Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Depresyondaki Birine Yardım Etmek

Hoş geldin! Rabia Şekerci tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Depresyondaki Birine Yardım Etmek
0
130

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Sevdiğiniz birisi depresyona girdiğinde, destek ve teşvikleriniz iyileşmelerinde kayda değer bir rol oynar Oysa, kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı ederseniz, bunalım sizi de yıpratabilir Buradaki öneriler kendi hissi dengenizi korurken depresyondaki birine takviye vermenize takviye edebilir
Depresyondaki arkadaşa ya da aile bireyine yardım etmekBunalım, gencinden yaşlısına dek ve hayatın her aşamasındaki milyonlarca insanı etkileyen ciddi fakat çare edilebilir bir hastalıktır Buhran günlük işleyişleri engeller ve koskocoman acılar verir Bu yalnızca depresyondakileri değil, çevrelerindeki herkesi etkiler
Sevdiklerinizden biri depresyondaysa, ümidini yitirme, hiddet, asap, nefret, suç ve endişe taşıyan sayısız baskı duygu aşağı kalabilirsiniz Bunları hissetmeniz normaldir Arkadaşınızın veya aile bireyinizin depresyonuyla mücâdele etmek kolay değildir Ve eğer kendinize uyarı etmezseniz, kahredici olabilir*
Söylendiği gibi, sevdiklerinize destek etmenin yolları var Buhran hakkında ve arkadaşınızla veya aile bireylerinizle nasıl konuşacağınızı öğrenmekle başlayın Lakin ona elinizi uzatırken, kendi duygusal sağlığınızla da ilgilenmeyi unutmayın Kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmak egoistlik değildir, gereklidir Şehvetli anlamda dinç olmanız depresyondaki arkadaşınızın ya da aile bireyinizin ihtiyaç duymakta olduğu desteği sağlamanıza imkân verecektir
Arkadaşınızın ya da aile bireyinizin depresyonda olduğunu bilmek:
Depresyon önemli bir durumdur Depresyonun ciddiyetini hafife almayın Bunalım, insanın enerjisini, iyimserliğini ve motivasyonunu alıp götürür Depresyondaki yakınınız hevesli olmanın vereceği güçle böylece “kendisini toparlayamaz*
Bunalım belirtilerini bireysel algılamayın Buhran bir insanın herhangi kimseyle, hatta en çok sevdikleriyle derin hissi seviyelerde bağlar kurmasını güç bir ülkü getirir Ayrıca, depresif bireyler sıkça kırıcı sözler söyler ve şahlanmış hareketlerde bulunurlar Bunun yakınınızın yok, depresyonun konuşmaları olduğunu unutmayın, yani bunları üzerinize alınmayın*
Sorun saklanarak çözülmez Hallederizci olmayın Mazeretler sunmanın, sorunun üstünü örtmenin veya depresyondaki yakınınız için yalanlar söylemenin faydası yoktur Fiilen bu hitabe, depresyondaki bireyi tedaviden uzaktan tutabilir*
Bir başkasının depresyonunu siz “düzeltemezsiniz Yakınınızı depresyondan kurtarmaya çalışmayın Problemi çözmek size bağlı değildir, çözemezsiniz de Yakınınızın depresyonundan suçlanacak ya da mutsuzluğundan sorumlu tutulacak değilsiniz Nihai olarak, iyileşmek depresyondaki bireyin elindedir *
Arkadaşım ya da aile bireyim depresyonda mı?
