nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Beslenme Yetersizliği Hastalıkları
KANSIZLIK (Demir yetersizliği) Demir yetersizliğine tabi :
Besinlerle vücuda alınan demir mineralinin eksik alımına emrindeki olarak kanda demirin (hemoglobinin) düşük olmasıdır Kimlerde sık görülür?
Doğurganlık çağındaki kadınlarda
Bebek ve çocuklarda Niçin Görülür?
Beslenmede demir mineralinin yetersiz alınması:
Demir yönünden zengin besinlerin tüketilmemesi sonucu oluşur
Demirin vücutta iyi kullanılmaması:Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan demirin vücutta kullanımı daha düşüktür böylece C vitamini kaynağı besinlerle (Turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates vb) birlikte tüketilmelidir
Demir ihtiyacının artması
Kan kaybı (kanama, parazitler vb)
Belirtileri Nelerdir?
Dermansızlık, halsizlik, baş dönmesi
Nefes almada zorluk
Flu görme, uykusuzluk, titreme, iştahsızlık
Deride, göz kapaklarının iç kısmında, avuçta solukluk
Çarpıntı Bacaklarda ödem (parmakla basınca iz kalır)
Kaşık çivi
Toprak yeme Oluşan Sağlık Durumu Sorunları
Bebek ve Çocuklarda
yükselme etkilenir
mektep başarısı azalır
bedensel aktivite azalır hastalıklar sık görülür
Gebelerde
anne ölümlerine neden olur
bebek ölümleri artar
düşük doğum ağırlıklı bebek doğar
hastalıklar sık görülür
Yetişkinlerde
işgücü azalır, yorgunluk görülür
hastalıklar sık görülür
Önlenmesi
Demir yönünden varlıklı kaynakların tüketilmesi gerekir Et, tavuk, balık, karaciğer, yumurta, kurubaklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, tahin demir içerir
Kurubaklagil ve tahıl yemekleri C vitamini ile birlikte tüketilmelidir
C vitamini yönünden zengin turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, lahana, patates, domates, yeşil biber gibi besinler her öğün yemeklerle birlikte tüketilmelidir
Beti Benzi Kaçmış olan gebelerin demir ilaçları kullanması önerilir
Demirin vücutta kullanımını engelleyen çay ve kahve yemeklerle birlikte tüketilmemelidir Öğün aralarında, açık ve limonla birlikte tüketilmesi uygundur
Ekmek, diğer unlu besinler (börek ve çörekler) mayalandırılarak tüketilmelidir
Kişisel temizleme kurallarına uyulmalıdır
İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
İyot nedir?
İyot yaşam için büyük yük taşıyan bir mineraldir Tiroid hormonlarının yapımını sağlar İyot vücuda tatmin edici iyot taşıyan toprakta yetişen besinler, su ve deniz ürünlerinden sağlanır İyot niçin önemlidir?
