nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Çocukluk çağı, insanların bulaşıcı hastalıklara en sık tutuldukları dönemdir ve son yıllarda, lüzum bu alanda kullanılan ilaçlar, gerekse alınan genel önlemler doğruca bulaşıcı hastalık sıklığı, bilhassa gelişmiş ülkelerde bariz derecede azalmıştır İçme ve faydalanma sularının temizliği ile tifo ve kolera gibi öldürücü hastalıkların denetim altına alınması, yaygın aşılama ile çiçek hastalığının baştan sona ortadan kaldırılması sağlanmış, çocuk felci hastalığı ise değil edilme aşamasına gelmiştir bu arada, ülkemizin, Dünya sağlık durumu Örgütü kaynaklarına tarafından 1999 yılında dünyada çocuk felcinin hala görüldüğü birkaç yerden biri olduğunu ayrıntıları ile belirtmek, hala lüzum genel olarak devletin, gerekse anne babaların titiz davranması gerektiğini göstermektedir
Çocuklarımızı Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Koruyalım ?
Evde alınan basit önlemlerle, bilhassa mide barsakları etkileyen enfeksiyonlara karşı galibiyet kazanmak muhtemel olsa da, solunum yollarını etkileyen bulaşıcı hastalıklara karşısında alınan önlemlerin galibiyet şansı daha azdır
Burun, ağız ve göz salgıları, solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasına yol açan temel kaynaktır Ellerin ağıza ve buruna götürülmesi ve öpüşmek, tez yayılmaya niçin olur Bebekler ve minik çocuklar başlıca herşeye elleriyle dokunur ve ellerini ağızlarına götürürler üstelik buna ülkemizde çocukları öpme ve öpüşmenin geleneksel olarak yaygınlığını eklerseniz, varılan sonuç daha kötü olacaktır
Öksürük ve hapşırık sonrası havaya yayılan damlacıklar, bir vakit havada asılı kalarak, yayılıma neden olurlar
İshal ve sarılık gibi hastalıklar, kakayla bulaşmış ellerin ağıza götürülmesi yoluyla bulaşır İdrarın tersine, kakada çok sayıda bakteri bulunur
Ülkemizde, pişmeden yenen sebzeler (marul, taze soğan, maydanoz vb) pis sularla sulanabilmekte ve bu tür gıdaların sıradan musluk suyuyla yıkanması, tatmin edici temizliği sağlamamaktadır
Döküntülü hastalıklardan kimileri (mesela suçiçeği) içi suyla dolu kabarcıklarda yer alan mikroorganizmalarla bulaşır Fakat her döküntülü rahatsızlık cilt temasıyla bulaşmaz
Pişmemiş et, epeyce yüksek oranda (%2050) bakteri bulundurur, ham yumurtanın hastalık bulaştırma riski %1 den azdır
İyi yıkanmamış biberon vb malzemeler, solunum ve mide barsak hastalıklarının yayılımın da önemli yer miktar
Tarak, fırça, şapka gibi eşyalar da, bulaşıcı cilt hastalıkları açısından önemlidir
Evde Alınabilecek Önlemler:
El yıkama:
Önceleri, el yıkamanın yalnızca mide barsak hastalıklarını önlemede etkin bir yöntem olduğu düşünülürdü, ama artık, solunum yolu enfeksiyonlarının da yayılımının bu yolla bariz derecede azaldığını biliyoruz Sabun kullanılmasa bile, ellerimizi sadece suyla yıkayarak bir ölçüde yarar görürüz
Tuvalet sonrası,
Bebeklerin altlarını değiştirdikten sonra,
Nezle, grip vb durumlarda burun silinmesinin arkasında,
Akvaryum suyuna dokunulduktan daha sonra, eller mutlaka yıkanmalıdır
Bilhassa tuvalet sonrası çocukların el yıkaması mutlaka denetlenmeli, çocuk yuvası ve gündüz bakım evlerinde bu konu üstünde çok daha hassasiyetle durulmalıdır
Zorunlu yerlerin dezenfektan maddelerle temizlenmesi:
Dezenfektan maddeler, bakterilerin çoğunu öldürür Özellikle, bebeklerin daha aşağı değiştirme yerlerinin, oyuncaklarının, biberon, tabak, bardak vb malzemelerin dezenfekte edilmesi, barsak hastalıklarının yayılımını büyük ölçüde sınırlandırır Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin burun salgılarının bulaştığı yerlerde, viruslar 6 saate değin canlı kalabilirler
Çocukların kendi ağız ve burunlarına dokunmalarının engellenmesi:
