Dereotu birçok insanın severek tükettiği, bunun yanına bazı şahısların kokusundan zeka rahatsız olduğu bir bitkidir İçeriğinde; A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir, potasyum, protein, amin, bergapten, umbelliprenin, eterik yağ ve kloren asidi bulunmaktadır Çoğu salata ve zeytinyağlı yemeğin yanına eşlik eden dereotu, maydanoz bitkisinden sonra en fazla kullanılan yeşilliktir Maydanozgillerden olan dereotu, yıllık bir bitkidir Sene her tarafında yetişme özelliğine sahiptir Yaprakları daha çok çam iğnesine eş bitki, ufak çiçeklere sahiptir İştah açıcı özelliği nedeniyle her şeyin yanında rahatlıkla tüketilen dereotu, anında her kültürde yerini almıştır Bir De faydaları sebebiyle bol miktarda yenmektedir Oldukça narin bir yapıya sahip olduğundan susuzluğa gelemez, toplandıktan sonradan da eğer sıcak ortamda bırakılırsa çok tez kurur ve solar Kuşkonmaz Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Ast Etkileri Nelerdir? Bir Parça dereotu gün içinde almanız gereken C vitamininin %40 ’ını karşılamaktadır Türkiye ’de yabani olarak kendiliğinden yetiştiği gibi bahçelerde özel olarak da yetiştirilebilmektedir Halkın yeşillik adı verdiği gruba dahil olan dereotu, epeyce keskin bir kokuya sahiptir Naneden sonradan en belirgin ve hoş kokuya sahip ilk bitkidir Dereotu daha çok Karadeniz ve İç Anadolu bölgesi mutfaklarında tüketilmektedir Dereotu Nedir? img Dereotu Nedir?src http:bilgilihocamcominternaldatasdereotunedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3b557e858 700 300Anavatanı Avrupa ’nın güneyi ve Asya olan dereotu, Maydanozgiller (Apiaceae) familyasına dahildir Türkiye ’de hemen her bölgede tüketilmekle birlikte tazeliği ve uygulama alanıyla ilk sırayı Karadeniz bölgesi alır İnce, hafif ve ufak bir bitki olan dereotu, sindirim için en fazla tüketilen bitkilerden biridir Itırlı bitkiler aralarında yer alan dereotu sonbahar aylarında toplanır, boyu yakaşık 120 cm ’ye dek ulaşmaktadır İştah açıcı ve sağlıklı olduğu için sadece yıkayıp doğramaya gerek kalmadan tüketilmektedir Yaydığı keskin kokusu ile çevresinde bulunan zararlı böcekleri uzaklaştıran dereotu tüketilmese bile bahçeleri böceklerden uzakta tuttuğu için tercih edilebilir Kesintisiz gün ışığında yetişmesi gereken bitki, ilkbahar bitkisidir Ekildikten sonradan takriben 20 gün içinde çimlenen dereotu çarçabuk büyüme özelliğine sahiptir Buzdolabında uzun süre dayanamayan bu bitkiyi sadece yaprak şeklinde almanızda yarar var Bundan Başka kolay çürüdüğü için eksik eksik temin etmeniz daha uygundur Sağladığı belirgin lezzet nedeniyle tek başına tüketemeyenler salatalara veya yemeklerine istedikleri gibi ekleyerek yiyebilirler Faydaları saymakla bitmeyen dereotu yüksek miktarda bakır, magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve çinko içermektedir Sağlıklı bir şekilde kilo atamak isteyenlerin birincil tercih ettiği besinlerden olan dereotu; mide sorunlarına iyi kazanç, ağız kokusunu giderir, sindirim sistemi problemlerine ve gaz sancılarına da iyi geldiği görülmektedir Dereotu Nasıl Kullanılır? img Dereotu Nasıl Kullanılır?src http:bilgilihocamcominternaldatasdereotunedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3b55cad56 700 300Yaprakları dek tohumlarından da faydalanılan dereotu, akarsu olarak da tüketilir, beslenme olarak da yenilebilir Keza kurutulmuş yaprak ve tohumlarından baharat yapılır Akarsu olarak tüketilmesi için, kurutulmuş dereotu kullanmakta avantaj vardır Taze dereotu çay yapımında acımtırak bir tat verebilir Kurutulmuş dereotu içten kapta uygun bir şekilde muhafaza edildiğinde 6 ay değin dayanabilir Taze olansa sadece 2 hafta sağlamlık gösterir Akşam yemeklerinin yanında cacık gerçekleştirmek istediğinizde dereotunu kullanabilirsiniz Öğün arasında seçim ettiğinizde sandviç içinde de tüketebilirsiniz Dereotunu, bayatlamış ekmeklerinize katarak fırında dereotlu ekmek yapabilirsiniz Bunun yanında menemende ve salatalarda severek kullanabileceğiniz bir lezzettir Dereotunun Faydaları Nelerdir? img Dereotunun Faydaları Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasdereotunedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3b55de2c1 