Sıradan yükselme ve gelişme
Beyin ve sinir sisteminin adi çalışması
Vücut ısısı ve enerjisinin düzenlenmesi için tiroid hormonlarının yapımı için gereklidir Tiroid hormonu Tiroid hormonu, boyunda tiroid bezinde yapılır İyot vücuda tatmin edici alınmazsa tiroid bezi fazla çalışır ve büyür Bu duruma guatr denir Oluşan sağlık sorunları
Bebek ve Çocuklarda
Çoğaltma geriliği
Zeka geriliği
Cücelik görülür
Gebelerde
Düşük ve ölü doğum görülür
*Guatr her yaşta görülebilir İyot yetersizliğine emrindeki rahatsızlık sorunları İYOTLU TUZ kullanmakla önlenir İyotlu tuzlu kullanımı
Akıl geriliğini önler
Guatrı çare edemez, guatr oluşmasını ve ilerlemesini önler
İyotlu tuz serin, kuru ve güneş görmeyen yerde saklanmalıdır PROTEİN – ENERJİ YETERSİZLİĞİ Niçin görülür? Çoğalma ve gelişme için zorunlu olan enerji protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına bağlı olarak artan bir hastalıktır Oluşan sıhhat sorunları
Çocuk ölümlerinin başlıca nedenidir
Ateşli hastalıklar sık görülür
İshal oluşur İştah azalır, az gıda tüketilir Bu şart hastalıkların ağır seyretmesine niçin olur
Artış ve gelişmeyi önler, çocuğun boyu kısa kalır, ağırlığı yaşına tarafından düşüktür
Çare edilemezse zeka gelişimi bozulur
Önlenmesi
Anne sütü 46 ay tek başına verilmelidir
Artma izlenmeli, doğru ilave besinlere vaktinde başlanmalıdır
Çocuk hastalıklardan korunmalı, aşıları uyumlu yapılmalıdır
Temizlik kurallarına uyulmalıdır
RAŞİTİZM (kemik hastalığı) Raşitizm:
Vitamin D yetersizliği sonucu görülen bir hastalıktır D vitamini yeterince vücuda alınmadığından kemikleşme bozulur ve kalsiyumdan yeterince yararlanılamaz
Kimlerde sık görülür?
Bebek ve çocuklarda Neden Görülür?
Çocuğun yeterli D vitamini alamaması
Çocuğun güneşe çıkarılmaması
Annenin güneşten yararlanmaması
Annenin gebelik döneminde yetkisiz beslenmesi Belirtileri Nelerdir?
Doğumda bebekte kasılma
Huzursuzluk
Baş terlemesi, başın kesintisiz sağa ve sola çevrilmesi
Kabızlık
Elbilek genişliği (sızısız ve 6 aydan sonra)
Kaburgalarda yuvarlak çıkıntılar (tesbih parça başına gibi)
Bıngıldakların kapanmaması (18 aydan daha sonra)
Kafa kemiklerinde yumuşama ve eğrilme (baş alın ve yanlarında çıkıntı)
Geç oturma ve yürüme
Bacaklarda çarpıklık
Göğüs kemiklerinde bozukluk (göğüs içe ya da öne dürüst çıkar)
Kamburluk, bel kemiğinde çarpıklık Raşitizmin Önlenmesi
Çocuğun her gün kalsiyum içeren besinler tüketilmesi sağlanmalıdır Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve ürünleridir (yoğurt, peynir, çökelek vb)Pekmez de iyi bir kalsiyum kaynağıdır
Çocuk her gün güneşe çıkarılmalıdır D vitamininin en iyi kaynağı güneştir Besinlerde D vitamini yeterli miktarda bulunmaz
Güneşlenme cam ardındaki olmamalıdır
Güneşin eksik olduğu sonbahar ve kış aylarında yeni doğan bebeğe ilave D vitamini, ihtiyacı değin verilmelidir AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Dinç beslenmemiz için gereklidir
Güzel gözükmek ve hoş konuşmak için gereklidir
Diş Çürükleri Nasıl Oluşur?
Dişler iyi temizlenmez ise üzerlerinde gıda artıkları ve mikroplar birikir
Mikroplar gıda artıklarını ve şekerleri kullanıp, dişleri eriten asit oluştururlar
Mikropların oluşturduğu asitler ile dişlerde çürük oluşur
Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları nasıl önlenir?
Yeterli ve dengelenmiş beslenmeye dikkat edilmelidir Süt ve ürünlerinin tüketimi yeterli olmalıdır
Şeker, yemek arasında değil yemekle birlikte az tüketilmelidir Fazla şeker ve şekerli besinlerin tüketiminden sakınılmalıdır
Anne sütü 46 ay zaman ile kimsesiz verilmelidir
Dişler ahenkli olarak florlu diş macunları ile fırçalanmalıdır
Çocuklarda flor uygulaması yapılabilir
Posa içeren besinler (elma, havuç vb ) tüketilmeli ve besinler iyi çiğnenmelidir
Şeker içermeyen cikletlerin yemek yemek sonrası çiğnenmesinin olumlu etkileri vardır
Dişler belirli çoğunlukla denetleme ettirilmelidir
Yemek Yemek sonrası dişler fırçalanarak temizlenmelidir
OSTEOPOROZ Osteoporoz:
Kemiklerden kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolaylıkla kırılabilir hale gelmesidir Kemiklerin mineral içeriği ve yoğunluğu azalır
Kimlerde Sık Görülür?
