iltasyazilim
FD Üye
Bilhassa salatalarda sos olarak kullanılan sirke; genel olarak meyve suyundan oluşan ekşi tattaki asidik sıvıdır Sirke ayrıca turşu yapımında da kullanılmaktadır Bilimsel bir tanımlama yapacak olursak sirke; şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren bir değişiklik sulu çözeltidir
Sirkenin Yapılışı
Tabii sirke, elma veya üzüm suyunun 15 gün üstü kapalı bir şekilde bekletilmesi ve sonradan süzülmesiyle elde edilir Hava almayacak şekilde şişelere doldurulduktan sonra serin ve güneş ışığından uzaktan loş bir yerde saklanmalıdır Sirkenin üretimi aşamasında olması gereken sıcaklık 2030°C arasıdır
Sirkenin Yararları
– Kolesterolü düşürür, içeriğindeki enzimler kanın daha ince olmasını sağlar
– Yüksek tansiyondan korur
– Damar, karaciğer ve böbrekler için detoks niteliğindedir
– Metabolizmanın dinç olmasını sağlar
– Uzun süre kullanımı eklem sertliklerine iyi gelir
– Özellikle elmanın sindirime iyi geldiği söylenir
– Aç karna ılık suyla içildiğinde kilo vermeye muavin olur
Sirkenin Hayatımızı Kolaylaştıran Yönü
Hanımların ev temizliğinde kimyasal ürünler yanında kullandığı bir öteki üründe sirkedir Çünkü sirkenin gümüşleri parlattığı, halı üzerindeki lekeleri zahmetsizce çıkardığı bilinmektedir Ayrıca sirkenin nazarı kestiği de söylenmektedir Tekrar sirkenin suyun içine bir arz konulduğunda kıvırcık, marul, ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin çamurlarının kolay ayrışıp kabın dibine çökmesine muavin olduğu söylenmektedir
Sirke yalnızca bugün yok geçmişte de ilk olarak peygamberler elde etmek üzere bilim adamlarının da bilip övgüde bulunduğu bir besin maddesidir
Peygamber Efendimiz (sav) birkaç hadisi şeriflerinde sirke hakkında (üzüm ya da elma ayrımı yapmadan), sirkeye uyarı çekmiş ve ; “Sirke ne hoş katıktır Allah ’ım! Sirkeyi bereketlendir Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi İçinde sirke yer alan ev fakirleşmez buyurmuşlardır
Sirke ayrıca sıhhat keza de temizleme için çok yardımsever olup katkıları da yadsınamayacak kadar fazladır
Sirkenin Yapılışı
Tabii sirke, elma veya üzüm suyunun 15 gün üstü kapalı bir şekilde bekletilmesi ve sonradan süzülmesiyle elde edilir Hava almayacak şekilde şişelere doldurulduktan sonra serin ve güneş ışığından uzaktan loş bir yerde saklanmalıdır Sirkenin üretimi aşamasında olması gereken sıcaklık 2030°C arasıdır
Sirkenin Yararları
– Kolesterolü düşürür, içeriğindeki enzimler kanın daha ince olmasını sağlar
– Yüksek tansiyondan korur
– Damar, karaciğer ve böbrekler için detoks niteliğindedir
– Metabolizmanın dinç olmasını sağlar
– Uzun süre kullanımı eklem sertliklerine iyi gelir
– Özellikle elmanın sindirime iyi geldiği söylenir
– Aç karna ılık suyla içildiğinde kilo vermeye muavin olur
Sirkenin Hayatımızı Kolaylaştıran Yönü
Hanımların ev temizliğinde kimyasal ürünler yanında kullandığı bir öteki üründe sirkedir Çünkü sirkenin gümüşleri parlattığı, halı üzerindeki lekeleri zahmetsizce çıkardığı bilinmektedir Ayrıca sirkenin nazarı kestiği de söylenmektedir Tekrar sirkenin suyun içine bir arz konulduğunda kıvırcık, marul, ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerin çamurlarının kolay ayrışıp kabın dibine çökmesine muavin olduğu söylenmektedir
Sirke yalnızca bugün yok geçmişte de ilk olarak peygamberler elde etmek üzere bilim adamlarının da bilip övgüde bulunduğu bir besin maddesidir
Peygamber Efendimiz (sav) birkaç hadisi şeriflerinde sirke hakkında (üzüm ya da elma ayrımı yapmadan), sirkeye uyarı çekmiş ve ; “Sirke ne hoş katıktır Allah ’ım! Sirkeyi bereketlendir Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi İçinde sirke yer alan ev fakirleşmez buyurmuşlardır
Sirke ayrıca sıhhat keza de temizleme için çok yardımsever olup katkıları da yadsınamayacak kadar fazladır
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.