Bu tedbir solunum yolu enfeksiyonlarının yayılımını sınırlandırır, oysa bebeklerde bunu karşılamak pratikte olanaksızdır Burundan sonra göze götürülen eller, gözde enfeksiyon gelişmesine etraf hazırlarlar
Çocukların yanına sigara içilmemesi:
Sigara dumanı, soğuk algınlığı, öksürük, kulak iltihapları ve astım gibi solunum yolu hastalıklarının şiddetini artırır
Çocukların hayvanları öpmelerinin önlenmesi:
Hayvanlarla fazla yakın bağlantı, paraziter hastalıkların yayılımına niçin olur Hayvan sevmeyi elle sevmek ve ardındaki el yıkamayla bütünlersek, yeterli önlem almış oluruz
İçme suyunun temizliğine itina gösterilmesi:
İçme suları konusunda dikkatli olmalıyız Kapalı ambalaj içinde satılan her su yeterince denetlenmemiş olabilir 10 litre içme suyu içine 25 damla çamaşır suyu damlatarak, kolera dahil su yoluyla bulaşan her hastalığa aleyhinde önleminizi almış olursunuz
Etlerin iyi pişirilerek yenmesi:
İyi pişmemiş etler, ishale yol açan bakterileri barındırırlar Çiğ etler, pişmeye hazırlandıktan daha sonra, eller ve çiğ etin temas ettiği, kesme, tahtası, bıçak, tabak gibi malzemeler mükemmel yıkanmalıdır İçleri iyi pişmemiş kırmızı görünümlü et çocuklara yedirilmemelidir Etler pişirildikten sonra, çiğ iken içinde tutuldukları tabak içinde elbette servis yapılmamalıdır
Et ve et ürünlerini üzerinde kesmek için, tahta yok plastik maddeler kullanın:
Mikroorganizmalar, tahta yüzeylerden yeterince temizlenemezler Temizleme açısından plastik maddeler daha güvenlidir
Ham yumurta yemekten sakının:
Yumurta sarısı katı pişmiş olmalıdır Aksi takdirde, yumurta içinde varolan olası bakteriler ölmeyecektir Şunu da ekleyelim ki, yumurta yoluyla mikrop alma riski %1 den azdır
Pişirilmeden yenen gıdaların yıkanmasına özen gösterin:
Marul, taze soğan, domates vb çiğ yenen gıda maddeleri, bilhassa yaz döneminde 1 litre su içine 30 damla çamaşır suyu damlatarak klorlanmış su içinde 30 dakika bekletilmelidir
Olabildiğince ufak çocuk bakımevikreşleri tercih edin:
Kendi evlerinde bakıcılar göre bakılan çocuklar, enfeksiyon açısından an düşük tehlike altındadırlar Kreşdeki çocuk sayısı arttıkça, risk artar Soğuk algınlığının özellikle 1 yaşına dek önemli komplikasyonlara yol açtığı gerçeğinden yola çıkarak, mümkünse 01 yaş grubu bebekleriniz için kendi evinizde bakıcıyı, kreşlere tercih edin
Menenjitli ya da hepatitli hastalarla temas sonrası mutlaka hekime başvurun:
Bilhassa 4 yaş altı çocuklarda antibiyotik kullanarak, kimi tür menenjitlerin gelişimi önlenebilir Aynı şekilde, hepatemas ardından da, kullanılabilecek ilaçlar vardır, bunu mutlaka bir çocuk hekimiyle görüşün
Çocuklarınızın zorunlu aşılarının üretilmiş olduğundan kesin olun:
Ciddi enfeksiyonlara karşısında aşılı olmak son derece önemlidir Ne var ancak, ülkemizde bu konuda önemli ve standard bir dilekçe yoktur Her çocuk hekimi, kendine tarafından bir aşılama şeması uygulamakta, dünyanın bir çok ülkesinde gerekli olan aşılar, Türkiye'de gerekli değildir Bu koşul özellikle HIB aşısı için geçerlidir; HIB aşısı, 04 yaş arası çocuklarda, manâlı bir menenjit türünü %90 oranında önleyebilmektedir Her doktor ziyaretinde aşı kartınızı hekime gösterip, beceriksiz aşısı olup olmadığını sorun Bir diğer nokta da, bu yolla, aşılama protokolünde olabilecek değişikliklerden zamanınızda haberiniz olacaktır
Çocuğunuzu baştan sona izole etmeye çalışmayın:
Aile içi tecrit konusu tartışmalıdır Çocukta hastalık belirtileri ortaya çıktığında, artık etken mikroorganizma, öteki aile bireylerine de çoktan bulaşmıştır Zaten bir çocuğu benzer konut içinde büsbütün izole etmek de pratik olarak olanaksızdır *
Çocuklarımızı Bulaşıcı Hastalıklardan Nasıl Koruyalım ?