Menapoza girmiş kadınlarda
Yaşlılarda
Maddi aktivitesi az olan kişilerde
Yatağa bağımlı hastalarda
Belirtileri Nelerdir?
Bel kemiğinde ve bacaklarda eğrilikler
Kolaylıkla oluşan kemik kırıkları Kırıklar çoğunlukla kalça kemiğinde, el bileğinde ve bel kemiğinde görülür
Öneriler
Çocukluk çağında kalsiyumdan varlıklı besinlerin tüketilmesi ve spor yapması yetişkinlik çağında osteoporozdan korunmayı sağlar
Güneş ışınlarından uygun şekilde ve uyumlu olarak yararlanılmalıdır
Fazla tuzlu ve tuz besinler tüketilmemelidir, sofrada tuz kullanılmamalıdır
Aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketilmemelidir
Sigara ve alkolden sakınılmalıdır
Maddesel aktivite arttırılmalıdır Haftada asgari 23 kez 45 dakika yürünmelidir
Süt ve ürünleri her gün minimum 2 porsiyon tüketilmelidir(İki su bardağı süt veya yoğurt, 2 kibrit kutusu peynir bir porsiyondur)
Menapoz döneminde gövde kitle indeksinin (ağırlıkyükseklik m2) 2627 arasında olması osteoporoza aleyhinde koruyucudur Aşırı zayıflıktan kaçınılmalıdır Kalsiyumun en iyi kaynağı: Süt ve süt ürünleridir Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, pekmez de kalsiyumdan zengin kaynaklardır *
KANSIZLIK (Demir yetersizliği) Demir yetersizliğine tabi :
Besinlerle vücuda alınan demir mineralinin eksik alımına emrindeki olarak kanda demirin (hemoglobinin) düşük olmasıdır Kimlerde sık görülür?
Doğurganlık çağındaki kadınlarda
Bebek ve çocuklarda Niçin Görülür?
Beslenmede demir mineralinin yetersiz alınması:
Demir yönünden zengin besinlerin tüketilmemesi sonucu oluşur
Demirin vücutta iyi kullanılmaması:Bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan demirin vücutta kullanımı daha düşüktür böylece C vitamini kaynağı besinlerle (Turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates vb) birlikte tüketilmelidir
Demir ihtiyacının artması
Kan kaybı (kanama, parazitler vb)
Belirtileri Nelerdir?
Dermansızlık, halsizlik, baş dönmesi
Nefes almada zorluk
Flu görme, uykusuzluk, titreme, iştahsızlık
Deride, göz kapaklarının iç kısmında, avuçta solukluk
Çarpıntı Bacaklarda ödem (parmakla basınca iz kalır)
Kaşık çivi
Toprak yeme Oluşan Sağlık Durumu Sorunları
Bebek ve Çocuklarda
yükselme etkilenir
mektep başarısı azalır
bedensel aktivite azalır hastalıklar sık görülür
Gebelerde
anne ölümlerine neden olur
bebek ölümleri artar
düşük doğum ağırlıklı bebek doğar
hastalıklar sık görülür
Yetişkinlerde
işgücü azalır, yorgunluk görülür
hastalıklar sık görülür
Önlenmesi
Demir yönünden varlıklı kaynakların tüketilmesi gerekir Et, tavuk, balık, karaciğer, yumurta, kurubaklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, tahin demir içerir
Kurubaklagil ve tahıl yemekleri C vitamini ile birlikte tüketilmelidir
C vitamini yönünden zengin turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, lahana, patates, domates, yeşil biber gibi besinler her öğün yemeklerle birlikte tüketilmelidir
Beti Benzi Kaçmış olan gebelerin demir ilaçları kullanması önerilir
Demirin vücutta kullanımını engelleyen çay ve kahve yemeklerle birlikte tüketilmemelidir Öğün aralarında, açık ve limonla birlikte tüketilmesi uygundur
Ekmek, diğer unlu besinler (börek ve çörekler) mayalandırılarak tüketilmelidir
Kişisel temizleme kurallarına uyulmalıdır
İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
İyot nedir?
