
Zerdeçal tozu bir baharat olarak, Hint yemeklerinde kullanılan yaygın baharatlar arasında yer alıyor. Baharat olarak kullanılan zerdeçal bitkisinin yeraltında gelişen saplarından elde edilen curcumin nedir, faydaları nelerdir? Yasemin.com olarak curcumin hakkında tüm merak edilenleri araştırdık. Detaylar için haberimizin içeriğine bakabilirsiniz.
Curcumin faydaları saymakla bitmeyen Hint kökenli bir baharattır. Zencefilgiller familyasından boyuna yükselen, çok yıllık bir bitkidir. Zerdeçalın kullanılan kısmının toz haline getirilmiş köküne curcumin (kurkumin) deniliyor. Anavatanı Hindistan olarak bilinen curcimin tam bir antioksidan kaynağıdır. Çok eski dönemlerden beri özellikle sağlık konusunda kullanılan Curcumin (zerdeçal), Hint tıbbında kan temizleyici ve tonik olarak değerlendirilen bir gıdadır. Ayrıca inflamasyon önleyici olarak yanık tedavisi ile beraber kesik ve yaralar için bilinen en etkili bitkilerden biridir. Hint yemeklerinin olmazsa olmaz baharatı konumunda olan curcumin alternatif tıpta en çok şifalı bilinen otlar arasında yer alıyor. Peki curcumin nedir, curcuminin faydaları nelerdir? İşte yanıtlar:

CURCUMİN NEDİR?
Zerdeçal, köriye sarı rengini veren hint baharatıdır. Curcumin zerdeçalın sarı pigmentine verilen isimdir, en çok köride bulunan bu bileşen zencefil ailesinin çiçekli bitkilerinde de bol miktarda yer alır. Anti-inflamatuar özelliklere sahip bir polifenol olan curcumin bileşeninin, ağrı, depresyon ve iltihapla ilgili sorunlardaki etkileri araştırılmaktadır. Aynı zamanda bu bileşen vücudun üç farklı antioksidanın üretiminin artışında da etkilidir. Bu antioksidanlar; glutatyon, katalaz ve süperoksit dismutazdır. Biyoyararlanımının yükselebilmesi için piperin ile beraber tüketilmesi gerekir. Bu yüzden zerdeçal karabiber ile kullanıldığında vücut içerisinde daha iyi emilim sağlayarak etki eder.
CURCİMİN FAYDALARI NELERDİR?
Zerdeçal ve curcumin, birçok sağlık yararı sağlayan tıbbi özelliklere sahiptir. Hem zerdeçalın hem de curcuminin birçok faydası bulunmaktadır.
- Curcumin zerdeçal tozunu öğünlerde kullanıldığında vücut yağının düzenlenmesine yardımcı olarak obeziteyle savaşmaya yarımcıdır.
- Zerdeçal ve kurkumin, “kötü” LDL kolesterol ve trigliseritleri azaltmasına bağlı olarak kalp hastalığı riskini düşürebilmektedir.
- Kan şekeri metabolizmasını iyileştirebilir ve diyabetin vücut üzerindeki etkilerini azaltıcı diyabet tedavi edici özelliği bulunur.

- Karaciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Yapılan bir laboratuvar çalışmasına göre, zerdeçal özütünün ve curcumin’in zararlı oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olarak kronik karaciğer hasarına karşı koruyucu olduğu saptanmıştır.
- Yapılan bazı araştırmalara göre kanser hastalıklarından kolon ve diğer kanser hücrelerinin aktivitesini bozabildiği ve azaltabildiği gözlemlenmiştir.
- Antibakteriyel özelliğinden dolayı zerdeçal ve curcumin güçlü antibakteriyel etkilere oldukça güçlüdür.
- Zerdeçalı ağrı kesici özelliği sayesinde eklem ağrılarını büyük ölçüde hafiflettiği görülmüştür. Ayrıca curcuminin içinde bulunan bileşiklerden dolayı iltihap belirtilerini azalttığı ve semptomlarını hafiflettiği bilinmektedir.