Evde alınan basit önlemlerle, bilhassa mide barsakları etkileyen enfeksiyonlara karşı galibiyet kazanmak muhtemel olsa da, solunum yollarını etkileyen bulaşıcı hastalıklara karşısında alınan önlemlerin galibiyet şansı daha azdır
Burun, ağız ve göz salgıları, solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasına yol açan temel kaynaktır Ellerin ağıza ve buruna götürülmesi ve öpüşmek, tez yayılmaya niçin olur Bebekler ve minik çocuklar başlıca herşeye elleriyle dokunur ve ellerini ağızlarına götürürler üstelik buna ülkemizde çocukları öpme ve öpüşmenin geleneksel olarak yaygınlığını eklerseniz, varılan sonuç daha kötü olacaktır
Öksürük ve hapşırık sonrası havaya yayılan damlacıklar, bir vakit havada asılı kalarak, yayılıma neden olurlar
İshal ve sarılık gibi hastalıklar, kakayla bulaşmış ellerin ağıza götürülmesi yoluyla bulaşır İdrarın tersine, kakada çok sayıda bakteri bulunur
Ülkemizde, pişmeden yenen sebzeler (marul, taze soğan, maydanoz vb) pis sularla sulanabilmekte ve bu tür gıdaların sıradan musluk suyuyla yıkanması, tatmin edici temizliği sağlamamaktadır
Döküntülü hastalıklardan kimileri (mesela suçiçeği) içi suyla dolu kabarcıklarda yer alan mikroorganizmalarla bulaşır Fakat her döküntülü rahatsızlık cilt temasıyla bulaşmaz
Pişmemiş et, epeyce yüksek oranda (%2050) bakteri bulundurur, ham yumurtanın hastalık bulaştırma riski %1 den azdır
İyi yıkanmamış biberon vb malzemeler, solunum ve mide barsak hastalıklarının yayılımın da önemli yer miktar
Tarak, fırça, şapka gibi eşyalar da, bulaşıcı cilt hastalıkları açısından önemlidir
Evde Alınabilecek Önlemler:
El yıkama:
Önceleri, el yıkamanın yalnızca mide barsak hastalıklarını önlemede etkin bir yöntem olduğu düşünülürdü, ama artık, solunum yolu enfeksiyonlarının da yayılımının bu yolla bariz derecede azaldığını biliyoruz Sabun kullanılmasa bile, ellerimizi sadece suyla yıkayarak bir ölçüde yarar görürüz
Tuvalet sonrası,
Bebeklerin altlarını değiştirdikten sonra,
Nezle, grip vb durumlarda burun silinmesinin arkasında,
Akvaryum suyuna dokunulduktan daha sonra, eller mutlaka yıkanmalıdır
Bilhassa tuvalet sonrası çocukların el yıkaması mutlaka denetlenmeli, çocuk yuvası ve gündüz bakım evlerinde bu konu üstünde çok daha hassasiyetle durulmalıdır
Zorunlu yerlerin dezenfektan maddelerle temizlenmesi:
Dezenfektan maddeler, bakterilerin çoğunu öldürür Özellikle, bebeklerin daha aşağı değiştirme yerlerinin, oyuncaklarının, biberon, tabak, bardak vb malzemelerin dezenfekte edilmesi, barsak hastalıklarının yayılımını büyük ölçüde sınırlandırır Üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin burun salgılarının bulaştığı yerlerde, viruslar 6 saate değin canlı kalabilirler
Çocukların kendi ağız ve burunlarına dokunmalarının engellenmesi:
Bu tedbir solunum yolu enfeksiyonlarının yayılımını sınırlandırır, oysa bebeklerde bunu karşılamak pratikte olanaksızdır Burundan sonra göze götürülen eller, gözde enfeksiyon gelişmesine etraf hazırlarlar
Çocukların yanına sigara içilmemesi:
Sigara dumanı, soğuk algınlığı, öksürük, kulak iltihapları ve astım gibi solunum yolu hastalıklarının şiddetini artırır
Çocukların hayvanları öpmelerinin önlenmesi:
