iltasyazilim
FD Üye
Diş Sağlığında Vitaminler
Gıda diş sağlığı ve güzelliği ile doğrudan ilişkilidir Bunun nedeni ayrıca beslenmenin ağız ve diş aracılığıyla yapılması, keza de beslenme tamamen hücresel dokularının sağlıklı olmasına niçin olan besinlerin alınmasıdır İnsanların sağlıklı yaşamaları büyümeleri ve çoğalmaları için gerekli sentezleri organizmada yapılmayan, dıştan eser miktarda alınması gereken organik bileşiklere vitamin adı verilir
İnsanda vitamin eksiklikleri beceriksiz alış, barsak absorbsiyonunundaki bozukluk yada alışa oranla ihtiyacın artması sonucu meydana gelmektedir
Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılır;
A VİTAMİNİ: Yağda erir Şalgam, ıspanak ve karnabahar gibi bitkilerin yeşil pigmentlerinde bulunur A Vitaminin eksikliği osteoblast ve odontoblast aktivitesini azaltarak kemik ve diş büyümesini yavaşladır Ağız kavitesi ve mukozasında keratinizasyon görülür Tükrük sekresyonu azalır ya da ayrıntılarıyla ortadan kalkar Ağız kuruluğu sonucunda diş etleri ve ağız mukozasında çatlamalar meydana kazanç Ağız sağlığına itina gösterilmediğinde mikroorganizmalar bu çatlaklara yerleşerek enfeksiyonlara neden olur bu nedenle ağız dokusunda meydana gelen iyileşmelerde gecikir
A Vitaminin eksikliğinde: Kollejen liflerde yozlaşma meydana kazanç ve periodontal aralık genişler Yeniden bu vitaminin eksikliğinde hipersementoz ve diş sürmesinde geç kalma meydana gelebilir
A Vitamininin fazlalığında: Hipervitaminozunda epitelde yozlaşma, iyileşmede geç kalma, osteoporosiz, alveol kemiğinde keskin kemik rezorbsiyonları, deride pigmentasyon, soyulmalar ve kaşıntılar, menstürasyon bozuklukları meydana gelir
D VİTAMİNİ: Kemiğin alışılagelmiş mineralizasyonunu sağlar Artış çağındaki çocuklarda, gebelerde ve emzikli kadınlarda vitamin D'nin günlük dozu 400 UI'dır Bu dozun büyük bir kısmı güneş ışınından sağlanmaktadır Vitaminin kalsuyumdan ve bağırsaktan emilimi ile hizmet verir Vitaminde kemik oluşumunda gereklidir
Vitamin D'nin eksikliğinde: Çocuklarda reşitizme, erişkinlerde osteomalezi hastalığına neden olur
E VİTAMİNİ: Soya fasulyesi, darı, pamuk yağı, taze yeşillikler ve sebzelerde bulunur Günlük gereksinme duyulan miktar 1212 IU'dır Yumurta ve ette de bulunur Vitamin E bir antioksidantdır Vitamin E hücreli elemanları için olan oksidasyonu oksidasyonunun toksik ürünlerini önler E vitaminin bulunduğu durumlarda eritrositlerin hidrojen peroksid içinde hemolize olmalarına karşı dirençleri artmıştır Plasentadan vitamin E'nin geçişi sınırlıdır Bebekler süt ile yeterli düzeyde E vitamini alabilirler
E Vitaminin eksiliği: Hücresel epitalinde dejerasyon meydana getirebilmektedir E vitaminin eksikliğinde çocuklarda kas gelişiminde ahenksizlik meydana getirir Diş eti hastalığı olan kişilerde E vitamini uygulamasının cerahat olayını etkilemediği gözlenmiştir
VİTAMİN K: Karaciğerde protrombin yapılmasında kullanılır Yokluğunda kan ile ilgili belirtiler ortaya çıkar Normal olarak barsaklarda bulunan bakteriler kadar sentezlenir
