Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Diyette porsiyon ve iştah kontrolünün sağlanması

Diyette porsiyon ve iştah kontrolünün sağlanması
0
123

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Diyette iştah ve porsiyon kontrolünü sağlamak için öncelikle vücudun açlık-tokluk mekanizması nasıl çalışıyor onu anlamak gerekir. Çoğu insana göre bu kavramlar göreceli de olsa metabolizmada işleyişi açısından birçok standarda sahiptir. Açlık kavramı fizyolojiktir. Yani hormonların salınımı ve düzeyleriyle ilgilidir. Kanda artan veya azalan glikozun sonucunda salınan birçok hormon bu seviyenin kontrolünü sağlayarak acıkma ve doymanın işleyişini düzenler. İşte bu noktada açlık ve iştah kavramları sıkça karıştırılır. Bunlar birbirinden ayrı durumlardır; açlık fizyolojik, iştah psikolojiktir.

İştah birçok sebepten etkilenebilir ve her zaman bu kontrolü sağlamak mümkün olmayabilir. O yüzden vücut doysa da zihin doymadığı için kişi yemek yemeye devam eder. Genellikle vücudumuzun ihtiyacı olan kalori miktarı düşündüğümüzden daha azdır. Hatta kişi az yediğini bu yüzden doymadığını bile söyleyebilir. Eğer bunun bilincinde değilsek her gün fazladan aldığımız kaloriler kilo artışına veya kilo vermemizin yavaşlamasına sebep olur. Mesela meyve yerken bir porsiyonun karşılık geldiği gram miktarlarını çok iyi öğrenmek gerekir. Ekmeği dilimlenmiş olarak tüketmek çok önemlidir aksi takdirde diyettekine ek olarak 2 veya 3 dilim fazladan ekmek yeme ihtimali çok fazladır.

İştah kontrolüyle porsiyon kontrolü birbiriyle paralel ilerler. İkisi de birbirini tetikler. Günümüzde porsiyonları ayarlamak ve ihtiyacımız kadarını almak oldukça zordur. Özellikle ev dışında yenilen yemekler, hazır gıda çeşitliliğinin fazlalığı, seyahatler, yoğun iş temposu yüzünden kısıtlanan zamanlar bunlara sebep olarak sayılabilir.

Yemek yerken aceleye getirmeden mümkün olduğunca süreyi uzun tutmanızda ve yediklerinizin neyi ne kadar içerdiğini bilmenizde fayda var. Evde yemek yiyorsanız tabağınıza azar azar doldurun. Bir davetteyseniz tabağı bitirmemenin ayıp olacağını asla düşünmeyin. Dışardaysanız mutlaka porsiyon miktarlarını öğrenin ve gerekirse yarım porsiyon şeklinde tüketin. Market alışverişleri porsiyon kontrolü konusunda çok önemlidir. Marketlerde alacağınız ürünlerin son kullanma tarihiyle beraber mutlaka porsiyon etiketine de dikkat edin. Etikette genellikle 100 gr üzerinden bilgiler bulunur. Ürünün kaç gr olduğunu ve karşılık geldiği miktarı gözden kaçırmayın. İştahımız fazlaysa size sevdiğiniz yemekleri anımsatacak her şeyden uzak durmaya çalışın. Sabırlı bir şekilde günlük ihtiyacınız kadarını almaya devam ederseniz bir süre sonra buna adapte olduğunuzu göreceksiniz.

Bu kontrol sizde bir süre sonra alışkanlık halini aldığında artık daha az miktarlarla doyduğunuzu farkedeceksiniz. Unutmayın ki kilo kontrolünün yolu porsiyon ve iştah kontrolünden

 

Similar threads

İdeal kiloya ulaşmak ve onu korumak herkesin hayalidir. İnsanların defalarca farklı diyet denemelerinde bulunması bu konuda ki başarısızlığın temelini oluşturuyor. Örneğin son zamanlarda popüler diyetler olarak da bilinen düşük karbonhidratlı yüksek proteinli diyetlerin yaygınlaşması da sebep...
Cevaplar
0
Görüntüleme
112
Porsiyon miktarları günümüzde oldukça büyüdü. Restoranlarda, büfelerde ve marketten aldığımız yiyeceklerin boyutlarındaki artışı net olarak gözleyebiliyoruz ancak bir süre sonra maalesef gözümüz ve midemiz bu porsiyonlara normalmiş gibi alışıyor. Yapılan çalışmalar da, porsiyon miktarlarının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Ramazan müddetince uzun süren açlık durumuna koşut olarak iştah denetimi biraz zorlaşmaktadır. Sahura kalkıldığı halde yaklaşık 15 saat, gece yemek yiyerek yatıldığı taktirde 19-20 saat aç kalınmasına bağlı olarak gün içerisinde kan şekerinde düşüşler kendini göstermektedir. Mevla yahut tabiat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
96
Fazla kilonun en büyük sorumlusu iştah mekanizması. İştah kontrolünü sağlayabildiğimiz takdirde daha az yemek yeriz. Böylece hedeflenen kiloya ulaşır aynı zamanda da kiloyu korumayı başarmış oluruz. Sağlıklı yaşam, zayıflama programlarında iştah kontrolü sağlanması ilk hedeftir. Bunun için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Özellikle çocukluk çağı obezitesi ve buna bağlı çoğalan şeker hastalığı, hipertansiyon, organ yağlanmaları bu problemin en ciddi yanı Fit Hayat ve Danışmanlık ’tan Dyt Figen Fişekçi Üvez, çocukların kilo alma nedenlerini ve porsiyonlarını düzenlerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
858,460Konular
981,104Mesajlar
29,527Kullanıcılar
ConsternatedSon üye
Üst Alt