Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Çorum İskilip Dolması

Çorum İskilip Dolması
0
106

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
corum-iskilip-dolmasi.jpg

Çorum İskilip Dolması Tanımı İçin Gereçler

  • 1 kilo akçeltik pirinç
  • 3-4 adet orta uzunluk soğan
  • 200 gram tereyağı
  • 1 litre su
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kemikli ve lop kırmızı et 1.5 kilo

Çorum İskilip Dolması Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
  1. Öncelikli olarak ılık bol tuzlu suda pirinç ıslatılır en az 2 saat ıslı kalması gerekiyor.
  2. Soğanlar çok ince doğranır. Mümkünse robottan geçirilir.
  3. Robottan geçirirken yarım su bardağı su eklenirse daha ince doğranması sağlanacaktır.
  4. Büyük bir pilavlık tencereye tereyağ alınır ve üzerine doğranmış soğanlar eklenir ve fotoğrafta olduğu üzere kızarana kadar sık sık karıştırarak uygunca kızartılır (burası değerli hepsi tıpkı ayarda ve âlâ kızarmış olmalı).
  5. Birebir şişe ölçü kabıyla yani pirinç ölçüsü kadar su kızaran soğanların üzerine eklenir ve tuz eklenir.
  6. Su 5 dk tencerenin ağzı kapalı formda kısık ateşte kaynayarak soğanları haşlayacağız.
  7. Su kaynayıp soğanlar haşlanana kadar ıslanan pirinçler güzelce suyu berraklaşana kadar birden fazla sefer yıkanacak ve suyu süzülmesi gerekecek.
  8. Pirinçler kaynayan soğanların üzerine eklenecek ve çok kuvvetli olmayan ateşte son ayarda pişirilecek (bu ölçü pirinç için orta göz ülkü 2 katı için en büyük beğenilen daha fazla ölçüde pirinç ve soğan ikiye bölünüp farklı başka pişirilmelidir).
  9. Pişen pirinçlerin tuzuna bakılmalı olağan olmalı ve pirinçler biraz çiğ olmalıdır.
  10. Pişen pirinçler ölçüsüne nazaran 2 ye 3 yahut daha fazla olacak formda bölünerek süratlice soğuması sağlanır. Soğuyan pirinçlerin üzerine karabiber serpiştirilir.
  11. Ben pirinçleri pişirdiğim tencere ile dolmayı yapacağım tencereyi tıpkı tencere olarak kullandım farklı tencere kullanabilirsiniz. Benim kullandığım tencere 30 litrelikti.
  12. Tencerenin büyüklüğü pirincin ölçüsüne ve dolma yaparken tencere içine konan sacayağı ve tepsinin sığabileceği büyüklükte olmalıdır.
  13. Daha sonra kemikler ve et el avucu büyüklüğün de lop lop olacak halde tencereye konur.
  14. Üzerine su sacayağının üzerine konan tepsiye değmeyecek kadar eklenir.
  15. Tuz eklenir ve en son soyulmuş bir soğan konur.
  16. Su kaynaması beklenir kaynayınca üzerine biriken köpükler olursa alınır ve sacayağı ve tepsi yerleştirilir.Not: sacayağı ve tepsinin çelik olması daha sağlıklı olacaktır.
  17. Soğumaya bırakılan pirinçler bez torbaya doldurulur ve ağzı pirinçleri sıkıştırmayacak, çok uçtan olmayacak biçimde bağlanır ya da kıvrılarak tepsinin üzerine yerleştirilir.
  18. Torbanın üste gelen kısımları dikkatlice yağlı kağıtla kaplanır.
  19. Üste açık yer kalmamalıdır zira tencerenin kapağından üzerine damlayan sular torbaya dalmadığında pirinçler hamur olacaktır.
  20. Tencerenin kapağı kapatılır bir kenarına kürdan sıkıştırılır ve kapağın etrafı hamurla kapatılır. Yarım saat yüksek ateşte daha sonra 5-6 saat en küçük beğenilen kısık ateşte pişirilir.
  21. Düğünlerde akşam ezanıyla hazırlanır ve sabah ezanıyla açılıp ikram edilir. Lakin mesken ortamında bu mühlet kâfi olacaktır. Bu nedenle dünyanın en uzun müddette pişen yemeğidir ve osmanlıdan gelen bir yemektir. Ayrıyeten düdüklü tencere doğal yollarla yapılmaktadır.
  22. Bu müddet sonunda tencere açılır torba içindeki pirinçler yenecek kadarı 5 litrelik bir tencereye ya da geniş bir leğene konur üzerine tencere içindeki et suyu süzülerek gezdirilir ve hafifçe karıştırılır ve tencerenin ağzı kapatılır bu biçimde pirinçler et suyu ile özleşmiş olur.
  23. Bu ortada tenceredeki etlerin yenecek kadarı iri formda parçalanır. Et suyu ile özleşen dolma renger dediğimiz bakır ağzı kapaklı kaba konur yoksa borcam üzere bir kabada konabilir.
  24. Üzerine etler eklenir ve karabiber serpilir ve ikrama hazırdır.
  25. Soğumadan servis edilir. Yanında sirke salatası ile ikramı hoş olur. Sirke salatası tariflerim de mevcuttur. Afiyet olsun. Düğünlerde konuk ağırlamalarında birinci evvel şehriye çorbası sonra sirke salatası ve dolma ikram edilir. En son tatlı olarak un helvası servis edilir. Tüm tarifler sayfamda mevcuttur.
 

Similar threads

Yalancı İskilip Dolması Tanımı İçin Materyaller Pilav İçin 2 orta uzunluk soğan2 yemek kaşığı tereyağı4-5 yemek kaşığı sıvı yağ2 su bardağı pirinç (Islatılmış)2 su bardağı varsa et suyu1 su bardağı su1 çay kaşığı karabiberTuz Üzeri İçin 300 gram haşlanmış doğranmış löp sana eti ya da koyun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
İskilip Dolması Resimli İskilip Dolması Tarifi İskilip Dolması Nasıl Yapılır, İskilip Dolmasının Tarifi Resimli İskilip Dolması yapılışı imagesiskilipdolmasitarifiresimli5ad438d199002 İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yukseklik ve captaki kazanlar kullanılır İskilip dolması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Maklube Tanımı İçin Materyaller 500 gram kuşbaşı doğranmış et1 su bardağı sıcak su4 yemek kaşığı sıvı yağ2 su bardağı pirinç2 adet patates1 yemek kaşığı tereyağıTuz Kenarları için; HavuçMor lahanaDomatesSalatalıkYoğurt Maklube Tanımı Nasıl Yapılır? Not EkleTanımı Yazdır Derin bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
40
Çorum mutfağı denildiğinde sadece leblebi akla gelmez Hele Çorum’un ilçesi İskilip söz konusu olduğunda, İskilip’in yemek kültürü ve iskilip dolması bir adım öne çıkar İskilip dolması, düğünlerde erkek dolma ustalarınca veya deneyimli kişilerce yapılır Dolma, belki de tarihteki en eski düdüklü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
83
İskilip Dolması (Çorum) 2 kg pirinç 1,5 kg et 500 gr tereyağı 5 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 15 su bardağı su 5 adet kuru soğan Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur 3 yemek kaşığı tuz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
858,478Konular
981,314Mesajlar
29,569Kullanıcılar
allytrSon üye
Üst Alt