Sakız ağacından elde edilen damla sakızın insan sıhhatine yararı olduğunu biliyor muydunuz? Türk ve Yunan mutfağında sıklıkla tüketilen damla sakızı birebir devranda ilaç endüstrinde de kullanılır. İçerdiği aromatik tat sayesinde güzel bir kokuya sahip olan damla sakızı hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Evet damla sakızının yararları nelerdir? Hangi illetlere güzel gelir? Damla sakızı nasıl kullanılır? Haberin detayında damla sakızına dair her şeyi bulabilirsiniz.
Dalma sakızı devletimizde Ege nahiyesinde yetişen sakız ağaçlarından elde edilir. Asıl alanı ise Sakız Adası olan bu unsur kaygan ve dokunulduğunda yapışan bir yapıya sahiptir. Orta çağda köylüler tarafından keşfedilen devirle ise her yerde kullanılan damla sakızı birinci sefer tıbbi ilaç olarak kullanılmıştır. Kokusu ve tadı keşfedilen sakız yiyeceklerin içerisine de konulmaya başlamıştır. Sakız ağacının gövdesinin resen ürettiği evvel likit olarak daha sonra hava ile temas edince katılaşan bu unsurun Sakız Adası'nda yetiştiğinden ötürü sakız denilmiştir. Bir periyot ağır tahribatlara uğrayan ağaçlar müdafaa altına alınmıştır. Ağızda çiğnenebilen sakız mat parlak bir renge sahiptir. Sakız çözücü ve ferahlatıcı hususlar bakımından zengindir. Başkaca tabiattaki en kuvvetli antiseptik içeriğe olan sakız enfeksiyonla uğraşta birebir tesirlidir. Türk mutfağında kahve ve tatlı imalatında ham husus olarak kullanılan damla sakızından tıpkı hengamda sabun da yapılır. Birçok illete yeterli gelen damla sakızı aktarlarda satılır.
DAMLA SAKIZI NASIL KULLANILIR?
Türk kahvesinin imalatında kullanılır. Acıyı azaltarak aromalı bir tat verir. Birebir devirde kahvenin kalp rahatsızlıklarına olan olumsuz tesirini kırar.
Ağızda çiğnenerek kullanıldığında ise ağız içindeki enfeksiyonu azaltır. Dişlerin beyazlamasını sağlar. Diş yüzeyinin sararmasını handikaplar.
Damla sakızının ham unsuru olan şampuanlar ise saç dökülmesin azaltır. Parlak ve canlı bir görünüm kazandırır.
Damla sakızının yağı kalp ve akciğer illetlerinin orantısını azaltmada tesirlidir.
DAMLA SAKIZININ YARARLARI NELERDİR?
- Çözücü husus sayesinde mide de yaşanan reflü ve ülser üzere illetlere düzgün gelir. Mide bulantısı ya da mide yanması sırasında sakız olarak çiğnenerek tükürüğe karışır. Tükürükle yemek borusundan makbul mideye iner buradaki deforme olmuş durumları kısa vadede çözer. Tüm sindirim için mucize bir besindir.
- Birebir hengamda yemek sonrası yaşanan hazımsızlık üzere sindirim sıkıntılarına uygun gelir. Kusma ve bulantıyı kesen damla sakızı, mide asidini düzenler. Mahsusen mide duvarının hasar almasının önüne makbul.
- Toz halindeki damla sakızını bal ile karıştırarak tüketildiğinde teneffüs marazlarının yaşanma riskini azaltır. Mahsusen enfeksiyon kapmış boğazı ve akciğeri temizler. Balgam söktürücü tesiri ile boğazdaki enfeksiyonu atar. Akciğer kanseri riskini azaltır.
- Yüz felci ya da çene kasılmaları içinde doğal tedavi olarak kullanılır. Sert bir halde çiğnendiğinde baştaki tüm kasların birebir nispette çalışmasını sağlar. Hadleri rahatlatır. Birtakım bilirkişiler baş ağrısı, gerilim ve depresyon üzere durumlarda da bu sert yapının çiğnenmesinin tesirli olacağını vurguluyor.
- Mide ya da ağzı içindeki olumsuz sıkıntılar nedeniyle ağız kokusu ortaya çıkar. Bu sorunu götürecek en doğal metotlardan biri damla sakızıdır. Antiseptik tesiri sayesinde dişlerdeki mikrop orantısını azaltır. Adeta bir diş fırçası ve macunu vazifesini birebir anda yapar. Ağız kokusunu önler dişleri beyazlatır.
- Yapılan araştırmada damla sakızının kısırlık tedavisinde de tesirli olduğu ortaya çıkarılmıştır. Vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu ile atma özelliği olan damla sakızını evlatların çiğnememesi tavsiye edilir. Başkaca bir ekspere danışılmadan sert olarak tüketilmemelidir.
- Sert bir yapısı olan damla sakızının çene ve yüz kaslarını geliştirir. Damla sakızı uçak sonrası yaşanan kulak basıncı için ise doğal tedavi yolu olur.