Soyanın ağız ve diş sağlığı uzerindeki faydaları icin dunyada ilk kez Japonya’da yapılan araştırma ile carpıcı sonuclara ulaşıldı Araştırmaya gore; soya ve iceriğindeki izoflavonlar ağız ve diş eti hastalıklardan koruyor
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalıklar, diş etindeki veya ust ve alt cenelerdeki kronik enfeksiyonlardan kaynaklanır Bu hastalıklar diş eti kanamalarına, diş kaybına ve hatta diş etinde buyuk sorunlara sebep olabilir Genellikle tum bu rahatsızlıkların nedeni ise bakteri plaklarıdır Bu hastalıkları onlemedeki en onemli tedbirler ise duzenli diş fırcalamak, diş ipliği kullanarak dişlerin arasını temizlemek, sigara icmemek ve duzenli kontroldur Ancak bağışıklık sisteminin de ağız ve diş rahatsızlıklarından korunmada onemi buyuktur Soyadaki izoflavon maddesinin ise bağışıklık sistemi uzerinde cok olumlu etkileri vardır Bu nedenle Japonyalı araştırmacılar soyanın ağız ve diş sağlığı uzerindeki etkilerini incelediler
Araştırma 4 bin Kişi Uzerinde Yapıldı
Japonya Fukuoka Universitesi’nde 18 ile 22 yaş arasındaki 4 bin Japon oğrenci uzerinde soyanın ağız ve diş sağlığına faydalarını gorebilmek icin bir araştırma yapıldı Oğrencilere yemek alışkanlıkları uzerine bir anket yaptırıldı Yuzde 8 oranında oğrencilerin ağız ve diş sağlığı konusunda şikayetleri olduğu belirlendi Araştırmayla, yuksek oranda (gunde 865 g) soya tuketen oğrencilerin, daha az soya tuketen (gunde 13,1 g) oğrencilere oranla ağız ve diş sorunları yaşamadıkları ortaya cıktı Soyanın pozitif etkileri araştırılırken, duzenli diş fırcalama alışkanlığı, duzenli kontrole gitmeleri ve oğrencilerin sigara icmeleri gibi diğer etkenler de goz onunde bulundurularak bu sonuclara ulaşıldı
Yapılan bu araştırma soya ve ağız sağlığı uzerine yoğunlaşan ilk araştırma oldu Sonucları oldukca pozitif olan bu araştırmanın devamı olarak aynı araştırma grubu ile yapılacak
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalıklar, diş etindeki veya ust ve alt cenelerdeki kronik enfeksiyonlardan kaynaklanır Bu hastalıklar diş eti kanamalarına, diş kaybına ve hatta diş etinde buyuk sorunlara sebep olabilir Genellikle tum bu rahatsızlıkların nedeni ise bakteri plaklarıdır Bu hastalıkları onlemedeki en onemli tedbirler ise duzenli diş fırcalamak, diş ipliği kullanarak dişlerin arasını temizlemek, sigara icmemek ve duzenli kontroldur Ancak bağışıklık sisteminin de ağız ve diş rahatsızlıklarından korunmada onemi buyuktur Soyadaki izoflavon maddesinin ise bağışıklık sistemi uzerinde cok olumlu etkileri vardır Bu nedenle Japonyalı araştırmacılar soyanın ağız ve diş sağlığı uzerindeki etkilerini incelediler
Araştırma 4 bin Kişi Uzerinde Yapıldı
Japonya Fukuoka Universitesi’nde 18 ile 22 yaş arasındaki 4 bin Japon oğrenci uzerinde soyanın ağız ve diş sağlığına faydalarını gorebilmek icin bir araştırma yapıldı Oğrencilere yemek alışkanlıkları uzerine bir anket yaptırıldı Yuzde 8 oranında oğrencilerin ağız ve diş sağlığı konusunda şikayetleri olduğu belirlendi Araştırmayla, yuksek oranda (gunde 865 g) soya tuketen oğrencilerin, daha az soya tuketen (gunde 13,1 g) oğrencilere oranla ağız ve diş sorunları yaşamadıkları ortaya cıktı Soyanın pozitif etkileri araştırılırken, duzenli diş fırcalama alışkanlığı, duzenli kontrole gitmeleri ve oğrencilerin sigara icmeleri gibi diğer etkenler de goz onunde bulundurularak bu sonuclara ulaşıldı
Yapılan bu araştırma soya ve ağız sağlığı uzerine yoğunlaşan ilk araştırma oldu Sonucları oldukca pozitif olan bu araştırmanın devamı olarak aynı araştırma grubu ile yapılacak