iltasyazilim
FD Üye
Uyguladığınız diyetiniz size özel mi?
Şişmanlık; fazla gıda, yetkisiz fiziki aktivite, genetik, nöroendokrin etmenler, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı, sigarayı vazgeçme, alkol kullanımı gibi o kadar fazla öbür faktöre ast ortaya çıkabiliyor
Şişmanlık, Dünya Sağlık Durumu Örgütü (WHO) tarafından, Vücutta pozitif miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka çare edilmesi gereken bir sıhhat sorunuolarak tanımlanıyor
Dolayısıyla bilinçsiz yapılan diyetlerin beden metabolizmasını bozduğu ve ciddi sağlık durumu sorunlarının ortaya çıktığı belirtiliyor Dinç bir şekilde kilo saptamak için en iyi yöntem olarak da şahsi uygulanan diyetler gösteriliyor
Bilinçsiz yapılan diyetler metabolizmayı bozuyor
Şişmanlık; fazla beslenme, yetkisiz maddi aktivite, genetik, nöroiç salgı bezleri etmenler, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eğitim düzeyi, izaç, doğum sayısı, sigarayı vazgeçme, alkol kullanımı gibi o kadar fazla değişik faktöre bağlı ortaya çıkabiliyor Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız diyetisyen Canan Özal Kuzum ’a kadar sebebi her ne olursa olsun şişmanlık kimsesiz olduğu gibi komplikasyonları ile de hayat süresini kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren önemli bir hastalık; Kontrolsüz uygulanan sağlıksız diyetler, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, asabiyet, dermansızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, kan basıncı düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru deri, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açıyor
Bilinçsiz kilo saptamak fazla sağlıksız
1 Bireyin kilo vermeden önce kaç kilo vereceğini ve bu kiloyu ne kadar sürede verebileceğinin belirlenmesi gerekir Vücudun kilo kaybı, haftada yarım ya da bir kiloyu geçmemelidir
2 Şahısların uygulayacağı standart bir perhiz yoktur, her perhiz şahsi uygulanmalıdır Verilecek perhiz kişinin beslenme alışkanlıklarına, yaşına, cinsiyetine, meslek koşullarına, bazal metabolizma hızına ve sıhhat problemlerine kadar hazırlanmalıdır
3 Diyette öğünler kademeli olarak ve sık tüketilecek şekilde düzenlenmeli ve öğün atlanılmamalıdır Çoğunlukla perhiz yapan bireylerin bütün gün boyunca aç kalıp metabolizmalarını zayıflattığı görülür
4 Diyetler genelde 3 başlıca ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenlenir Fakat başlıca öğünler değin önemli olan ara öğünler tekrar tekrar ihmalkârlık edilir veya atlanır Kan şekeri, birey öğününü tükettikten 22,5 saat daha sonra ağır ağır düşmeye başlar ve böylece perhiz yapan kişide açlık hissi doğar Buradaki ara öğünlerin amacı da kan şekerinin düşmesini ve arzu hissinin önüne geçilmesini sağlamaktır
5 Diyet içinde her gıda grubunda yer alan besinler dengelenmiş bir şekilde dağıtılmak koşulu ile tüketilmelidir
6 Diyet esnasında minimum 22,5 litre su içilmelidir
7 Meyve ve sebzelere diyette çok artı siklet verilmelidir Bu besinler vitamin ve mineral açısından epeyce zengindir ve bununla birlikte posa içeriği yüksek besinlerdir Posa içeriği yüksek besinler kabızlık probleminin tedavisine de asistan olur
8 Yapılan en büyük hatalardan biri zayıflama dönemi bittikten sonraki dönemlerde gözlenir Kilonun korunması gereken bu dönemde, şişmanlanmaya niçin olan besin alışkanlıklarına geri dönüş yapılır *
Şişmanlık; fazla gıda, yetkisiz fiziki aktivite, genetik, nöroendokrin etmenler, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı, sigarayı vazgeçme, alkol kullanımı gibi o kadar fazla öbür faktöre ast ortaya çıkabiliyor
Şişmanlık, Dünya Sağlık Durumu Örgütü (WHO) tarafından, Vücutta pozitif miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka çare edilmesi gereken bir sıhhat sorunuolarak tanımlanıyor
Dolayısıyla bilinçsiz yapılan diyetlerin beden metabolizmasını bozduğu ve ciddi sağlık durumu sorunlarının ortaya çıktığı belirtiliyor Dinç bir şekilde kilo saptamak için en iyi yöntem olarak da şahsi uygulanan diyetler gösteriliyor
Bilinçsiz yapılan diyetler metabolizmayı bozuyor
Şişmanlık; fazla beslenme, yetkisiz maddi aktivite, genetik, nöroiç salgı bezleri etmenler, psikolojik sorunlar, cinsiyet, eğitim düzeyi, izaç, doğum sayısı, sigarayı vazgeçme, alkol kullanımı gibi o kadar fazla değişik faktöre bağlı ortaya çıkabiliyor Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız diyetisyen Canan Özal Kuzum ’a kadar sebebi her ne olursa olsun şişmanlık kimsesiz olduğu gibi komplikasyonları ile de hayat süresini kısaltan ve yaşam kalitesini düşüren önemli bir hastalık; Kontrolsüz uygulanan sağlıksız diyetler, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, asabiyet, dermansızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, kan basıncı düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru deri, saç dökülmesi gibi sorunlara yol açıyor
Bilinçsiz kilo saptamak fazla sağlıksız
1 Bireyin kilo vermeden önce kaç kilo vereceğini ve bu kiloyu ne kadar sürede verebileceğinin belirlenmesi gerekir Vücudun kilo kaybı, haftada yarım ya da bir kiloyu geçmemelidir
2 Şahısların uygulayacağı standart bir perhiz yoktur, her perhiz şahsi uygulanmalıdır Verilecek perhiz kişinin beslenme alışkanlıklarına, yaşına, cinsiyetine, meslek koşullarına, bazal metabolizma hızına ve sıhhat problemlerine kadar hazırlanmalıdır
3 Diyette öğünler kademeli olarak ve sık tüketilecek şekilde düzenlenmeli ve öğün atlanılmamalıdır Çoğunlukla perhiz yapan bireylerin bütün gün boyunca aç kalıp metabolizmalarını zayıflattığı görülür
4 Diyetler genelde 3 başlıca ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenlenir Fakat başlıca öğünler değin önemli olan ara öğünler tekrar tekrar ihmalkârlık edilir veya atlanır Kan şekeri, birey öğününü tükettikten 22,5 saat daha sonra ağır ağır düşmeye başlar ve böylece perhiz yapan kişide açlık hissi doğar Buradaki ara öğünlerin amacı da kan şekerinin düşmesini ve arzu hissinin önüne geçilmesini sağlamaktır
5 Diyet içinde her gıda grubunda yer alan besinler dengelenmiş bir şekilde dağıtılmak koşulu ile tüketilmelidir
6 Diyet esnasında minimum 22,5 litre su içilmelidir
7 Meyve ve sebzelere diyette çok artı siklet verilmelidir Bu besinler vitamin ve mineral açısından epeyce zengindir ve bununla birlikte posa içeriği yüksek besinlerdir Posa içeriği yüksek besinler kabızlık probleminin tedavisine de asistan olur
8 Yapılan en büyük hatalardan biri zayıflama dönemi bittikten sonraki dönemlerde gözlenir Kilonun korunması gereken bu dönemde, şişmanlanmaya niçin olan besin alışkanlıklarına geri dönüş yapılır *