
Et ve süt lüks besin eserleri olmaya başladı. Bu daldaki meselelerin artması ile kesimden çıkan üreticiler geri dönmüyor. Et ve süt üretimi azalınca dışa bağımlılık artıyor. Kur arttıkça dışa bağımlılık da kıymetli hale geliyor. Kısaca yakın vakitte fiyat artışları hızlanacak üzere görünüyor.
Zarar eden üretici hayvanları kesiyor kesimden çıkıyor
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticiler artan masraflar nedeniyle sıkıntı günler yaşıyor. Yem başta olmak üzere bütün girdileri artan hayvan üreticileri ziyan edince hayvanlarını bölüme gönderiyor.
TÜİK de toplanan inek sütü ölçüsünün ocakta yıllık bazda yüzde 5,7 azalarak 836 bin 959 tona indiğini, ticari süt işletmelerince yapılan içme sütü üretiminin ise geçen yılın tıpkı ayına nazaran yüzde 8,4 azalarak 132 bin 726 ton olduğunu açıkladı.
Üreticinin ziyanı büyük
Sözcü'den Müslüm Konutçu haberine nazaran, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği İdare Şurası Lideri Nazif Karabulut, üreticinin en büyük sorunun artan yem fiyatları olduğunu söyledi.
Yemin çuvalına çabucak hemen her gün zam geldiğini söz eden Karabulut, artan girdi maliyetlerinden ötürü üreticinin güç durumda olduğunu söyleyerek, “Et üreticisi nitekim sıkıntı durumda. Üreticinin en büyük sorunu yem. Yemin çuvalına her gün 10-15 lira artırım geliyor. Üretici ziyan ediyor. Geçen yıl harmanda 110 liraya aldığımız yemin torbası şu an 250 lira. Et fiyatları yüzde 30 artarken yem fiyatları fahiş formda yükseldi. Kesim şu an 67 lira civarında fakat bize bir kilo etin maliyeti 80 lira. Üretici ziyan ediyor” dedi.
'Destekler yetersiz' diyen Karabulut, 'kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz' dedi
Yaz ayında et ve sütte büyük bir zahmet yaşanabileceğini öngördüklerini söz eden Karabulut, şunları söyledi:
“Benim kendi işletmemde 2 bin 500 lira gelen elektrik 5 bin liranın üzerinde geldi. Mazot ve elektrik fiyatlarının artış oranında ete de artırım yapılmalı. Takviyeler yetersiz.
Karkas fiyatlarının en aşağı 75 lira olması lazım. Bizim bölümümüz çok kırılgan, çiftçi üretimden ayrılırsa bir daha dönmez.
Şu an işletmeler yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. İnek bölüme gönderiliyor. Kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Yarın bunların acısını çekeriz.”
Turist gelmesini hayvancılık yapanlar istemiyor
“Hem ette hem de sütte yaz aylarında çok zahmet çekilecek” diyen Karabulut, “Turizm devrinde öngörülen turist ülkeye gelirse haziran-temmuz ayında ülkede et krizi çıkar. Gidişat çok makûs. Bu gidişata ivedilikle aksiyon planı hazırlanıp, acil tedbirler alınması lazım. 40 yıldır bu işi yapıyorum, bu türlü bir zorluk görmedim” değerlendirmesinde bulundu.
Süt kıymetli, hayvan ithal edilemiyor, enflasyon yükselecek diye fiyatlar da artmıyor
Ulusal Süt Kurulu'na de çiğ süt fiyatlarının yükseltilmesi davetinde bulunan Karabulut, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz kasım ayında çiğ süt fiyatı Ulusal Süt Kurulu tarafından 4,7 lira olmuştu. __Bir kilo süt sattığında 1 kilo 300 gram yem almamız lazım. Artık bir kilo 300 gram yem 6,5 lira oldu. Orada da ziyan ediliyor.
Süt Kurulu tekrar toplanacak. Çiğ sütün 6,5 – 7 lira olması lazım. Ancak enflasyonun yükselmesinden korktukları için, fiyatı artırmıyorlar.
Bir sene sonra tekrar süt açığı çıkarsa yeniden hayvan ithal edecekler. Ancak artık hayvan fiyatları da dövizin yükselmesinden ötürü kıymetli. Hayvanda ithal edemeyebilirler.”