nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Mide dostu salep olarak tanımlanırken, tarçınla tüketiminin ise üst solunum yolları ve bronşite iyi geldiği bildirildiTamamıyla doğal olarak toplanan ve kilosu aktarlarda 120 YTL ’ye satılan salep mide dostu olarak tanımlanırken, tarçınla tüketiminin ise üstteki solunum yolları ve bronşite iyi geldiği bildirildiSadece birkaç ilde…
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Menşure Özgüven, orkidenin salep elde edilebilen türlerinin Türkiye ’de yalnızca bir kaç ilde yetiştiğini ve dağlardan doğal olarak toplandığını söyledi
Salebin meşrubat olarak kullanılmasının yanı sıra bileşiminde yer alan nişasta ve öteki kıvam artırıcılar dolayısıyla dondurma yapımında da değerlendirildiğini bildiren Özgüven, salebin olağan metotlarla bahçelerde yetiştirilmesinin ise çok baskı olduğunu söyledi
Yetişme döneminde bolca tüketilmeli
Salebin, eksik bulunduğu için aktarlardaki fiyatının 120 YTL ’ye dek çıktığını anımsatan Özgüven, “Salep yalnızca içimizi ısıtan, leziz bir meşrubat yok aynı zamanda fazla sayıda yararı var Yetişme dönemi olan bu aylarda bol miktarda salep tüketilmeli dedi
Salebin halk aralarında yapışık olarak bilinen müsilaj özelliğinin, afiyet açısından çok sayıda faydası olduğunu ifade eden Özgüven, şunları söyledi: “Salebin müsilaj özelliği dokular üstüne yumuşatıcı etki yapar, bir nevi dokunun üzerine tabaka oluşturuyor, koruyor ve refah veriyor
Mide rahatsızlığına bire bir…
Bilhassa mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise bilhassa üst solunum yollarında etkin oluyor Öksürük ve bronşiti tedavi ediyor
Bilinçsiz toplama, neslini bitiriyor
Salebin, yer orkidelerinin toprak altında yer alan yumrularından elde edildiğini bildiren Özgüven, bilinçsiz toplamanın salep neslini
tehlikeye soktuğunu söyledi Salep elde edilen orkidelerde bir kaç yumru bulunduğunu gösteren Özgüven, “Çok toplayınca, yumruları, yani üreme organları ortadan kalkıyor, nesli tüketiyor Bir bitkinin altında 2 3 tane yumru vardır, bunlardan biri alınırsa bitki önümüzdeki sene da çoğalır fakat, hepsi alındığı takdirde o bitki bir daha mahsul vermez dedi
Toplanan yumruların yıkanıp, kurutulmasının arkasından dövülerek toz haline getirildiğini ve salep elde edildiğini gösteren Özgüven, 610 gram salebin ise bir kilo süte kıvam verebildiğini sözlerine ekledi
Uzlaşma Gündoğan Milliyet *
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Menşure Özgüven, orkidenin salep elde edilebilen türlerinin Türkiye ’de yalnızca bir kaç ilde yetiştiğini ve dağlardan doğal olarak toplandığını söyledi
Salebin meşrubat olarak kullanılmasının yanı sıra bileşiminde yer alan nişasta ve öteki kıvam artırıcılar dolayısıyla dondurma yapımında da değerlendirildiğini bildiren Özgüven, salebin olağan metotlarla bahçelerde yetiştirilmesinin ise çok baskı olduğunu söyledi
Yetişme döneminde bolca tüketilmeli
Salebin, eksik bulunduğu için aktarlardaki fiyatının 120 YTL ’ye dek çıktığını anımsatan Özgüven, “Salep yalnızca içimizi ısıtan, leziz bir meşrubat yok aynı zamanda fazla sayıda yararı var Yetişme dönemi olan bu aylarda bol miktarda salep tüketilmeli dedi
Salebin halk aralarında yapışık olarak bilinen müsilaj özelliğinin, afiyet açısından çok sayıda faydası olduğunu ifade eden Özgüven, şunları söyledi: “Salebin müsilaj özelliği dokular üstüne yumuşatıcı etki yapar, bir nevi dokunun üzerine tabaka oluşturuyor, koruyor ve refah veriyor
Mide rahatsızlığına bire bir…
Bilhassa mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise bilhassa üst solunum yollarında etkin oluyor Öksürük ve bronşiti tedavi ediyor
Bilinçsiz toplama, neslini bitiriyor
Salebin, yer orkidelerinin toprak altında yer alan yumrularından elde edildiğini bildiren Özgüven, bilinçsiz toplamanın salep neslini
tehlikeye soktuğunu söyledi Salep elde edilen orkidelerde bir kaç yumru bulunduğunu gösteren Özgüven, “Çok toplayınca, yumruları, yani üreme organları ortadan kalkıyor, nesli tüketiyor Bir bitkinin altında 2 3 tane yumru vardır, bunlardan biri alınırsa bitki önümüzdeki sene da çoğalır fakat, hepsi alındığı takdirde o bitki bir daha mahsul vermez dedi
Toplanan yumruların yıkanıp, kurutulmasının arkasından dövülerek toz haline getirildiğini ve salep elde edildiğini gösteren Özgüven, 610 gram salebin ise bir kilo süte kıvam verebildiğini sözlerine ekledi
Uzlaşma Gündoğan Milliyet *