Depresyona aleyhinde mücadelenin birincil hattında sıklıkla aile ve arkadaşlar bulunur Depresyonun dikkat çekici ve belirtilerini çakmak böylece önemlidir Yakınınızın depresyonda olduğunu ondan önce siz fark edebilirsiniz ve sizin etkiniz ve ilginiz kişiyi yardım aramaya yönlendirebilir
Arkadaşınız veya aile bireylerinizde bunalım belirtileriBundan Böyle hiçbir şey onu ilgilendirmiyormuş gibi görünürKarakterine uymayan bir şekilde ağlayan, asabi, ivedi öfkelenen, hassas, karamsardır*İşine, cinselliğine, hobilerine ve tutku veren diğer aktivitelere ilgisini kaybetmiştir“Biçare veya “ümitsiz hissettiğinden bahseder*Hayata üzüntülü veya olumsuz gösterme açısıyla bakarSıkça baş ağrısı, mide rahatsızlıkları veya sırt ağrısı gibi sıkıntılardan şikâyet eder*Kesintisiz bezginlik ve tüm enerjisi çekilmiş hissettiğinden yakınırArkadaşlarından, ailesinden ve sosyal aktivitelerden kendisini çekmiştir*Ya normalden eksik ya da aşırı uyuyordurYa normalden az yiyordur ya da normalden pozitif yiyecek tüketmeye başlamıştır ve bu sebeple, ya kilo vermiş ya da kilo almıştırKararsız, unutkan, derme çatma olmuştur ve “köşesine çekilmiştir*Daha fazla alkol tüketmeye ve uyku ilaçları ve sancı kesiciler de dâhil elde etmek üzere, ilaç almaya başlamıştırYakınınızla buhran hakkında nasıl konuşursunuz?Ara Sıra, sevdiğiniz bir insanla depresyon ile ilgili konuşurken ne söyleyeceğini çakmak baskı olur Endişelerinizi belli ederseniz sinirlenebileceğinden, hakarete uğramış hissetmesinden veya kaygılarınızı göz ardı etmesinden korkabilirsiniz Ne soracağınızdan ya da nasıl takviye olacağınızdan emin olmayabilirsiniz
Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki öneriler asistan olabilir Oysa unutmayın fakat, şefkatli bir dinleyici olmak tavsiyeler vermekten çok daha önemlidir Depresyondaki kişiyi hissettikleri hakkında konuşması için cesaretlendirin ve yargılamadan dinlemeye istekli olun
Ayrıca, tek bir konuşmayla her şeyin sona ermesini beklemeyin Depresyondaki bireyler diğer insanlardan uzaklaşıp kendilerini soyutlamaya yatkın olurlar Kaygınızı ve dinleme isteğinizi her zaman dile getirmeniz gerekebilir Ancak ısrarcı değil, kibar olun
Sohbete başlama yolları:
Son zamanlarda senin için kaygılanıyorumSon zamanlarda sende bir takım şartların değişmesi gördüm ve nasıl olduğunu merak ettimSon zamanlarda bayağı bitap görünüyorsun, bu yüzden seninle karşılaşmak istedimSorabileceğiniz sorular:
Ne vakit böyle hissetmeye başladın?Seni bu şekilde hissetmeye iten bir şey mi oldu?Anında derhal sana en iyi desteği nasıl verebilirim?Bundan Böyle var edinmek istemeyeceğin değin mı kötü hissediyorsun?Yardım almayı düşündün mü?Unutmayın, desteklemek yiğitlik ve umut aşılamayı barındırır Bu çoğu süre, bir kişiyle, depresif bir düşünce çerçevesinde bulunduğu sırada anlayabileceği bir dille söylev meselesidirYardımcı olacak neler söyleyebilirsiniz?Bu konuda yalnız değilsin Senin için buradayımBuna şu anda inanmıyor olabilirsin lakin hislerin değişecekNasıl hissediyor olduğunu bütün olarak anlayamıyor olabilirim fakat seni umursuyorum ve sana yardım etmek istiyorum*Ele Vermek istediğin vakit, kendine yalnızca bir gün, saat, dakika daha elinden ne değin geliyorsa dayanacağını söyleBenim için önemlisin Hayatın benim için önemliSana yardım etmek için şimdi ne yapabileceğimi söyleŞunları söylemekten kaçının:Her şey senin kafanda bitiyorHepimiz böyle zamanlardan geçiyoruzİyi göre bakUğrunda yaşayacağın fazla şey varken vefat etmek neden?Durumun için hiçbir şey elimden gelmezToparla kendini artıkSenin neyin var?Şimdiye kadar daha iyi olman gerekmez miydi?Depresyondaki bireye yardım ederken kendinize göz kulak olunSevdiğimiz insanların sorunlarını çözmek isteyen doğal dürtülerimiz vardır fakat yakınınızın depresyonunu siz teftiş edemezsiniz Ancak kendinizle ne değin ilgileneceğinizin kontrolünü yapabilirsiniz Dinç kalmanız, depresyondaki bireyin tedavisi dek önemlidir, bu yüzden kendi sağlığınıza öncelik tanıyın
