iltasyazilim
FD Üye
dengeli ve düzenli beslenmenin sırrı bunun ne oldunu gerçekten bilmiyorum
Cevap: dengeli ve düzenli beslenmenin sırrı
Dinç Olmanın Sırrı Dengelenmiş Beslenme
Sağlıklı olmanın sırrı, vücudumuz için zorunlu olan besin ögelerini doğru tüketebilmekten geçiyor Sağlıklı çoğalma ve gelişme için 40dan pozitif besin ögesine ihtiyacımız var Bu beslenme ögeleri 6 asıl grupta toplanabilir;
Karbonhidratlar: Tahıl ürünleri ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur Şekerler de karbonhidratlar grubunda yer alır Jurnal alınan enerjinin % 5560ının karbonhidratlardan sağlanması gerekir Burada önemli olan şekerli besinlerden fazla, öteki karbonhidrat kaynaklarını tüketmektir
Proteinler: Et, süt ve ürünleri ile kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur Günlük alınan enerjinin % 1012sinin proteinlerden sağlanması gerekir
Yağlar: Et, süt, peynir ve kuru yemişlerde yüksek miktarda bulunur Jurnal alınan enerjinin % 2530unun yağlardan sağlanması gerekir Bu oranın en fazla % 10u doymuş yağlardan ( et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunur), % 10u tekli doymamış yağlardan( zeytinyağı, kanola yağında bulunur) ve % 10u çoklu doymamış yağlardan ( gündöndü, soya fasulyesi, tahıl ürünleri, balık ve ürünleri, ıspanak, brokolide bulunur) karşılanmalıdır
Vitaminler, mineraller ve su diğer besin ögesi gruplarıdır
Peki hangi beslenme ögesi hangi besinlerde bulunur?
Süt ve süt ürünleri: Bu gruptaki besinler protein ve kalsiyumdan zengindirler Keza yağ ve bir takım vitaminler içi iyi kaynaktırlar
Et ve et ürünleri: Bu gruptaki besinler diğerlerine oranla daha pozitif protein içerirler Ayrıca demir, çinko ve B vitaminlerinden zengindirler
Tahıllar: Bu gruptaki besinlerin kayda değer bir kısmı karbonhidrattır Yeniden bazı B vitaminleri ve mineraller de vardır
Sebze ve meyveler: Sebze ve meyvelerin önemli bir kısmı sudur Ayrıca protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral içerirler Bu grup özellikle C vitamini içi önemlidir
Yağlar ve şekerler: Şekerler vücuda enerji sağlarlar ve pozitif miktarda tüketilmeleri dengesiz beslenmeye niçin olur Yağ tüketiminden iyice vazgeçmek yerine belirlenmiş miktarlarda harcamak sanıldığının aksine sağlıklı değildir Çünkü vücudun kesin miktarlarda yağa da ihtiyacı vardır Bilhassa vücudumuz için epeyce zorunlu olan A,D,E,K gibi fakat yağda eriyerek faydalı olan vitaminler açısından yağların jurnal beslenmede yer alması fazla önemlidir Önemli olan yağları bir denge içinde tüketmektir *
Cevap: dengeli ve düzenli beslenmenin sırrı
Dinç Olmanın Sırrı Dengelenmiş Beslenme
Sağlıklı olmanın sırrı, vücudumuz için zorunlu olan besin ögelerini doğru tüketebilmekten geçiyor Sağlıklı çoğalma ve gelişme için 40dan pozitif besin ögesine ihtiyacımız var Bu beslenme ögeleri 6 asıl grupta toplanabilir;
Karbonhidratlar: Tahıl ürünleri ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur Şekerler de karbonhidratlar grubunda yer alır Jurnal alınan enerjinin % 5560ının karbonhidratlardan sağlanması gerekir Burada önemli olan şekerli besinlerden fazla, öteki karbonhidrat kaynaklarını tüketmektir
Proteinler: Et, süt ve ürünleri ile kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur Günlük alınan enerjinin % 1012sinin proteinlerden sağlanması gerekir
Yağlar: Et, süt, peynir ve kuru yemişlerde yüksek miktarda bulunur Jurnal alınan enerjinin % 2530unun yağlardan sağlanması gerekir Bu oranın en fazla % 10u doymuş yağlardan ( et, süt, yumurta gibi hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunur), % 10u tekli doymamış yağlardan( zeytinyağı, kanola yağında bulunur) ve % 10u çoklu doymamış yağlardan ( gündöndü, soya fasulyesi, tahıl ürünleri, balık ve ürünleri, ıspanak, brokolide bulunur) karşılanmalıdır
Vitaminler, mineraller ve su diğer besin ögesi gruplarıdır
Peki hangi beslenme ögesi hangi besinlerde bulunur?
Süt ve süt ürünleri: Bu gruptaki besinler protein ve kalsiyumdan zengindirler Keza yağ ve bir takım vitaminler içi iyi kaynaktırlar
Et ve et ürünleri: Bu gruptaki besinler diğerlerine oranla daha pozitif protein içerirler Ayrıca demir, çinko ve B vitaminlerinden zengindirler
Tahıllar: Bu gruptaki besinlerin kayda değer bir kısmı karbonhidrattır Yeniden bazı B vitaminleri ve mineraller de vardır
Sebze ve meyveler: Sebze ve meyvelerin önemli bir kısmı sudur Ayrıca protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral içerirler Bu grup özellikle C vitamini içi önemlidir
Yağlar ve şekerler: Şekerler vücuda enerji sağlarlar ve pozitif miktarda tüketilmeleri dengesiz beslenmeye niçin olur Yağ tüketiminden iyice vazgeçmek yerine belirlenmiş miktarlarda harcamak sanıldığının aksine sağlıklı değildir Çünkü vücudun kesin miktarlarda yağa da ihtiyacı vardır Bilhassa vücudumuz için epeyce zorunlu olan A,D,E,K gibi fakat yağda eriyerek faydalı olan vitaminler açısından yağların jurnal beslenmede yer alması fazla önemlidir Önemli olan yağları bir denge içinde tüketmektir *