Çorum İskilip Dolması Tanımı İçin Gereçler
- 1 kilo akçeltik pirinç
- 3-4 adet orta uzunluk soğan
- 200 gram tereyağı
- 1 litre su
- Karabiber
- Tuz
- Kemikli ve lop kırmızı et 1.5 kilo
Çorum İskilip Dolması Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikli olarak ılık bol tuzlu suda pirinç ıslatılır en az 2 saat ıslı kalması gerekiyor.
- Soğanlar çok ince doğranır. Mümkünse robottan geçirilir.
- Robottan geçirirken yarım su bardağı su eklenirse daha ince doğranması sağlanacaktır.
- Büyük bir pilavlık tencereye tereyağ alınır ve üzerine doğranmış soğanlar eklenir ve fotoğrafta olduğu üzere kızarana kadar sık sık karıştırarak uygunca kızartılır (burası değerli hepsi tıpkı ayarda ve âlâ kızarmış olmalı).
- Birebir şişe ölçü kabıyla yani pirinç ölçüsü kadar su kızaran soğanların üzerine eklenir ve tuz eklenir.
- Su 5 dk tencerenin ağzı kapalı formda kısık ateşte kaynayarak soğanları haşlayacağız.
- Su kaynayıp soğanlar haşlanana kadar ıslanan pirinçler güzelce suyu berraklaşana kadar birden fazla sefer yıkanacak ve suyu süzülmesi gerekecek.
- Pirinçler kaynayan soğanların üzerine eklenecek ve çok kuvvetli olmayan ateşte son ayarda pişirilecek (bu ölçü pirinç için orta göz ülkü 2 katı için en büyük beğenilen daha fazla ölçüde pirinç ve soğan ikiye bölünüp farklı başka pişirilmelidir).
- Pişen pirinçlerin tuzuna bakılmalı olağan olmalı ve pirinçler biraz çiğ olmalıdır.
- Pişen pirinçler ölçüsüne nazaran 2 ye 3 yahut daha fazla olacak formda bölünerek süratlice soğuması sağlanır. Soğuyan pirinçlerin üzerine karabiber serpiştirilir.
- Ben pirinçleri pişirdiğim tencere ile dolmayı yapacağım tencereyi tıpkı tencere olarak kullandım farklı tencere kullanabilirsiniz. Benim kullandığım tencere 30 litrelikti.
- Tencerenin büyüklüğü pirincin ölçüsüne ve dolma yaparken tencere içine konan sacayağı ve tepsinin sığabileceği büyüklükte olmalıdır.
- Daha sonra kemikler ve et el avucu büyüklüğün de lop lop olacak halde tencereye konur.
- Üzerine su sacayağının üzerine konan tepsiye değmeyecek kadar eklenir.
- Tuz eklenir ve en son soyulmuş bir soğan konur.
- Su kaynaması beklenir kaynayınca üzerine biriken köpükler olursa alınır ve sacayağı ve tepsi yerleştirilir.Not: sacayağı ve tepsinin çelik olması daha sağlıklı olacaktır.
- Soğumaya bırakılan pirinçler bez torbaya doldurulur ve ağzı pirinçleri sıkıştırmayacak, çok uçtan olmayacak biçimde bağlanır ya da kıvrılarak tepsinin üzerine yerleştirilir.
- Torbanın üste gelen kısımları dikkatlice yağlı kağıtla kaplanır.
- Üste açık yer kalmamalıdır zira tencerenin kapağından üzerine damlayan sular torbaya dalmadığında pirinçler hamur olacaktır.
- Tencerenin kapağı kapatılır bir kenarına kürdan sıkıştırılır ve kapağın etrafı hamurla kapatılır. Yarım saat yüksek ateşte daha sonra 5-6 saat en küçük beğenilen kısık ateşte pişirilir.
- Düğünlerde akşam ezanıyla hazırlanır ve sabah ezanıyla açılıp ikram edilir. Lakin mesken ortamında bu mühlet kâfi olacaktır. Bu nedenle dünyanın en uzun müddette pişen yemeğidir ve osmanlıdan gelen bir yemektir. Ayrıyeten düdüklü tencere doğal yollarla yapılmaktadır.
- Bu müddet sonunda tencere açılır torba içindeki pirinçler yenecek kadarı 5 litrelik bir tencereye ya da geniş bir leğene konur üzerine tencere içindeki et suyu süzülerek gezdirilir ve hafifçe karıştırılır ve tencerenin ağzı kapatılır bu biçimde pirinçler et suyu ile özleşmiş olur.
- Bu ortada tenceredeki etlerin yenecek kadarı iri formda parçalanır. Et suyu ile özleşen dolma renger dediğimiz bakır ağzı kapaklı kaba konur yoksa borcam üzere bir kabada konabilir.
- Üzerine etler eklenir ve karabiber serpilir ve ikrama hazırdır.
- Soğumadan servis edilir. Yanında sirke salatası ile ikramı hoş olur. Sirke salatası tariflerim de mevcuttur. Afiyet olsun. Düğünlerde konuk ağırlamalarında birinci evvel şehriye çorbası sonra sirke salatası ve dolma ikram edilir. En son tatlı olarak un helvası servis edilir. Tüm tarifler sayfamda mevcuttur.