Uçuş görevlilerinin tavsiyesini hatırlayın:*bir başkasına destek etmeden önce kendi oksijen maskenizi takın Başka bir deyişle, depresyondaki birine asistan olmaya çalışmadan önce kendi sağlığınızın ve mutluluğunuzun yerinde olduğundan belirlenmiş olun Muavin olmanın baskısı altında çökerseniz ne arkadaşınıza ne de aile bireyinize hiçbir yardımınız dokunmaz Kendi ihtiyaçlarınızı gözettiğinizde, takviye elinizi uzatmak için gereksindiğiniz enerjiye sahip olacaksınız
Kendinizle ilgilenmeniz için öneriler:
Bu zorunlu zamanın bir maraton olduğunu varsayın; devam ettirebilmeniz için ek takviyelere ihtiyacınız var Aşağıdaki fikirler yakınınızı buhran tedavisi ve iyileşme sürecinde desteklerken gücünüzü ayakta tutmaya yarayacaktır*
Kendiniz için açık açık konuşun Depresyondaki yakınınız sizi üzdüğünde veya hayal kırıklığına uğrattığında dobra dobra konuşmakta tereddüt edebilirisiniz Ancak, iletişim kurmak bir ilişkiye uzun vadede gerçek bir yardımı olacaktır Sessizce acı çekiyor ve kırgınlıklarının oluşmasına müsade veriyorsanız, yakınınız bu olumsuz hisleri derhal kavrayacak ve daha da kötü hissedecektir Hapsedilmiş duygular duyarlılıkla iletişim kurmanızı kuvvet hale getirmeden, nasıl hissettiğinizden nazikçe bahsedin
Sınırlar koyun Muhakkak yardım etmek istiyorsunuz ama aşırı olabilirsiniz Eğer hayatınızı yakınınızın depresyonunun yönetmesine müsade verirseniz afiyet sıkıntılarınız olur Psikolojik bir değer ödemeden gece gündüz bakıcılık yapamazsınız Tükeniş ve kırgınlıkları önlemek için, ne gerçekleştirmek istediğinize ve ne kadarını yapabileceğinize bir hudut getirin Yakınınızın terapisti değilsiniz, bu sebeple bu sorumluluğu üzerinize almayın
Hayat akışınızı devam ettirin Yakınınızla ya da arkadaşınızla ilgilenirken, jurnal yaşantınızda mecburi değişikler olabilir fakat, arkadaşlarınızla randevulaşmak ve planlar yapmak için elinizden geleni yapın Eğer depresyondaki yakınınız, planlamış olduğunuz bir geziye katılamıyor veya açık havada çıkamıyorsa, onun yerine diğer bir arkadaşınızdan size eşlik etmesini isteyin
Yardım alın Takviye için başkalarına dönerek depresyondaki yakınınıza veya arkadaşınıza ihanet etmiyorsunuz Yardım grubuna katılmak, bir danışmanla veya din görevlisiyle konuşmak ya da güvenilir bir arkadaşınıza içinizi dökmek böyle çetin bir zamandan geçerken size muavin olacaktır Yakınınızın depresyonuyla ilgili ayrıntılara girmenize ya da gizli şeyleri açığa çıkarmanıza lüzum değil; bunun yerine kendi duygularınıza ve nasıl hissettiğinize odaklanın Yöneldiğiniz kişinin en ince ayrıntısına kadar doğru olduğundan duygularınızı yargılamadığından belirli olun
Depresyondaki bireyi yardım almaya teşvik etmekBir başkasının buhran tedavisini teftiş edemezsiniz oysa depresyondaki kişiyi takviye olmak konusunda cesaretlendirmeye başlayarak yardım konusunda olumlu bir adım atabilirsiniz Depresyondaki bireyi tedaviye yöneltmek baskı olabilir Buhran enerji ve motivasyonu dağıtır, bu yüzden bir doktor bulmak ve randevu olmak bile usandırıcı gelebilir Bunalım bununla beraber kederli düşünme şekillerini içinde barındırır Depresif birey durumun çaresiz ve tedavinin amaçsız olduğuna inanabilir
Bu pürüzler sebebiyle, yakınınıza sorunu kabul ettirmek, ona yardımcı olmak veya sorunun çözülebileceğini kullanmak, bunalım tedavisinde temel bir basamaktır
Eğer arkadaşınız veya aile bireyiniz buhran konusunda yardım almaya karşısında direnirse:
Bir cerrahın genel kontrolünden geçmesini önerin *Yakınınız zihinsel sıhhat uzmanı yerine aile doktoruna görünmekte daha eksik endişelenebilir Alışılmış bir hekim ziyareti gerçekten harika bir seçenek, çünkü doktor, depresyonun tıbbi sebeplerini göz ardı edebilir Hekim buhran teşhisinde bulunursa, yakınınızı psikiyatriste ya da psikoloğa yönlendirebilir Ara Sıra “bilirkişi fikri bütün farkı yaratır*