İyot yaşam için büyük yük taşıyan bir mineraldir Tiroid hormonlarının yapımını sağlar İyot vücuda tatmin edici iyot taşıyan toprakta yetişen besinler, su ve deniz ürünlerinden sağlanır İyot niçin önemlidir?
Sıradan yükselme ve gelişme
Beyin ve sinir sisteminin adi çalışması
Vücut ısısı ve enerjisinin düzenlenmesi için tiroid hormonlarının yapımı için gereklidir Tiroid hormonu Tiroid hormonu, boyunda tiroid bezinde yapılır İyot vücuda tatmin edici alınmazsa tiroid bezi fazla çalışır ve büyür Bu duruma guatr denir Oluşan sağlık sorunları
Bebek ve Çocuklarda
Çoğaltma geriliği
Zeka geriliği
Cücelik görülür
Gebelerde
Düşük ve ölü doğum görülür
*Guatr her yaşta görülebilir İyot yetersizliğine emrindeki rahatsızlık sorunları İYOTLU TUZ kullanmakla önlenir İyotlu tuzlu kullanımı
Akıl geriliğini önler
Guatrı çare edemez, guatr oluşmasını ve ilerlemesini önler
İyotlu tuz serin, kuru ve güneş görmeyen yerde saklanmalıdır PROTEİN – ENERJİ YETERSİZLİĞİ Niçin görülür? Çoğalma ve gelişme için zorunlu olan enerji protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına bağlı olarak artan bir hastalıktır Oluşan sıhhat sorunları
Çocuk ölümlerinin başlıca nedenidir
Ateşli hastalıklar sık görülür
İshal oluşur İştah azalır, az gıda tüketilir Bu şart hastalıkların ağır seyretmesine niçin olur
Artış ve gelişmeyi önler, çocuğun boyu kısa kalır, ağırlığı yaşına tarafından düşüktür
Çare edilemezse zeka gelişimi bozulur
Önlenmesi
Anne sütü 46 ay tek başına verilmelidir
Artma izlenmeli, doğru ilave besinlere vaktinde başlanmalıdır
Çocuk hastalıklardan korunmalı, aşıları uyumlu yapılmalıdır
Temizlik kurallarına uyulmalıdır
RAŞİTİZM (kemik hastalığı) Raşitizm:
Vitamin D yetersizliği sonucu görülen bir hastalıktır D vitamini yeterince vücuda alınmadığından kemikleşme bozulur ve kalsiyumdan yeterince yararlanılamaz
Kimlerde sık görülür?
Bebek ve çocuklarda Neden Görülür?
Çocuğun yeterli D vitamini alamaması
Çocuğun güneşe çıkarılmaması
Annenin güneşten yararlanmaması
Annenin gebelik döneminde yetkisiz beslenmesi Belirtileri Nelerdir?
