Deniz Mahsulleri Güveç Tanımı İçin Gereçler
- 1 kilo karışık deniz mahsulleri
- 2-3 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 2 adet domates
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 kısım taze soğan
- 1 adet limon kabuğu rendesi ve limon dilimleri
- 2-3 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
- 1 çay bardağı su
- 1,5 yemek kaşığı soya sosu
- ½ yemek kaşığı sade yağ yahut tereyağı
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2-3 kısım maydanoz
- 5-6 adet frenk soğanı (ya da 1 yemek kaşığı kurutulmuş)
- Tuz, karabiber, çekilmiş kişniş tohumu, dereotu
Deniz Mahsulleri Güveç Tanımı Yapılışı
- Soğanı, sarımsakları, biberleri, domatesleri, taze soğanları ve maydanozu doğrayıp hazırlayalım.
- Ocağı açıp tavayı ısıtalım. Tava sıcak olmalı.Çünkü deniz mahsulleri pişerken çok çabuk suyunu bırakır.
- Bunu önlemek için tavayı ısıtıp, yüksek ateşte pişireceğiz.
- Tava ısındıktan sonra 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyelim.
- 1/2 yemek kaşığı da sade yağ ekleyelim.
- Yağ eridikten sonra tavaya 1 adet yarım ay biçiminde doğradığım soğanı ekliyorum. Doğradığım 2 diş sarımsağı ekliyorum.
- Soğan ve sarımsağı 1-2 dakika soteleyelim.
- Soğan ve sarımsak kızarmaya başlayınca deniz mahsullerini ekleyelim.
- 1-2 dakika sotelemeye devam edelim.
- Yeşil biberi ve kırmızı biberi ekleyelim. 2 kısım taze soğanın evvel beyaz kısımlarını ekleyelim.
- Yeşil kısımlarını daha sonra ekleyeceğiz. 1 tane limonun kabuğunun rendesini ekleyelim.
- Bir kaç dakika soteledikten sonra öteki materyalleri ekleyelim. Domatesleri ekleyelim. Taze soğanın yeşil kısımlarını ve ince doğranmış bir kaç kısım maydanoz ekleyelim. Karıştıralım, daha sonra da baharatları ekleyelim.
- Biraz tuz ve karabiber ekleyelim.
- Biraz çekilmiş kişniş tohumu ya da 1-2 kol taze kişniş doğrayıp ekleyelim. 1-2 kısım ince doğranmış taze dereotu yahut bir tutam kurutulmuş dereotu ekleyelim.
- 1yemek kaşığı kurutulmuş frenk soğanı ya da ince doğranmış 5-6 adet taze frenk soğanı ekleyip karıştıralım. Var ise 1, 5 yemek kaşığı soya sosu ekleyin.
- Güveç kaselerine paylaştıralım.
- Tavanın içine 1/2 çay bardağı sıcak su koyup karıştıralım.
- Bu suyu güveç kaselerine ekleyelim. 1 limonu dilimleyip üzerlerine koyalım. Şayet isterseniz limon dilimleri yerine üzerlerine biraz rendelenmiş peynir de serperek pişirebilirsiniz.
- Evvelce 230 derece de ısınmış fırın da pişirin. En çok 10 dakika pişmesi kafidir.
- Daha uzun pişirmek deniz mahsullerinin kurumasına yol açar.
- Daha sonra da sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.