iltasyazilim
FD Üye
Diş Hassasiyeti
Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi gıdaiçecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki ve sızlama oluşur; ağrıağrı başlar Bu diş sızlaması belirgin, ani ve derindir (bu koşul ahali arasında diş kamaşması olarak da adlandırılır)
Çürük ve eski dolgular dışarıda hassasiyet en çok dişeti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır Adi olarak, dentin (dişin ikinci ve kayda değer bir tabakası) mine ve sement (kök yüzeyini kaplayan özel katman) ile çepeçevre kuşatılmıştır Diş hassasiyetinin sebebi bütün olarak anlaşılamamışsa da hassasiyetin dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığı ile iletildiği üstünde duruluyor
Diş hassasiyetine sebep olan faktörler:
* sert ve travmatik diş fırçalama (zamanla mine ve sementi aşındırır)
* dişeti çekilmesi
* dişeti hastalığı (şiş ve iltihaplı dişetleri de hassasiyete yol açar)
* kırık dişler
* diş gıcırdatma sıkma
* plak birikimi
Hassasiyete aleyhinde evde yapılabilecek birşey var mı?
* ağız hijyenine dikkat edilmeli (dişlerinizin ve ağzınızın her noktasını dikkatlice temizlemelisiniz)
* yumuşak kıllı fırça kullanılabilir (dişin sert tabakalarına daha az hasar verilmiş olur)
* özel diş macunu (ahenkli kullanıldığında etkili sonuçlar alınabiliyor)
* alınan gıdalara dikkat edilmeli (artı asit taşıyan yiyeceklerin sık tüketilmesi sonucu mine tabakası çözünebilir)
* florlu diş bakım ürünleri kullanılmalı
Bu konudaki profesyonel yaklaşım nedir?
* açığa çıkmış kök yüzeyleri izole edilir
* floridli verniklerle kök yüzeyleri iyileştirilebilir
* dişin azalan tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle restorasyonlar yapılabilir
Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi gıdaiçecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki oluşur; ağrıağrı başlar Bu sancı bariz, ani ve derindir
Çürük ve eski dolgular haricen hassasiyet en fazla dişeti çekilmesi ile açığa meydana çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır Bayağı olarak, dentin (dişin ikinci ve manâlı bir tabakası) mine ve sement (kök yüzeyini kaplayan özel tabaka) ile çepeçevre kuşatılmıştır Diş hassasiyetinin sebebi tam olarak anlaşılamamışsa da hassasiyetin dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığı ile iletildiği üstünde duruluyor
Diş hassasiyetine sebep olan faktörler:
*sert ve travmatik diş fırçalama (zamanla mine ve sementi aşındırır)
*dişeti çekilmesi
*dişeti hastalığı (şiş ve iltihaplı dişetleri de hassasiyete yol açar)
*kırık dişler
*diş gıcırdatma sıkma
*plak birikimi
Hassasiyete karşı evde yapılabilecek birşey var mı?
*ağız hijyenine dikkat edilmeli (dişlerinizin ve ağzınızın her noktasını dikkatlice temizlemelisiniz)
*yumuşak kıllı fırça kullanılabilir (dişin sert tabakalarına daha eksik hasar verilmiş olur)
*özel diş macunu (uyumlu kullanıldığında etkin sonuçlar alınabiliyor)
*alınan gıdalara uyarı edilmeli (artı asit taşıyan yiyeceklerin sık tüketilmesi sonucu mine tabakası çözünebilir)
*florlu diş bakım ürünleri kullanılmalı
Bu konudaki profesyonel yaklaşım nedir?
*açığa çıkmış kök yüzeyleri izole edilir
*floridli verniklerle kök yüzeyleri iyileştirilebilir
*dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle restorasyonlar yapılabilir *
Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi gıdaiçecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki ve sızlama oluşur; ağrıağrı başlar Bu diş sızlaması belirgin, ani ve derindir (bu koşul ahali arasında diş kamaşması olarak da adlandırılır)
Çürük ve eski dolgular dışarıda hassasiyet en çok dişeti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır Adi olarak, dentin (dişin ikinci ve kayda değer bir tabakası) mine ve sement (kök yüzeyini kaplayan özel katman) ile çepeçevre kuşatılmıştır Diş hassasiyetinin sebebi bütün olarak anlaşılamamışsa da hassasiyetin dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığı ile iletildiği üstünde duruluyor
Diş hassasiyetine sebep olan faktörler:
* sert ve travmatik diş fırçalama (zamanla mine ve sementi aşındırır)
* dişeti çekilmesi
* dişeti hastalığı (şiş ve iltihaplı dişetleri de hassasiyete yol açar)
* kırık dişler
* diş gıcırdatma sıkma
* plak birikimi
Hassasiyete aleyhinde evde yapılabilecek birşey var mı?
* ağız hijyenine dikkat edilmeli (dişlerinizin ve ağzınızın her noktasını dikkatlice temizlemelisiniz)
* yumuşak kıllı fırça kullanılabilir (dişin sert tabakalarına daha az hasar verilmiş olur)
* özel diş macunu (ahenkli kullanıldığında etkili sonuçlar alınabiliyor)
* alınan gıdalara dikkat edilmeli (artı asit taşıyan yiyeceklerin sık tüketilmesi sonucu mine tabakası çözünebilir)
* florlu diş bakım ürünleri kullanılmalı
Bu konudaki profesyonel yaklaşım nedir?
* açığa çıkmış kök yüzeyleri izole edilir
* floridli verniklerle kök yüzeyleri iyileştirilebilir
* dişin azalan tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle restorasyonlar yapılabilir
Sıcak, soğuk, şeker veya ekşi gıdaiçecekler ağza alındığında dişlerde ani bir tepki oluşur; ağrıağrı başlar Bu sancı bariz, ani ve derindir
Çürük ve eski dolgular haricen hassasiyet en fazla dişeti çekilmesi ile açığa meydana çıkan kök yüzeylerinden kaynaklanır Bayağı olarak, dentin (dişin ikinci ve manâlı bir tabakası) mine ve sement (kök yüzeyini kaplayan özel tabaka) ile çepeçevre kuşatılmıştır Diş hassasiyetinin sebebi tam olarak anlaşılamamışsa da hassasiyetin dişin sinirine mikron düzeyindeki kanalcıklar aracılığı ile iletildiği üstünde duruluyor
Diş hassasiyetine sebep olan faktörler:
*sert ve travmatik diş fırçalama (zamanla mine ve sementi aşındırır)
*dişeti çekilmesi
*dişeti hastalığı (şiş ve iltihaplı dişetleri de hassasiyete yol açar)
*kırık dişler
*diş gıcırdatma sıkma
*plak birikimi
Hassasiyete karşı evde yapılabilecek birşey var mı?
*ağız hijyenine dikkat edilmeli (dişlerinizin ve ağzınızın her noktasını dikkatlice temizlemelisiniz)
*yumuşak kıllı fırça kullanılabilir (dişin sert tabakalarına daha eksik hasar verilmiş olur)
*özel diş macunu (uyumlu kullanıldığında etkin sonuçlar alınabiliyor)
*alınan gıdalara uyarı edilmeli (artı asit taşıyan yiyeceklerin sık tüketilmesi sonucu mine tabakası çözünebilir)
*florlu diş bakım ürünleri kullanılmalı
Bu konudaki profesyonel yaklaşım nedir?
*açığa çıkmış kök yüzeyleri izole edilir
*floridli verniklerle kök yüzeyleri iyileştirilebilir
*dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle restorasyonlar yapılabilir *