Profösör
Super Mod
- Katılım
- Ocak 11, 2022
- Mesajlar
- 3,752
- Etkileşim
- 29
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Konum
- Rusya
- Web sitesi
- bilgilihocam.com
- F-D Coin
- 125
Damla sakızı faydaları ve zararları nelerdir? ve benzeri damla sakızı hakkında pek çok merak edilen konuları bu yazımızda ele aldık. Mis gibi kokusuyla bilinen damla sakızı, dünyada ki çoğu yerde özellikle mutfaklarda tatlı yapımı için kullanılmaktadır. Aromatik bir tada sahip olmasının yanında insan sağlığı üzerindeki faydaları da saymakla bitmez. Ayrıca damla sakızı, uzmanlar tarafından önerilmektedir. Damla sakızının en önemli faydalarından biri, içerisinde bulundurduğu faydalı maddelerle reflü ve ülser gibi mide rahatsızlıkları üzerinde olumlu etkilere sahip olmasıdır.
Damla sakızı, adından da anlaşıldığı gibi sakız ağacından elde edilir ve pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda damla sakızı, temizlik yaparken de kullanılmaktadır. Temizlik bezine süreceğiniz damla sakızı ile küf, kötü koku ve rutubetin giderildiğini görebilirsiniz.
Kökeni Ortaçağa kadar dayanmakta olan damla sakızı, oldukça eski zamanlardan beri özellikle tıbbi alanlarda kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Günümüzde ise damla sakızı, tıbbi alanların dışında mutfaklarda tatlı yapımlarında, tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Damla sakızı, sakız adasında yetişir ve adını yetiştiği bölgeden ve yetiştiği ağaçlardan almaktadır. Ülkemizde de pek çok bölgede yetişen damla sakızı, birçok alanda kullanılabilen ve oldukça şifalı bir sakızdır. Özellikle akciğer rahatsızlığı, reflü ve bronşit gibi çeşitli pek çok rahatsızlığın önüne geçmektedir. Damla sakızının saf hali sıvı olmakta ve kurularak yetiştirilmektedir. Damla sakızı, Akdeniz ikliminin uygun olduğu her yerde yetişmektedir. Günümüzde damla sakızının, dişi ve erkek olmak üzere, iki farklı türü olduğu bilinmektedir.
Sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunan damla sakızı macununun yapılışı için gerekli malzemeler;
Damla sakızı, adından da anlaşıldığı gibi sakız ağacından elde edilir ve pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda damla sakızı, temizlik yaparken de kullanılmaktadır. Temizlik bezine süreceğiniz damla sakızı ile küf, kötü koku ve rutubetin giderildiğini görebilirsiniz.
Damla Sakızı Nedir? Nerelerde Yetişir?
Kökeni Ortaçağa kadar dayanmakta olan damla sakızı, oldukça eski zamanlardan beri özellikle tıbbi alanlarda kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Günümüzde ise damla sakızı, tıbbi alanların dışında mutfaklarda tatlı yapımlarında, tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Damla sakızı, sakız adasında yetişir ve adını yetiştiği bölgeden ve yetiştiği ağaçlardan almaktadır. Ülkemizde de pek çok bölgede yetişen damla sakızı, birçok alanda kullanılabilen ve oldukça şifalı bir sakızdır. Özellikle akciğer rahatsızlığı, reflü ve bronşit gibi çeşitli pek çok rahatsızlığın önüne geçmektedir. Damla sakızının saf hali sıvı olmakta ve kurularak yetiştirilmektedir. Damla sakızı, Akdeniz ikliminin uygun olduğu her yerde yetişmektedir. Günümüzde damla sakızının, dişi ve erkek olmak üzere, iki farklı türü olduğu bilinmektedir.
Damla Sakızı Macunu Nedir? Ne İşe Yarar?
Ülkemizde damla sakızı, en çok Türk kahvesinin yanında ikram edilmektedir. Aynı zamanda bal ile karıştırılarak tüketilen damla sakızının da sağlık açısından pek çok faydası olduğu bilinmektedir. Bu faydaların başında; şeker (diyabet) kalp rahatsızlığı, astım hastalığı gelmektedir. Bir su bardağı suyun içine 3 adet damla sakızı atarak tüketeceğinizin suyun sağlık üzerinde fazlaca olumlu etkisi bulunmaktadır. Damla sakızı macunu; mide yanmaları, göğüs hastalıkları ve karaciğerin kuvvetlenmesi için sıkça kullanılmaktadır. Çokça hastalık için kullanılan damla sakızı macunu, aynı zamanda dondurma yapımında, tatlı ve muhallebi tatlısında sıklıkla kullanılmaktadır.Damla Sakızı Macunu Nasıl Yapılır?
Sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunan damla sakızı macununun yapılışı için gerekli malzemeler;
- 1 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- Yarım limon suyu
- 1 yemek kaşığı damla sakızı
- 1 adet yumurta akı
- Şeker ve su kaynatılır.