700 300İçeriğinde epeyce yüksek miktarda C ve A vitamini yer alan dereotu, erişkin bireylerin çoğunlukla tüketmesi gereken bir bitkidir Bu vitaminlerden başka dereotunda; fosfor, magnezyum, B6 vitamini, çinko, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller bulunmaktadır Afiyet için epeyce kayda değer olan dereotunun faydaları şu şekilde sıralanabilir: Özellikle mide rahatsızlıkları için nasihat edilen dereotu, mide spazmları için birebirdir Midenin ürettiği artı asiti bitiren bitki; ülser, reflü veya gastrit gibi rahatsızlıkların oluşumunu engeller Bunun yanına gaz giderici ve sindirim destekleyici özelliği de dereotunun faydaları arasındadır Dereotu, düzenli yendiğinde kolesterol ve kalp sıkıntılarını çözebilmektedir Nefes açma ve ferahlatma özelliğine de sahiptir Sigara kullanan kişilerin zararı en aza indirebilmek için dereotu kullanmaları gerekir Vücudun fazla toksinleri atabilmesi için kullanılması gereken besinlerden biri de dereotudur Öksürüğü keser, alerjenlere alt olarak ortaya meydana çıkan solunum yolu rahatsızlıklarına iyi kazanç Kilo vermeyi kolaylaştırır İdrar söktürücüdür Kansere karşı koruyucudur Anne sütünün artmasını sağlar Hıçkırığı kestiği tespit edilmiştir Kadınların çoğunda görülen adet düzensizliklerini giderir Kalsiyum içerdiği için diş ve kemik sağlığında faydalıdır Kemiklerde oluşan mineral kaybını önler, özellikle çocukluk döneminde tüketilirse iskelet sisteminin adaleli olmasını sağlar ve ileride kemik erimesi sorunu yaşanmasını engeller Göz sağlığına iyi geldiğinden, göz hastalıklarından korur Dereotunun uykusuzluğa iyi geldiği de yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur İçerisindeki buharlaşan yağlar sedatif tesir yarattığı gibi aynı zamanda sakinleşmeyi sağlar Sindirim sisteminin daha bakımlı çalışmasını da sağladığından, uyku problemi çekenler akşamları birkaç tutam dereotu yiyebilirler Doğal bir insülin görevi görebilen bitki, diyabet hastalığına iyi kazanç Kabızlığı önlediği gibi ishali kestiği de görülmüştür Burada dikkat edilmesi gereken nokta gerektiği durumlarda, ideal ölçüde tüketilmesidir Romatoid artrit gibi romatizma hastalıklarına iyi kazanç Keza taze olarak ayrıca de suyunu kaynatarak içebilirsiniz Stresi azaltır, zihnin daha tembel olmasını sağlar, bu sebeple depresyona iyi geldiği tespit edilmiştir Kolesterolü düşürür Malezya ’da yapılan bir araştırma dereotunun epilepsi hastalığı tedavisinde işe yaradığını ortaya koymuştur Dereotunun Emrindeki Etkileri Nelerdir? img Dereotunun Yan Etkileri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasdereotunedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3b55f04e7 700 300Doğru ve tatmin edici miktarda tüketilen dereotu, sağlığı tehdit eden herhangi bir madde içermez Bunun yanında aşırıya kaçılması durumunda her besinin olduğu gibi dereotunun da tabi etkileri bulunmaktadır Cilt yüzeyine direkt uygulandığında tahriş eden bitki, cildin güneş ışınlarına karşısında zayıflamasına niçin olur Bu noktada cildinizin korunabilmesi açısından dengelenmiş kullanmanızda fayda bulunmaktadır Huysuz halde kanser riski söz konusu olabilir Hamilelik ve emzirme sürecinde dereotu önerilen besinler arasında sayılmamaktadır İlla ama kullanımı söz konusu olacaksa emin doktora danışılmalıdır Dereotu yalnız başına tehlike oluşturmasa da bambaşka bitkilerde etkileşime girebilir Safran Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Tabi Etkileri Nelerdir? Bu yüzden bu tarz bitkileri birlikte kullanırken özenli olmakta fayda vardır Kan şekerini düşürme ve kanı sulama gibi özellikleri bulunduğu için bilhassa ameliyata girecek olan kişiler, işlemden birkaç gün öncesine dek dereotu tüketmemelidir Yukarıdaki yazımızda dereotunun genellikle nasıl bir bitki olduğundan, dilekçe şeklinden, faydalarından ve mümkün zararlarından ayrıntılı bir şekilde bahsetmeye çalıştık Doğanın bize sunduğu nimetlerden biri olan dereotunu, sofralarımızın vazgeçilmezi haline getirdiğimizde, uzun vadede fazla manâlı faydalarını görebiliriz öte yandan aşırı kullanımdan kaçınmalı ve ideal ölçüde tüketmeye itina gösterilmelidir sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur