Demirdökümde Ev Ekmegi (Yoğurmadan) Tarifi İçin Malzemeler
Bardak ölçüm: 250ml
- 1 kg un
- 2,5 bardak sıcak su ( ılıktan daha sıcak, kaynar değil)
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 paket kuru maya veya 1 paket yaş maya
Demirdökümde Ev Ekmegi (Yoğurmadan) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Büyük bir kaseye tüm malzemeyi koyalım ve bir tahta kaşık yardımı ile güzelce karıştıralım, hamur kıvamına gelene kadar ( pürüzsüz olmasina gerek yok ).
- Un seçimini kendi damak zevkinize göre yapabilirsiniz. Ben buğday unu kullandım ama çavdar unu ile karıştırırsak çok daha güzel bir ekmek elde edersiniz.
- Hamurun üzerini örterek ( ben poşet kullandım ) 3 saat dinlendirmeye alalım.
- 3 saat sonra tezgaha un serpenim ve dinlenmiş olan ekmek hamurunu unlu tezgah da hamur kartı ile toparlayalım.
- Dıştan ice doğru katlama tekniği ile katlıyoruz ve pişirme kağıdı serdiğimiz demir döküm tenceremize üzeri düz olan kısmı üst tarafa gelecek şekilde koyalım.
- Tenceremizin kapağını kapatalım ve önceden ısıtılmış fırına verelim ( 200 derece, alt üst ayar ).
- İlk yarım saat kapağı kapalı bir şekilde pişecek.
- Yarım saat sonra kapağını üzerinden dikkatli bir şekilde eldiven veya bez yardımıyla alıyoruz ve ikinci yarım saat pişirme süresine geciyoruz.
- Nar gibi kızaran ekmeğimizi fırından çıkartıp bir telin üzerinde dinlendirmeye alıyoruz ve alt tabanının hamurlaşmamasını sağlıyoruz.
- Ekmeğin dışı çıtır çıtır içi ise yumuşacık olacak. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun????.