Hayvanlarla fazla yakın bağlantı, paraziter hastalıkların yayılımına niçin olur Hayvan sevmeyi elle sevmek ve ardındaki el yıkamayla bütünlersek, yeterli önlem almış oluruz
İçme suyunun temizliğine itina gösterilmesi:
İçme suları konusunda dikkatli olmalıyız Kapalı ambalaj içinde satılan her su yeterince denetlenmemiş olabilir 10 litre içme suyu içine 25 damla çamaşır suyu damlatarak, kolera dahil su yoluyla bulaşan her hastalığa aleyhinde önleminizi almış olursunuz
Etlerin iyi pişirilerek yenmesi:
İyi pişmemiş etler, ishale yol açan bakterileri barındırırlar Çiğ etler, pişmeye hazırlandıktan daha sonra, eller ve çiğ etin temas ettiği, kesme, tahtası, bıçak, tabak gibi malzemeler mükemmel yıkanmalıdır İçleri iyi pişmemiş kırmızı görünümlü et çocuklara yedirilmemelidir Etler pişirildikten sonra, çiğ iken içinde tutuldukları tabak içinde elbette servis yapılmamalıdır
Et ve et ürünlerini üzerinde kesmek için, tahta yok plastik maddeler kullanın:
Mikroorganizmalar, tahta yüzeylerden yeterince temizlenemezler Temizleme açısından plastik maddeler daha güvenlidir
Ham yumurta yemekten sakının:
Yumurta sarısı katı pişmiş olmalıdır Aksi takdirde, yumurta içinde varolan olası bakteriler ölmeyecektir Şunu da ekleyelim ki, yumurta yoluyla mikrop alma riski %1 den azdır
Pişirilmeden yenen gıdaların yıkanmasına özen gösterin:
Marul, taze soğan, domates vb çiğ yenen gıda maddeleri, bilhassa yaz döneminde 1 litre su içine 30 damla çamaşır suyu damlatarak klorlanmış su içinde 30 dakika bekletilmelidir
Olabildiğince ufak çocuk bakımevikreşleri tercih edin:
Kendi evlerinde bakıcılar göre bakılan çocuklar, enfeksiyon açısından an düşük tehlike altındadırlar Kreşdeki çocuk sayısı arttıkça, risk artar Soğuk algınlığının özellikle 1 yaşına dek önemli komplikasyonlara yol açtığı gerçeğinden yola çıkarak, mümkünse 01 yaş grubu bebekleriniz için kendi evinizde bakıcıyı, kreşlere tercih edin
Menenjitli ya da hepatitli hastalarla temas sonrası mutlaka hekime başvurun:
Bilhassa 4 yaş altı çocuklarda antibiyotik kullanarak, kimi tür menenjitlerin gelişimi önlenebilir Aynı şekilde, hepatemas ardından da, kullanılabilecek ilaçlar vardır, bunu mutlaka bir çocuk hekimiyle görüşün
Çocuklarınızın zorunlu aşılarının üretilmiş olduğundan kesin olun:
Ciddi enfeksiyonlara karşısında aşılı olmak son derece önemlidir Ne var ancak, ülkemizde bu konuda önemli ve standard bir dilekçe yoktur Her çocuk hekimi, kendine tarafından bir aşılama şeması uygulamakta, dünyanın bir çok ülkesinde gerekli olan aşılar, Türkiye'de gerekli değildir Bu koşul özellikle HIB aşısı için geçerlidir; HIB aşısı, 04 yaş arası çocuklarda, manâlı bir menenjit türünü %90 oranında önleyebilmektedir Her doktor ziyaretinde aşı kartınızı hekime gösterip, beceriksiz aşısı olup olmadığını sorun Bir diğer nokta da, bu yolla, aşılama protokolünde olabilecek değişikliklerden zamanınızda haberiniz olacaktır
Çocuğunuzu baştan sona izole etmeye çalışmayın:
Aile içi tecrit konusu tartışmalıdır Çocukta hastalık belirtileri ortaya çıktığında, artık etken mikroorganizma, öteki aile bireylerine de çoktan bulaşmıştır Zaten bir çocuğu benzer konut içinde büsbütün izole etmek de pratik olarak olanaksızdır *