Vitaminin K eksikliğinde: Kanama pırtılaşma ile ilgili sorunlar ortaya çıktığından bu vitamin cisim için çok gereklidir
SUDA ÇÖZÜLEN VİTAMİNLER
PRİDOSİN (Vitamin B6): Bira mayası, karaciğer, pirinç, kepek ve buğdayda, değişik sebzelerde bulunur Erişkinlerde jurnal gereksinme duyulan B6 vitamini 2 miligramdır PLP amino asit, karbonhidrat ve yağ asitleri metobolizmasındaki çok sayıda enzimin koenzimidir
Vitamin B6 eksikliğinde: Erişkin bir kimsede çeşitli belirtiler ortaya çıkar Ilk gözlenen adele güçsüzlüğü, dermansızlık ve uykuya eğilimdir Dudak, burun kıvrımlarında, göz etrafında, yanakların çevresinde alında, kulak peşinde ve ensenin altında kısımlarında seboreik dermatit görülür Dilde ve ağızda iltihaplar çıkar Dudak kenarında çatlaklar olur
TİAMİN (Vitamin B1): Yeşil sebzeler, balık, et, meyve ve sütte, baklagillerde ve özellikle bezelyede bulunur Yemek pişirme durumunda ısı 100 derecenin üzerine çıkarsa vitamin özelliğini yitirir Soğukta ve dondurularak saklanan yiyecekler B1 vitamini yönünden kayba uğramazlar Yetişkin bir insan günde bir miligram Tiamin'e gereksinim duyar Tiamin vücutta karbonhidrat metobolizması için gereklidir
Tiamin B1 eksikliğinde: Beriberi hastalığı görülür Ağızda görülen sorunlar aralarında dilde yanma, lezzet kaybı, ağız mukozasında aşırı alınganlık Tiamin ve öteki B1 vitaminleri insan tükrüğünde bulunan bakterilerin büyümesini inhibe eder
RİBOFLAVİN (B2 Vitamini):Süt ve et ürünleri bu vitaminin başlıca kaynağıdır Isıya oldukça dayanıklıdır Yemeklerin pişirilmesi esnasında etkisini kaybetmez Güneş ışığı kadar bozulur Erişkinler günde 1 2 miligram almalıdır Vücuttaki değişik metobolizmaları enzim mekanizmalarında etkin olur
Riboflovin eksikliği: Semptomları çoğunlukla dudaklar, dil, gözler ve deride görülür Dudak kenarında cerahat meydana kazanç Dil üstünde pırtıklı ve gıranürlü bir görünüş vardır Çoğrafik dil adı ile anılır Dil üzerine yiyecek ve içeceklerin değmesi sızı ve yanma şehvetli meydana getirir Bir Takım olgularda dil morumsu, kırmızı veya erguvani bir renk alır
NİKOTİNİK ASİT VE MİKOTİNAMİD: Niasinin rolü riboflavinde olduğu gibi oksidasyon ve redüksiyon olaylarında anahtarlıktır NAD ve NADP bileşikleri olarak, niasin karbonhidrat ve lipid metabolizmasında mitokondrilerdeki elektron transportunun sağlayarak katılırlar
Nikotinik asit ve mikotinamid eksikliğinde: Pellegra adı bahşedilen bir rahatsızlık meydana geliyor Pellegra hastalığında semtomlar ağız kavitesinde rastlanır Ağız mukozasında yanma duygusal, dudak ve dilin ast kısmı kırmızı ve şiştir Daha sonraki dönemlerde dilin üstü kırmızı ve şiş olarak devam eder Diş eti epitelinde de dejarasyonlar görülür Diş eti iltihabı dişetleri arasındaki papillalarda ülserler tükrük bezlerinin büyümesi tükrük salgısında çoğalma gelir Bu vitamin et, karaciğer, bira mayası ve yer fıstığı bulunur
Biotin: Bira mayası ve yumurta sarısında bulunur Vücuttaki değişik enzim mekanizmalarında rol alır *