- Kaynayan suyun içine 1 adet yumurta akını kırılır ve yaklaşık 10 dakika sonra delikli bir kepçe yardımıyla yumurta akı içerisinden alınır.
- Kaynamaya devam eden karışım kıvama geldiğinde limon suyunu ilave edilir ve 3 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. (Kaynayan karışımın kıvama geldiğini anlamak için karışımın içerisine birkaç damla kadar damla sakızı eklenir. Eğer damla sakızı yuvarlak bir şekil alıyorsa kaynamış demektir.)
- Karışım ılıyana dek mikserle karıştırılmaya devam edilir. Karışım ne kadar karıştırılırsa o kadar beyazlaşır.
- Karışım iyice ılıdıktan sonra içerisine damla sakızının tamamı ilave edilir, tekrar karıştırılır ve damla sakızı macunu hazır hale getirilir.
Damla Sakızı Macunu Faydaları
Damla sakızı macunu faydaları şu şekilde sıralanabilir;- Mideyle ilgi rahatsızlıklar yaşandığında bir miktar damla sakızı çiğneyerek bu şikâyetler en aza indirgenebilir.
- Damla sakızı, özellikle kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Krem ya da şampuanların içine eklenerek kozmetik ürünlerin formülleri geliştirilir.
- Damla sakızı, mikropların yok edilmesini sağlayarak pek çok sağlık sorununun önlemektedir.
- Damla sakızı, kokusu zihin açıcı bir özelliktedir.
- Damla sakızı tozu ve bal karışımıyla elde edilen damla sakızı macununun sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Damla sakızı, antiseptik özelliğe sahiptir. Bu sayede birçok ilaç içerisinde kullanılmaktadır.
Damla Sakızı Alerjisi Belirtileri
Damla sakızı alerjisi, genellikle şu belirtiler ile kendini gösterir;- Ağız içinde karıncalanma ya da kaşıntı olabilir.
- Ağız içerisinde, dilde ya da dudaklarda şişkinlik ortaya çıkabilir.
- Boğaz şişkinliği veya boğaz kaşıntısı görülebilir.
- Mide bulantısı ve kusma gibi durumlar yaşanabilir.
- Damla sakızı alerji belirtilerinden biri de ishaldir.
- Cilt üzerinde kızarıklık, kurdeşen, kaşıntı, şişkinlik, ağrı, kabarcık ya da hassasiyet oluşabilir.
- Dil, dudak ve boğazda şiddetli şişkinlik oluşabilir.
- Nefes darlığı ya da hırıltılı solunum durumu ortaya çıkabilir.
- Kan basıncının düşmesi, bayılma ya da baş dönmesi gibi reaksiyonlarda yaşanabilir.
Damla Sakızı Reçeli Nasıl Yapılır?
Damla sakızı reçeli yapımı için gerekli malzemeler şunlardır;- 1 çorba kaşığı damla sakızı
- 1 limonun yarısı
- 1 bardak su
- 1 adet yumurta beyazı
- 2 su bardağı şeker
- Bir tencere içerisine su, şekeri eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır.
- Şeker iyice eridikten sonra tencerenin içerisine yumurta akı ilave edilir ve yaklaşık 10 dakika kaynamaya bırakılır.
- Ardından bir kepçe yardımıyla yumurta beyazı şerbet içerisine eklenir ve kıvam alana kadar kaynatmaya devam edilir.
- Daha sonra şerbetin içerisine limon suyunu ilave edin.
- Limon suyu şerbetin içerisine ilave edildikten sonra bir taşım kadar kaynatılır ve ocak kapatılır.
- Ocaktan alındıktan sonra ve karışım ılıyana kadar bekletilir.
- Karışım ılıyınca çırpıcı yardımıyla beyaz köpükler oluşana kadar karıştırılır. Son olarak damla sakızı ilave edilir ve macun kıvam alana dek karıştırmaya devam edilir.
- Kıvam alan damla sakızlı reçel uygun bir kavanoz içerisine dökülür ve ağzı iyice kapatılır, tamamen soğuyana kadar bekletilir.
- Damla sakızlı reçeli soğuduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
Damla Sakızı Reçeli Faydaları
Damla sakızı reçeli faydaları aşağıdaki gibidir;- Damla sakızı reçelinin mide rahatsızlıklarına karşı çokça olumlu etkileri görülmektedir.
- Enfeksiyon kapmış akciğer ve boğazın temizlenmesini sağlar.
- Akciğer kanseri riskini düşürme etkisi bulunur.
- Dişlerde mikropların azalmasına yardımcı olmaktadır.
- Dişlerin beyazlamasını sağlar.
- Damla sakız reçelinin önemli faydalarından biri ise vücudu toksinlerden arındırmasıdır. Bu özelliği sayesinde vücudu pek çok rahatsızlığa karşı korumaktadır.