Dişlerde hassasiyet ne demektir?
Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi yiyecek-içecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki ve sızlama oluşabilir ve ağrı-sızı başlar. Bu diş sızlaması keskin, ani ve derindir (bu durum halk arasında diş kamaşması olarak da adlandırılır).
Çürük ve eski dolgular dışında hassasiyet en çok diş eti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır.
Normal olarak, dentin (dişin ikinci ve önemli bir tabakası) mine ve sement (kök yüzeyini kaplayan özel tabaka) ile çepeçevre kuşatılmıştır. Diş hassasiyeti dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar (dentin tubulusları) aracılığı ile iletilir.
Diş hassasiyetine sebep olan faktörler:
• sert ve travmatik diş fırçalama (zamanla mine ve sementi aşındırır)
• dişeti çekilmesi
• diş eti hastalığı (şiş ve iltihaplı dişetleri de hassasiyete yol açar)
• kırık dişler
• diş gıcırdatma - sıkma
• plak birikimi
Hassasiyete karşı evde yapılabilecek bir şey var mı?
• ağız hijyenine dikkat edilmeli. (dişlerinizin ve ağzınızın her noktasını dikkatlice temizlemelisiniz)
• yumuşak kıllı fırça kullanılabilir. (dişin sert tabakalarına daha az zarar verilmiş olur)
• özel diş macunu (düzenli kullanıldığında etkili sonuçlar alınabiliyor)
• alınan gıdalara dikkat edilmeli. (fazla asit içeren yiyeceklerin sık tüketilmesi sonucu mine tabakası çözünebilir)
• florlu diş bakım ürünleri kullanılmalı
Bu konudaki profesyonel yaklaşım nedir?
• açığa çıkmış kök yüzeyleri izole edilir
• floridli verniklerle kök yüzeyleri iyileştirilebilir
• dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle restorasyonlar yapılabilir.