Yakınınıza hekim ya da terapist bulmasına destek etmeyi ve birincil ziyarette yanlarında gitmeyi öneri edin Içten tedaviyi sağlayacak kişileri bulmak şiddet olabilir ve bu süreç sıklıkla, denemeyanılma yöntemiyle işler Enerjisi çoktan düşmüş depresif bir kişi için, telefon görüşmelerinde ve seçenekleri değerlendirmede yardım etmek son derece büyük bir yardımdır
Kişiyi doktorla görüşmesi, ayrıntılı bir semptom ve şikâyet listesi yapması için teşvik edin Dışarıdan bir gözlemci olarak dikkatinizi çeken şeyleri, “Sabahları çok daha fena hissediyor gibi görünüyorsun,, ya da “İşten önce her zaman karnın ağrıyor gibi cümlelerle ortaya koyabilirsiniz*
Bunalım tedavisi sürecinde destek olmakDepresyonda bulunan arkadaşa ya da yakınınıza yardım etmek için yapabileceğiniz en manâlı şeylerden biri, çare sürecinde şartsız sevgi ve desteğinizi sunmaktır Bu, depresyon evresinde birbirinden ayrılmayan karamsarlık, düşmanlık ve asabiyetle baş ederken her zaman basit olmasa da, şefkatli ve sabırlı olmayı da içerir
Kişinin gereksinim duyduğu (ve kabullenmeyi istediği) şeylere elinizden gelen yarımı sağlayın Yakınınıza randevular yapıp onlara gitmesinde, tedavi seçeneklerini araştırmasında ve tedavi şartlarını yerine getirmesinde yardımcı olun
Beklentileriniz realist olsun Depresyondaki arkadaşı ya da aile bireyini, bilhassa ilerleme yavaş gerçekleşiyor ya da kesintiye uğruyorsa, çaba verirken bakmak asap bozucu olabilir Sabırlı olmanız manâlı İdeal bir tedavide bile, depresyondan bir gecede iyileşilmez*
Model sunun Arkadaşınızı ya da aile bireyinizi kendiniz de öyle yaparak, daha sağlıklı, canlılık veren bir yaşam sürdürmesi için özendirme edin: olumlu bir duruşunuz olsun, iyi beslenin, içki ve uyuşturucudan uzaktan durun, egzersiz yapın ve yardım olmak için diğerlerine güvenin
Faaliyetler için özendirme edin Yakınınızı eğlenceli bir filme gitmek ya da sevdiği bir restoranda akşam yemeğine gitmek gibi canlandırıcı faaliyetlere misafir etme edin Çalışma de bilhassa bereketli olacaktır, böylece depresif yakınınızı hareketlendirmeye çalışın Birlikte yürüyüşe çıkmak en basit seçenektir Nazik ve şefkatli bir şekilde üsteleyin cesaretiniz kırılmasın ve sormaktan vazgeçmeyin
Mümkün oldukça beraber çalışın Görünüşe Göre basit işler depresif bir kişi için başarması zor işler olabilir Konut işlerinde destek etmeyi önerin, oysa kendinizi mahvolmuş etmeden elinizden geleceği kadarını yapın!*
Tanıdığınız ve sevdiğiniz insanın intihar gibi zorunlu bir şeyi aklından geçirebileceğine güvenmek zorlama olabilir lakin depresyondaki bir kişi diğer bir çıkış yolu görmeyebilir Bunalım değerleme yapmayı engeller ve düşünme işleyişini bozar; sahiden akla yatkın bir insanı, hissettiği acıyı sona erdirmenin tek yolunun ölüm olduğuna inandırır
Birisi depresyona girdiğinde, intihar reel ve büyük bir tehlikedir Uyarıcı belirtileri anlayışlı olmak önemlidir:
İntihar, vefat etmek ya da birisine kırmak hakkında konuşmaZihni ölümle meşgul etmeÇaresizlik veya kendinden dehşet etme gibi hisleri dile getirmeTehlikeli veya kendine hasar veren davranışlarda bulunma*İşleri yoluna koyup vedalar etmeHap, tabanca veya başka ölümcül nesneler aramaBuhran sonrası aniden sakin hissetme*Arkadaşınızın veya aile bireyinizin aklından intiharı geçirdiğini düşünüyorsanız, onunla endişeleriniz hakkında olası olduğunca çabuk konuşun Birçok insan konuyu açmaktan tedirgin olur lakin intihar etmeyi düşünen birisi için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri konuşmaktır İntihara meyilli düşünceler ve hisler hakkında konuşmak bir insanın hayatını kurtarabilir, bu yüzden, endişeleniyorsanız düşüncelerinizi dile getirin ve hemen uzman yardımı alın!
*

858,505Konular
982,757Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt