Likopenin sıhhat istikametinden yararları saymakla bitmiyor. Domates, tabiattaki en güçlü likopen kaynağı. Likopen, sıradan bir renklendirici değil, güçlü bir antioksidan. Gelgelelim insan vücudunda likopen üretilmiyor. Besinlerle ya da destekleyici olarak dışarıdan alınması gerekiyor. Isıl süreç sonucu domatesin içindeki likopen unsuru arttığı için, domates eserleri çiğ domatesin kendisinden daha yeterli birer likopen kaynağı olarak görülüyor. Zira domatesin pişirilmesi sonucu kullanılabilir likopen orantısı artıyor. Bu nedenle domatesi bilhassa mevsiminde tüketmiyorsanız domatesi pişirerek yahut salça, püre üzere formlarda tüketmeniz cilt sıhhatiniz için daha yararlı olacaktır.
Domateste yüzde 85 orantısında bulunan likopen, güneş ışınlarının oluşturduğu deri yaşlanmasını azaltır. Bu sebeple domatesi bolca tüketmek önerilir. Ama domatesin nasıl tüketildiği bu noktada çok değerlidir.
Domates, likopen kaynağı olan bir besin olsa da, lakin işlendiği devir likopenin vücut tarafından kullanılma nispeti da artar. Bu nedenle domatesi çiğ değil, pişirerek yahut domates püresi, domates salçası, ketçap yahut pişmiş domates sosu formunda tüketmek gerekir. Domatesin pişirilmesi likopenin vücuda daha güzel alınmasını, bağırsaklarda daha âlâ emilmesini sağlar. Örneğin salça prodüksiyonu sırasında domatesin pişirilmesi, hücre duvarının bozulmasını ve pişirme süreçleri ile ezilirken daha çok ölçüde likopenin salınmasını sağlar. Böylece domatesin çiğ haline nazaran daha ziyade likopen alırız.
Münhasıran mevsimi dışında tüketeceksek domatesi çiğ değil, pişmiş olarak tüketmenizde yarar var. Bol domatesli bir Likopen yararları
Domateste yüzde 85 orantısında bulunan likopen, güneş ışınlarının oluşturduğu deri yaşlanmasını azaltır. Bu sebeple domatesi bolca tüketmek önerilir. Ama domatesin nasıl tüketildiği bu noktada çok değerlidir.
Domates, likopen kaynağı olan bir besin olsa da, lakin işlendiği devir likopenin vücut tarafından kullanılma nispeti da artar. Bu nedenle domatesi çiğ değil, pişirerek yahut domates püresi, domates salçası, ketçap yahut pişmiş domates sosu formunda tüketmek gerekir. Domatesin pişirilmesi likopenin vücuda daha güzel alınmasını, bağırsaklarda daha âlâ emilmesini sağlar. Örneğin salça prodüksiyonu sırasında domatesin pişirilmesi, hücre duvarının bozulmasını ve pişirme süreçleri ile ezilirken daha çok ölçüde likopenin salınmasını sağlar. Böylece domatesin çiğ haline nazaran daha ziyade likopen alırız.
Münhasıran mevsimi dışında tüketeceksek domatesi çiğ değil, pişmiş olarak tüketmenizde yarar var. Bol domatesli bir Likopen yararları
- Yüksek serum seviyeleri ile kanser riskini düşürür.
- LDL kolesterolünü düşürür. Kalp sıhhatini müdafaaya yardımcıdır.
- Osteoporoz riskini azaltır.
- Cildi korur.
- Antioksidandır.
- Karpuz
- Pembe greyfurt
- Pembe guava
- Kuşburnu