Diş çürüğü yemek sonrası ağızda kalan artıkların ağızdaki bakteriler tarafından fermantasyona uğratılması sonucu oluşan asitlerin dişte meydana getirdiği harabiyettir.
Yemek artıklarının ağızdaki bakteriler ve tükürük mukozasının etkileşimiyle bir arada uğradı biyokimyasal yansımalar diş minesinin üzerinde bir tabaka oluşumuna neden olur. Burada ağırlaşan ve artıklarla beslenen bakteriler gün be gün aktivitelerini artırarak devam ederler. Nizamlı diş fırçalamak diş çürüğü oluşumunun önüne geçmenin tek tahlilidir. Başlangıçta sarımtırak ve açık renkte olan bu harabiyet devranla yoğunlaşarak diş minesinin dışından içine akıllıca nüfuz etmeye başlar. Devranla dişte artan ağrı şişlik ve iltihap meydana gelir ve bu diş eti rahatsızlıklarına ve diş kaybına kadar ilerleme gösterir. Erken yapılan diş tabibi denetim ve muayeneleri bu rahatsızlıkların önüne geçmeyi sağlar.
Diş çürüklerine yediğimiz yiyecekler neden olsa da ağız ve diş sıhhatini en çok olumsuz etkileyen kolay karbonhidrat içeriği yüksek olan şekerler, meyveler ve gazlı ve asitli içeceklerdir. Şeker içeriği çokça olan bu besinler karbonhidratların sindiriminin ağızda başlaması nedeniyle bakterilere muhtaçlık duydukları besin ve enerjiyi süratli ve ziyade bir formda ulaştırmaktadır. Tüm bunları engellemek için ne yapmalı ? birinci olarak aklınızdan çıkarmamanız gereken şey günde en az iki kez iki dakika dişinizi mutlaka fırçalamalısınız. Tıpkı hengamda dişlerin arasına giren ve derinlerine kadar rahatsız eden diş eti şişkinliklerine oluşan küçük partiküllü lakin kolay yayılan yemek artıklarını kolay kolay çıkarmak için diş ipi kullanmalısınız. Ağız içinin streilizasyonunu sağlamak için florürlü ve bakterilerin çalışma ortamını inhibe eden bir gargara kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. Diş fırçalama ve ağız aklığı yapma imkanınızın bulunmadığı vakitlerde ise ağzınızı yemeklerden sonra bol su ile çalkalamak ve naneli ve şekersiz bir sakız çiğnemek suretiyle diş dibindeki artıklardan kurtulmak sizin için yarar sağlayabilir. Tertipli olarak diş tabibi denetimi ise diş çürüklerinden her hengam korunmanızı sağlar.
Yemek artıklarının ağızdaki bakteriler ve tükürük mukozasının etkileşimiyle bir arada uğradı biyokimyasal yansımalar diş minesinin üzerinde bir tabaka oluşumuna neden olur. Burada ağırlaşan ve artıklarla beslenen bakteriler gün be gün aktivitelerini artırarak devam ederler. Nizamlı diş fırçalamak diş çürüğü oluşumunun önüne geçmenin tek tahlilidir. Başlangıçta sarımtırak ve açık renkte olan bu harabiyet devranla yoğunlaşarak diş minesinin dışından içine akıllıca nüfuz etmeye başlar. Devranla dişte artan ağrı şişlik ve iltihap meydana gelir ve bu diş eti rahatsızlıklarına ve diş kaybına kadar ilerleme gösterir. Erken yapılan diş tabibi denetim ve muayeneleri bu rahatsızlıkların önüne geçmeyi sağlar.
Diş çürüklerine yediğimiz yiyecekler neden olsa da ağız ve diş sıhhatini en çok olumsuz etkileyen kolay karbonhidrat içeriği yüksek olan şekerler, meyveler ve gazlı ve asitli içeceklerdir. Şeker içeriği çokça olan bu besinler karbonhidratların sindiriminin ağızda başlaması nedeniyle bakterilere muhtaçlık duydukları besin ve enerjiyi süratli ve ziyade bir formda ulaştırmaktadır. Tüm bunları engellemek için ne yapmalı ? birinci olarak aklınızdan çıkarmamanız gereken şey günde en az iki kez iki dakika dişinizi mutlaka fırçalamalısınız. Tıpkı hengamda dişlerin arasına giren ve derinlerine kadar rahatsız eden diş eti şişkinliklerine oluşan küçük partiküllü lakin kolay yayılan yemek artıklarını kolay kolay çıkarmak için diş ipi kullanmalısınız. Ağız içinin streilizasyonunu sağlamak için florürlü ve bakterilerin çalışma ortamını inhibe eden bir gargara kullanmayı da ihmal etmemelisiniz. Diş fırçalama ve ağız aklığı yapma imkanınızın bulunmadığı vakitlerde ise ağzınızı yemeklerden sonra bol su ile çalkalamak ve naneli ve şekersiz bir sakız çiğnemek suretiyle diş dibindeki artıklardan kurtulmak sizin için yarar sağlayabilir. Tertipli olarak diş tabibi denetimi ise diş çürüklerinden her hengam korunmanızı sağlar.