Gıda diş sağlığı ve güzelliği ile doğrudan ilişkilidir Bunun nedeni ayrıca beslenmenin ağız ve diş aracılığıyla yapılması, keza de beslenme tamamen hücresel dokularının sağlıklı olmasına niçin olan besinlerin alınmasıdır İnsanların sağlıklı yaşamaları büyümeleri ve çoğalmaları için gerekli sentezleri organizmada yapılmayan, dıştan eser miktarda alınması gereken organik bileşiklere vitamin adı verilir
İnsanda vitamin eksiklikleri beceriksiz alış, barsak absorbsiyonunundaki bozukluk yada alışa oranla ihtiyacın artması sonucu meydana gelmektedir
Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılır;
A VİTAMİNİ: Yağda erir Şalgam, ıspanak ve karnabahar gibi bitkilerin yeşil pigmentlerinde bulunur A Vitaminin eksikliği osteoblast ve odontoblast aktivitesini azaltarak kemik ve diş büyümesini yavaşladır Ağız kavitesi ve mukozasında keratinizasyon görülür Tükrük sekresyonu azalır ya da ayrıntılarıyla ortadan kalkar Ağız kuruluğu sonucunda diş etleri ve ağız mukozasında çatlamalar meydana kazanç Ağız sağlığına itina gösterilmediğinde mikroorganizmalar bu çatlaklara yerleşerek enfeksiyonlara neden olur bu nedenle ağız dokusunda meydana gelen iyileşmelerde gecikir
A Vitaminin eksikliğinde: Kollejen liflerde yozlaşma meydana kazanç ve periodontal aralık genişler Yeniden bu vitaminin eksikliğinde hipersementoz ve diş sürmesinde geç kalma meydana gelebilir
A Vitamininin fazlalığında: Hipervitaminozunda epitelde yozlaşma, iyileşmede geç kalma, osteoporosiz, alveol kemiğinde keskin kemik rezorbsiyonları, deride pigmentasyon, soyulmalar ve kaşıntılar, menstürasyon bozuklukları meydana gelir
D VİTAMİNİ: Kemiğin alışılagelmiş mineralizasyonunu sağlar Artış çağındaki çocuklarda, gebelerde ve emzikli kadınlarda vitamin D'nin günlük dozu 400 UI'dır Bu dozun büyük bir kısmı güneş ışınından sağlanmaktadır Vitaminin kalsuyumdan ve bağırsaktan emilimi ile hizmet verir Vitaminde kemik oluşumunda gereklidir
Vitamin D'nin eksikliğinde: Çocuklarda reşitizme, erişkinlerde osteomalezi hastalığına neden olur
E VİTAMİNİ: Soya fasulyesi, darı, pamuk yağı, taze yeşillikler ve sebzelerde bulunur Günlük gereksinme duyulan miktar 1212 IU'dır Yumurta ve ette de bulunur Vitamin E bir antioksidantdır Vitamin E hücreli elemanları için olan oksidasyonu oksidasyonunun toksik ürünlerini önler E vitaminin bulunduğu durumlarda eritrositlerin hidrojen peroksid içinde hemolize olmalarına karşı dirençleri artmıştır Plasentadan vitamin E'nin geçişi sınırlıdır Bebekler süt ile yeterli düzeyde E vitamini alabilirler
E Vitaminin eksiliği: Hücresel epitalinde dejerasyon meydana getirebilmektedir E vitaminin eksikliğinde çocuklarda kas gelişiminde ahenksizlik meydana getirir Diş eti hastalığı olan kişilerde E vitamini uygulamasının cerahat olayını etkilemediği gözlenmiştir
VİTAMİN K: Karaciğerde protrombin yapılmasında kullanılır Yokluğunda kan ile ilgili belirtiler ortaya çıkar Normal olarak barsaklarda bulunan bakteriler kadar sentezlenir
