nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
İyot eksikliğinin önlenebilmesi için sofrada iyotlu tuzkullanılması*istenirken, yapılan araştırmalar Türkiye ’de iyotlu tuzlu kullanımının kentsel alanda*yüzde 90, kırsal alanda yüzde 71 olduğunu gösteriyor
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ’nün*(AÇSAP) koordinatörlüğünde ve UNICEF ’in işbirliği ile yürütülen İyot*Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesikampanyası ile ilgili Mariott Hotel ’de*basın toplantısı ve iftar yemeği düzenlendi
*
AÇSAP Genel Müdürü Rifat Köse, yaptığı konuşmada, iyot yetersizliği*hastalıklarının önlenebilmesi için yemeklerde ve sofralarda kullanılan tuzun*iyotlu olmasına dikkat etmek amacıyla kampanya düzenlendiğini söyledi
Kampanyada, vücudun yaşam her tarafında iyoda duyduğu ihtiyaç konusunda*kamuoyunda farkındalık yaratılmasının hedeflendiğini bildiren Köse, iyotu*vücutta artış ve gelişmeyi karşılayan tiroit hormonlarının, işlevini yerine*getirirken kullandığı en önemli elementlerden birisi olduğunu açıklama etti Köse,*iyot eksikliğinin gebelerde düşüklere, erken doğuma, guatr ve zeka geriliği gibi*birçok hastalığa yol açabildiğine dikkati çekti
İyot eksikliğinin önlenebilir akıl geriliği ve beyin hasarına neden*olduğunu vurgulayan Köse, her yaş grubunun iyodu kullanması gerektiğini belirtti*Köse, iyot yetersizliğinden en çok gebeler ve bebeklerin etkilendiğine muhabere*ederek, çocuklarda da iyot eksikliğinin yol açtığı öğrenme güçlüğünün okulda*başarısızlığa neden olduğunu ifade etti
Çocukların bir ülkenin geleceği ve yarınların umudu olduğunu dile getiren*Köse, böylece çocukların sağlığının korunmasının çok kayda değer olduğunu dile*getirdi Anne ve çocuk sağlığının korunabilmesi için Sıhhat Bakanlığı ’nın dağıtılmış*projeler yürüttüğünü, üstünde durulan konularda farkındalığın artırılmasına*karşın araştırmalar yaptığını anlatan Köse, beslenmenin bebek sağlığının*korunmasında fazla önemli bir yer edindiğini ifade etti
Demir, iyot ve A vitamini eksikliğinin sağlığın korunmasında fazla manâlı*olduğunu belirterek, yıllardır işlenen topraklardan elde edilen ürünlerdeki*minerallerin azaldığını dile getirdi
İYOT EKSİKLİĞİNİN EN MANÂLI ETKİSİNİ BEYİN GELİŞİMİNDE GÖRÜYORUZ
Bakanlık olarak iyotla ilgili programlarda, gıdaların iyotla zenginleştirilme yolunu benimsediklerini açıklayan Köse, gıdalar içinde de en*basit iyotlanabilen gıdanın tuzlu olduğunu kaydetti
Köse, Çok sık kullanılan bir yiyecek olduğundan tuzu iyotladık İyot*eksikliğinin en kayda değer etkisini beyin gelişiminde görüyoruz İyot eksikliği akıl*gelişimini 1013 puan azaltıyordiye konuştu Köse, beyin gelişimindeki*geriliğin, çocuğun okul başarısını da etkilediğini belirtti *İyotla ilgili çalışmalara 1994 yılında başlandığını gösteren Köse,*Çalışmaların başladığı ilk dönemde iyotlu tuzlu kullanan ailelerin oranı yüzde*18 ’lerdeydi 2008 yılında yapılan araştırmada bu oran yüzde 85 ’lere çıktı*dedi
Köse, dünyada 1,6 milyon insanın iyot yetersizliği hastalıkları açısından*tehlike altında olduğuna dikkati çekerek, 750 milyon kişide guatr var, 43 milyon*birey önlenebilir beyin özürlü Bunlar, fazla önemli rakamlardedi *Yapılan çalışmalara göre Türkiye ’de sofrada iyotlu tuz kullanımında*bölgeler arasında ciddi farklılık olduğunu gösteren Köse, Şehirsel alanda yüzde*90 iyotlu tuzlu kullanılırken, kırsal oranda bu oran yüzde 71 civarında Bu başarı,*Türkiye genelinde yüzde 85 anacak bunun bütün bölgelerde 90 ’ların üzerine çıkması*hedefliyoruzaçıklamasında bulundu
UNISEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban da Türkiye ’yi anne ve bebek*ölümlerindeki azalma başta edinmek üzere birçok alanda atılan manâlı adımlardan*nedeniyle tebrik ettiğini söyledi
*İyot eksikliğinin zeka seviyesinde 13 puanlık azalmaya neden olduğunun*bir kez daha vurgulanması gerektiğini dile getiren Abulaban, Bunun bir de*maliyet kısmı var Harcanan her bir dolar, iyot yetersizlikleri hastalıkları*açısından geriye 28 dolarlık bir verimlilik getirisi sağlıyordedi *öte taraftan toplantıda, kaya veya deniz tuzu diye belirli tuzların yok iyotlu tuzun kullanılması gerektiğini vurgulandı
