iltasyazilim
FD Üye
Diş Sağlığı Nelerdir
Dişlerin sağlığı gıda bilhassa D , C ve A vitaminlerini ve kalsiyum, fosfor, flor gibi mineralleri tatmin edici ve dengelenmiş şekilde alma ile sağlanır
Bakımsız ve çürük dişler en güvenli olmayan enfeksiyon kaynağıdır İleri yaşlarda ortaya çıkan kalp ve damar hastalıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek hastalıkları ve diğer bir takım hastalıkların nedenleri diş çürüklerine yerleşen sonra vücuda kan aracılığıyla yayılan patojen mikroorganizmalardırÇürük dişler, ağız sağlığını bozar Sindirim sistemi hastalıklarına ve ağız kokularına neden olur İnsanın fizik görüntüsünü kötü yönde etkiler
Dişler, her yemekten daha sonra günde en az iki defa ve yatmadan önce yeterli bir vakit fırçalanır Diş macunu ve fırçanın seçimini bilinçsizce seçmek sağlık yerine dişlere ve diş etlerine hasar verir Unutulmamalıdır ki her değişiklik diş fırçası fırçalama tekniğine yerinde yapıda değildir Diş macununun artı kullanılması, ağız florasını bozması ve ağızdaki fagositleri öldürmesi bakımından sakıncalıdır
Çok sıcak, fazla soğuk, sert gıda ve içecekler diş minesinin çatlamasına niçin olurlar Kristal şeker ve sözde şeylerin çiğnenmesi de dişlerde çatlamaya yol açar Şekerli yiyeceklerden sonra dişler fırçalanmazsa solunumdaki C02 ve karbonhidrat diş çürümesine niçin olan asitler açığa çıkar Asitler dişte kaviteler meydana getirir Ağız Ph'sı, asit ortama dürüst kayar Ağız, florası bozulur, ağızdaki fagositler beceriksiz kalır
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?
Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken teşhis çok önemlidir böylece yılda minimum iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir
Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda tatmin edici flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince uzak durma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş doktoru kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli dişçi kontrolleri önemlidir
Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak zorunlu tedavi sağlanmalıdır
Fazla asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına niçin olur Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar *
Dişlerin sağlığı gıda bilhassa D , C ve A vitaminlerini ve kalsiyum, fosfor, flor gibi mineralleri tatmin edici ve dengelenmiş şekilde alma ile sağlanır
Bakımsız ve çürük dişler en güvenli olmayan enfeksiyon kaynağıdır İleri yaşlarda ortaya çıkan kalp ve damar hastalıkları, romatizmal hastalıklar, böbrek hastalıkları ve diğer bir takım hastalıkların nedenleri diş çürüklerine yerleşen sonra vücuda kan aracılığıyla yayılan patojen mikroorganizmalardırÇürük dişler, ağız sağlığını bozar Sindirim sistemi hastalıklarına ve ağız kokularına neden olur İnsanın fizik görüntüsünü kötü yönde etkiler
Dişler, her yemekten daha sonra günde en az iki defa ve yatmadan önce yeterli bir vakit fırçalanır Diş macunu ve fırçanın seçimini bilinçsizce seçmek sağlık yerine dişlere ve diş etlerine hasar verir Unutulmamalıdır ki her değişiklik diş fırçası fırçalama tekniğine yerinde yapıda değildir Diş macununun artı kullanılması, ağız florasını bozması ve ağızdaki fagositleri öldürmesi bakımından sakıncalıdır
Çok sıcak, fazla soğuk, sert gıda ve içecekler diş minesinin çatlamasına niçin olurlar Kristal şeker ve sözde şeylerin çiğnenmesi de dişlerde çatlamaya yol açar Şekerli yiyeceklerden sonra dişler fırçalanmazsa solunumdaki C02 ve karbonhidrat diş çürümesine niçin olan asitler açığa çıkar Asitler dişte kaviteler meydana getirir Ağız Ph'sı, asit ortama dürüst kayar Ağız, florası bozulur, ağızdaki fagositler beceriksiz kalır
Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?
Diş hastalıkları ve diş sağlığının korunması açısından erken teşhis çok önemlidir böylece yılda minimum iki kez diş hekimine muayene olunması önerilir
Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda tatmin edici flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince uzak durma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş doktoru kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli dişçi kontrolleri önemlidir
Dişlerde gelişim bozuklukları varsa erken dönemde özel diş hekimliği dallarında uzmanlaşmış birimlere başvurularak zorunlu tedavi sağlanmalıdır
Fazla asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına niçin olur Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar *