Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Devrik cümle ne demektir

Devrik cümle ne demektir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Türkçe ’deki cümlelerin genel sıralanışı şu şekildedir; Özne, Tümleç ve yüklem
Bu sıralamaya uymayan ve yüklemi sonda yok de besbelli veya başta olan cümlelere devrik cümle adı verilmektedir

Dil bilgisi kuralına göre yüklemin sonda olması gerekir Çünkü cümlede vurgulanmak istenen sözcük doldurma yakın olur böylece yüklem sonda bulunmuyorsa kural dışı kabul edilmektedir

Örnekler;
Sırılsıklam olduk yağmur yağınca
Çok çalıştım bugün
Anlamaz kimse beni sensiz herkes uzak
Erken havalandı uçak
Satır başından başla diye yineledi öğretmeni
Bu olayı duymuştum iki gün önce
Çocuklar oynuyor evin bahçesinde
Neden geçmiyor sakin günler
Mezun olmuş bu sene göremedim onu
Akla karayı seçtim bu sorunu çözeceğim diye
Film izlemek güzeldi deyip gülümsedi
Sessiz ol bir kaç saat
Kokuyor her yer güzel koku gibi çiçek *

Similar threads

4 Derslik Cümlenin Öğeleri Nelerdir, 4 Sınıf Cümlenin Öğeleri Etkinlikleri, CÜMLENİN ÖĞELERİ Kelimelerin cümledeki görevlerine cümlenin öğreleri denir Bir cümlede üç değişiklik unsur bulunur 1 Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir Yüklem...
Cevaplar
0
Görüntüleme
216
cümle türleri çeşitleri cümle türleri konu anlatımı Cümle Türleri Tümce Çeşitleri cümle türleri örnekleri 1 YÜKLEMİNE KADAR CÜMLELER: a)Isim (ad) Cümlesi: Yüklemi isim olan cümlelere denir *Ne hoş komşumuzdun sen Fahriye abla komşu idin * Bence dinin gibi küfrün de mukaddesti Senin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
Cümlenin ögelerinden özne, yüklem, nesne, yer tamlayıcısı ve zarf tümleci; bir cümlenin meydana gelmesinde aynı düzeyde etkili değildir. Bir cümlede zarf tümleci veya yer tamlayıcısı kullanılmayabilir. Özne gizlenmiş veya nesne verilmemiş olabilir. Fakat Türkçede bir cümlenin mutlaka yüklemi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
230
Türkçe 'ye Çevrilmiş İngilizce Grammer Notları ingilizceden türkçeye çevrilmiş kelimeler BASIT TÜMCE 1 CÜMLE Sıradan koşullarda (yani, devrik yapı vs bulunmayan durumlarda) en basit şekli ile tümce iki unsurdan oluşur: Özne + Yüklem (Subject) + (Verb) Türkçe'de özne birçok vakit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Yapısına göre sıralı cümleleri, bazı kaynaklarda ve sorularda “bağımlı ve bağımsız sıralı cümle şeklinde görmeniz mümkündür. Bu terim, birbiri ardına sıralanan cümlelerin aralarında herhangi bir ögenin ortak olup olmadığını ifade etmektedir. Sıralı cümleler, yüklemleri ayrı olmasına rağmen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
858,497Konular
981,907Mesajlar
29,931Kullanıcılar
yskermjxSon üye
Üst Alt