Doğumda bebekte kasılma
Huzursuzluk
Baş terlemesi, başın kesintisiz sağa ve sola çevrilmesi
Kabızlık
Elbilek genişliği (sızısız ve 6 aydan sonra)
Kaburgalarda yuvarlak çıkıntılar (tesbih parça başına gibi)
Bıngıldakların kapanmaması (18 aydan daha sonra)
Kafa kemiklerinde yumuşama ve eğrilme (baş alın ve yanlarında çıkıntı)
Geç oturma ve yürüme
Bacaklarda çarpıklık
Göğüs kemiklerinde bozukluk (göğüs içe ya da öne dürüst çıkar)
Kamburluk, bel kemiğinde çarpıklık Raşitizmin Önlenmesi
Çocuğun her gün kalsiyum içeren besinler tüketilmesi sağlanmalıdır Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve ürünleridir (yoğurt, peynir, çökelek vb)Pekmez de iyi bir kalsiyum kaynağıdır
Çocuk her gün güneşe çıkarılmalıdır D vitamininin en iyi kaynağı güneştir Besinlerde D vitamini yeterli miktarda bulunmaz
Güneşlenme cam ardındaki olmamalıdır
Güneşin eksik olduğu sonbahar ve kış aylarında yeni doğan bebeğe ilave D vitamini, ihtiyacı değin verilmelidir AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Dinç beslenmemiz için gereklidir
Güzel gözükmek ve hoş konuşmak için gereklidir
Diş Çürükleri Nasıl Oluşur?
Dişler iyi temizlenmez ise üzerlerinde gıda artıkları ve mikroplar birikir
Mikroplar gıda artıklarını ve şekerleri kullanıp, dişleri eriten asit oluştururlar
Mikropların oluşturduğu asitler ile dişlerde çürük oluşur
Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları nasıl önlenir?
Yeterli ve dengelenmiş beslenmeye dikkat edilmelidir Süt ve ürünlerinin tüketimi yeterli olmalıdır
Şeker, yemek arasında değil yemekle birlikte az tüketilmelidir Fazla şeker ve şekerli besinlerin tüketiminden sakınılmalıdır
Anne sütü 46 ay zaman ile kimsesiz verilmelidir
Dişler ahenkli olarak florlu diş macunları ile fırçalanmalıdır
Çocuklarda flor uygulaması yapılabilir
Posa içeren besinler (elma, havuç vb ) tüketilmeli ve besinler iyi çiğnenmelidir
Şeker içermeyen cikletlerin yemek yemek sonrası çiğnenmesinin olumlu etkileri vardır
Dişler belirli çoğunlukla denetleme ettirilmelidir
Yemek Yemek sonrası dişler fırçalanarak temizlenmelidir
OSTEOPOROZ Osteoporoz:
Kemiklerden kalsiyum kaybının artması sonucunda kemiklerin kolaylıkla kırılabilir hale gelmesidir Kemiklerin mineral içeriği ve yoğunluğu azalır
Kimlerde Sık Görülür?
Menapoza girmiş kadınlarda
Yaşlılarda
Maddi aktivitesi az olan kişilerde
Yatağa bağımlı hastalarda
Belirtileri Nelerdir?
Bel kemiğinde ve bacaklarda eğrilikler
Kolaylıkla oluşan kemik kırıkları Kırıklar çoğunlukla kalça kemiğinde, el bileğinde ve bel kemiğinde görülür
Öneriler
Çocukluk çağında kalsiyumdan varlıklı besinlerin tüketilmesi ve spor yapması yetişkinlik çağında osteoporozdan korunmayı sağlar
Güneş ışınlarından uygun şekilde ve uyumlu olarak yararlanılmalıdır
Fazla tuzlu ve tuz besinler tüketilmemelidir, sofrada tuz kullanılmamalıdır
Aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketilmemelidir
Sigara ve alkolden sakınılmalıdır
Maddesel aktivite arttırılmalıdır Haftada asgari 23 kez 45 dakika yürünmelidir
Süt ve ürünleri her gün minimum 2 porsiyon tüketilmelidir(İki su bardağı süt veya yoğurt, 2 kibrit kutusu peynir bir porsiyondur)
Menapoz döneminde gövde kitle indeksinin (ağırlıkyükseklik m2) 2627 arasında olması osteoporoza aleyhinde koruyucudur Aşırı zayıflıktan kaçınılmalıdır Kalsiyumun en iyi kaynağı: Süt ve süt ürünleridir Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, pekmez de kalsiyumdan zengin kaynaklardır *