Vitaminin K eksikliğinde: Kanama pırtılaşma ile ilgili sorunlar ortaya çıktığından bu vitamin cisim için çok gereklidir
SUDA ÇÖZÜLEN VİTAMİNLER
PRİDOSİN (Vitamin B6): Bira mayası, karaciğer, pirinç, kepek ve buğdayda, değişik sebzelerde bulunur Erişkinlerde jurnal gereksinme duyulan B6 vitamini 2 miligramdır PLP amino asit, karbonhidrat ve yağ asitleri metobolizmasındaki çok sayıda enzimin koenzimidir
Vitamin B6 eksikliğinde: Erişkin bir kimsede çeşitli belirtiler ortaya çıkar Ilk gözlenen adele güçsüzlüğü, dermansızlık ve uykuya eğilimdir Dudak, burun kıvrımlarında, göz etrafında, yanakların çevresinde alında, kulak peşinde ve ensenin altında kısımlarında seboreik dermatit görülür Dilde ve ağızda iltihaplar çıkar Dudak kenarında çatlaklar olur
TİAMİN (Vitamin B1): Yeşil sebzeler, balık, et, meyve ve sütte, baklagillerde ve özellikle bezelyede bulunur Yemek pişirme durumunda ısı 100 derecenin üzerine çıkarsa vitamin özelliğini yitirir Soğukta ve dondurularak saklanan yiyecekler B1 vitamini yönünden kayba uğramazlar Yetişkin bir insan günde bir miligram Tiamin'e gereksinim duyar Tiamin vücutta karbonhidrat metobolizması için gereklidir
Tiamin B1 eksikliğinde: Beriberi hastalığı görülür Ağızda görülen sorunlar aralarında dilde yanma, lezzet kaybı, ağız mukozasında aşırı alınganlık Tiamin ve öteki B1 vitaminleri insan tükrüğünde bulunan bakterilerin büyümesini inhibe eder
RİBOFLAVİN (B2 Vitamini):Süt ve et ürünleri bu vitaminin başlıca kaynağıdır Isıya oldukça dayanıklıdır Yemeklerin pişirilmesi esnasında etkisini kaybetmez Güneş ışığı kadar bozulur Erişkinler günde 1 2 miligram almalıdır Vücuttaki değişik metobolizmaları enzim mekanizmalarında etkin olur
Riboflovin eksikliği: Semptomları çoğunlukla dudaklar, dil, gözler ve deride görülür Dudak kenarında cerahat meydana kazanç Dil üstünde pırtıklı ve gıranürlü bir görünüş vardır Çoğrafik dil adı ile anılır Dil üzerine yiyecek ve içeceklerin değmesi sızı ve yanma şehvetli meydana getirir Bir Takım olgularda dil morumsu, kırmızı veya erguvani bir renk alır
NİKOTİNİK ASİT VE MİKOTİNAMİD: Niasinin rolü riboflavinde olduğu gibi oksidasyon ve redüksiyon olaylarında anahtarlıktır NAD ve NADP bileşikleri olarak, niasin karbonhidrat ve lipid metabolizmasında mitokondrilerdeki elektron transportunun sağlayarak katılırlar
Nikotinik asit ve mikotinamid eksikliğinde: Pellegra adı bahşedilen bir rahatsızlık meydana geliyor Pellegra hastalığında semtomlar ağız kavitesinde rastlanır Ağız mukozasında yanma duygusal, dudak ve dilin ast kısmı kırmızı ve şiştir Daha sonraki dönemlerde dilin üstü kırmızı ve şiş olarak devam eder Diş eti epitelinde de dejarasyonlar görülür Diş eti iltihabı dişetleri arasındaki papillalarda ülserler tükrük bezlerinin büyümesi tükrük salgısında çoğalma gelir Bu vitamin et, karaciğer, bira mayası ve yer fıstığı bulunur
Biotin: Bira mayası ve yumurta sarısında bulunur Vücuttaki değişik enzim mekanizmalarında rol alır *