Aksuvital ArGe merkezinden Gülay Fidaner, yapılan gözenekli olan ve hayvan deneyleriyle çörek otunun antioksidan etkisi olduğunu bildirirken bu özelliği dolayısıyla organlar üstünde oksidatif strese karşısında koruyucu etkinliği olduğu açıkladı Aksuvital ArGe merkezinden Gülay Fidaner, Türkiye'de de yetişen çörek otu ile ilgili yapılan araştırmaları ve meçhul özelliklerini açıkladı Nigella sativa olarak da bilinen çörek otunun 1530 cm yükseklikte, dallanmış, tüylü, tek takvim otsu bir bitki olduğunu belirten Fidaner, Tohumlarından faydalanılan bitki Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Anadolu ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir Ülkemizde özellikle Afyon, Burdur ve Isparta’da yetiştirilir İçerisinde 100’den fazla kimyasal bileşik içerir Değişmez yağ, esansiyel yağ asitleri, fitosteroller, glikolipitler ve fosfolipitler yüksek oranda bulunur bununla birlikte protein, tanen, müsilaj, reçine, saponinler, alkaloidler, ham lif, mineraller ve B1, B3, B6 ve C vitaminleri içermektedirdedi Çörek otunun antioksidan etkisinin hücreli ve hayvan deneyleriyle gösterildiğini ve bu özelliği dolayısıyla organlar üstünde oksidatif strese aleyhinde koruyucu etkinliği olduğunun altını çizen Fidaner, Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve düzenleyicidir Kansere karşısında koruyucu etkisi olduğunu ve ot gibi yaşama oluşumunu azalttığını belirten çalışmalar vardır Hem alerjik rinit, bronşiyal astım ve atopik dermatit rahatsızlığı olan 152 hastaya 4080mgkggün dozda çörek otu yağı kapsülü verilmiş ve egzersiz sonucunda çörek otu tohumu yağının alerjik hastalıkların tedavisinde yardımcı ajan olarak kullanılabileceği açıklanmıştır Sindirim sistemi bozukluklarında yaygın bir şekilde kullanılan çörek otu tohumlarının sulu ekstresiyle yapılan bir çalışmada ise mide suyundaki asit oranını azaltarak ülsere aleyhinde koruyucu tesir gösterdiği bildirilmişitirifadelerini kullandı ArGe uzmanı Fidaner, çörek otunun hipoglisemik etkisini araştıran hayvan deneyleri ve klinik incelemeler yapıldığını söyleyerek, Gönüllülerin kullanıldığı bir çalışmada, 1gr çörekotu günde iki defa ağız yoluyla dargın, 2 hafta sonra kan dekstroz seviyelerinde azalma gözlenmiştir Geleneksel olarak romatizmada kullanılan çörek otunun antienflamatuar etkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlandı Antibakteriyel ve analjezik etkilerinin gösterildiği denek çalışmalar da bulunuyor İnsan sağlığı üstüne çoğu faydası ve koruyucu özelliği bulunan çörek otu tohumu yağını kapsül formunda ya da yağ olarak salatalarınızda jurnal beslenmenize ekleyebilirsinizşeklinde konuştu Çörek otunun tohum ekstreleri ve bileşenlerinin toksik özelliğinin düşük olduğunu bildiren Fidaner, Hamilelik esnasında kullanılmamalıdır Emrindeki etkileri ve başvuru süresiyle ilgili herhangi bir kayıt bulunmamakla birlikte 2 aydan artı süreyle kullanılmaması gerekirbiçiminde sözlerini tamamladı