Darüzziyafe Köftesi Saray Köftesi Osmanlı Mutfağı Tanımı İçin Gereçler
Köftesi için gereçler
- 300 gram dana kıyma (Dana kuzu karışık da kullanabilirsiniz )
- 150 gram tavuk kıyma (Göğüs kısmı da olur lakin but kısmı daha lezzetli olur)
- 1 soğan (Rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (Rendelenmiş)
- 1 yumurta
- Yarım su bardağına yakın su bardağı galeta unu
- 3-4 kısım maydanoz (İnce kıyılmış)
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
- Yarım tatlı kaşığına yakın karabiber
- Yarım tatlı kaşığına yakın pul biber
- 1 tutam yenibahar
- Kekik
- Tuz
- Kimyon
- Yarım çay bardağı çekilmiş antep fıstığı ya da badem (İsteğe bağlı)
- 1.5-2 adet yufka
- 2 közlenmiş patlıcan (Doğranmış)
- 1-1.5 çorba kaşığı tereyağ
- 1-1.5 çorba kaşığı un
- Yarım su bardağından biraz fazla süt
- 1-1.5 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 1 rendelenmiş domates (Domates kullanmak istemezseniz salçayı yağ ile kavurup içine suyu ekleyin kaynayıp kıvam alınca altını kapatın)
- Sıvı yağ
Darüzziyafe Köftesi Saray Köftesi Osmanlı Mutfağı Tanımı Yapılışı
- Köfte gereçleri derin bir kaba alınır ve güzelce yoğurulur.
- Yufka fotoğraftaki üzere serilir ve içine köfte harcı aktarılır, (köfte harcını 2 yufkaya paylaştırıyoruz) fotoğraftaki üzere rulo yapılır.
- Yaptığımız rulolar öbür gereçleri hazırlayıncaya kadar dolapta bekletilir. (rahat kesmek için dinlendiriyoruz).
- Sos için sıvı yağ, tuz ve domates sosu tavaya alınır birkaç dakika kavrulur, ocağın altı kapatılır.
- Beğendi için bir tavada tereyağ ile un kavrulur, patlıcan eklenir, birkaç cins karıştırılır, yavaş yavaş süt eklenir süratli hızlı karıştırılır, kaynadıktan sonra kaşar ve tuz eklenir ocağın altı kapatılır.
- Dolaptan rulolar çıkartılır, 1 parmak kalınlığında kesilir, şişe dizilir.
- Sıvı yağ tavada yeterlice kızdırılır.
- Şişe dizilen yufkalı köfteler önlü gerili yeterlice kızartılır.
- Servis tabağına beğendi yayılır, beğendiğin üzerine şişler eklenir, en son üzerine domates sosu ek edilir. Servise hazır????Afiyet olsun????.
Tırtıklı bıçak kullanırsak daha kolay dilimleriz.
Dilimlerin kesilme genişliğini işaret parmağınızla ölçebilirsiniz. (ben işaret parmağımın kalınlığında kestim).
Yufkalı köfteleri kızartmak istemezseniz fırında da pişirebilirsiniz.
Fırında pişirmek isterseniz şişe geçirme sürecinden sonra yufkaların dışına fırçayla yağ sürüp 190 derece alt üst ayar fırında pişirebililirsiniz.
Şiş kullanmak istemezseniz tek tek kızartabilirsiniz ya da fırında pişirebilirsiniz.
Dileğe nazaran sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz.
Denediğiniz tanımların fotoğrafını bize göndermeyi unutmayın????.