****
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ’nün*(AÇSAP) koordinatörlüğünde ve UNICEF ’in işbirliği ile yürütülen İyot*Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesikampanyası ile ilgili Mariott Hotel ’de*basın toplantısı ve iftar yemeği düzenlendi
*
AÇSAP Genel Müdürü Rifat Köse, yaptığı konuşmada, iyot yetersizliği*hastalıklarının önlenebilmesi için yemeklerde ve sofralarda kullanılan tuzun*iyotlu olmasına dikkat etmek amacıyla kampanya düzenlendiğini söyledi
Kampanyada, vücudun yaşam her tarafında iyoda duyduğu ihtiyaç konusunda*kamuoyunda farkındalık yaratılmasının hedeflendiğini bildiren Köse, iyotu*vücutta artış ve gelişmeyi karşılayan tiroit hormonlarının, işlevini yerine*getirirken kullandığı en önemli elementlerden birisi olduğunu açıklama etti Köse,*iyot eksikliğinin gebelerde düşüklere, erken doğuma, guatr ve zeka geriliği gibi*birçok hastalığa yol açabildiğine dikkati çekti
İyot eksikliğinin önlenebilir akıl geriliği ve beyin hasarına neden*olduğunu vurgulayan Köse, her yaş grubunun iyodu kullanması gerektiğini belirtti*Köse, iyot yetersizliğinden en çok gebeler ve bebeklerin etkilendiğine muhabere*ederek, çocuklarda da iyot eksikliğinin yol açtığı öğrenme güçlüğünün okulda*başarısızlığa neden olduğunu ifade etti
Çocukların bir ülkenin geleceği ve yarınların umudu olduğunu dile getiren*Köse, böylece çocukların sağlığının korunmasının çok kayda değer olduğunu dile*getirdi Anne ve çocuk sağlığının korunabilmesi için Sıhhat Bakanlığı ’nın dağıtılmış*projeler yürüttüğünü, üstünde durulan konularda farkındalığın artırılmasına*karşın araştırmalar yaptığını anlatan Köse, beslenmenin bebek sağlığının*korunmasında fazla önemli bir yer edindiğini ifade etti
Demir, iyot ve A vitamini eksikliğinin sağlığın korunmasında fazla manâlı*olduğunu belirterek, yıllardır işlenen topraklardan elde edilen ürünlerdeki*minerallerin azaldığını dile getirdi
İYOT EKSİKLİĞİNİN EN MANÂLI ETKİSİNİ BEYİN GELİŞİMİNDE GÖRÜYORUZ
Bakanlık olarak iyotla ilgili programlarda, gıdaların iyotla zenginleştirilme yolunu benimsediklerini açıklayan Köse, gıdalar içinde de en*basit iyotlanabilen gıdanın tuzlu olduğunu kaydetti
Köse, Çok sık kullanılan bir yiyecek olduğundan tuzu iyotladık İyot*eksikliğinin en kayda değer etkisini beyin gelişiminde görüyoruz İyot eksikliği akıl*gelişimini 1013 puan azaltıyordiye konuştu Köse, beyin gelişimindeki*geriliğin, çocuğun okul başarısını da etkilediğini belirtti *İyotla ilgili çalışmalara 1994 yılında başlandığını gösteren Köse,*Çalışmaların başladığı ilk dönemde iyotlu tuzlu kullanan ailelerin oranı yüzde*18 ’lerdeydi 2008 yılında yapılan araştırmada bu oran yüzde 85 ’lere çıktı*dedi
Köse, dünyada 1,6 milyon insanın iyot yetersizliği hastalıkları açısından*tehlike altında olduğuna dikkati çekerek, 750 milyon kişide guatr var, 43 milyon*birey önlenebilir beyin özürlü Bunlar, fazla önemli rakamlardedi *Yapılan çalışmalara göre Türkiye ’de sofrada iyotlu tuz kullanımında*bölgeler arasında ciddi farklılık olduğunu gösteren Köse, Şehirsel alanda yüzde*90 iyotlu tuzlu kullanılırken, kırsal oranda bu oran yüzde 71 civarında Bu başarı,*Türkiye genelinde yüzde 85 anacak bunun bütün bölgelerde 90 ’ların üzerine çıkması*hedefliyoruzaçıklamasında bulundu
UNISEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban da Türkiye ’yi anne ve bebek*ölümlerindeki azalma başta edinmek üzere birçok alanda atılan manâlı adımlardan*nedeniyle tebrik ettiğini söyledi
*İyot eksikliğinin zeka seviyesinde 13 puanlık azalmaya neden olduğunun*bir kez daha vurgulanması gerektiğini dile getiren Abulaban, Bunun bir de*maliyet kısmı var Harcanan her bir dolar, iyot yetersizlikleri hastalıkları*açısından geriye 28 dolarlık bir verimlilik getirisi sağlıyordedi *öte taraftan toplantıda, kaya veya deniz tuzu diye belirli tuzların yok iyotlu tuzun kullanılması gerektiğini vurgulandı
****