Hazırlanmış olarak tükettiğimiz çoğu tatlı yiyecek ve içeceğin içindeki bitmiş şekerler, fruktozglukoz şurupları aslında sağlığımızı fazla önemli tehdit ediyor Şeker kamışından elde edilen ve günlük beslenmemizde oldukça çok kullandığımız işlenmiş şeker her ne dek doğal kaynaklardan elde edilmiş olsa da gördüğü işlemler sonucunda sağlıksız ışık halkası geliyor Hazır olarak tükettiğimiz çoğu tatlı yiyecek ve içeceğin içindeki bitmiş şekerler, fruktozglukoz şurupları aslında sağlığımızı çok önemli tehdit ediyor Bu sebeple mümkün olduğu dek hazır gıdalardan kaçınmalı ve doğal şeker tüketmeye çalışmalıyız Doğal şeker tüketmek günlük şeker alım miktarını aşmamanıza tezgâhtar olur Bu değerler günlük bayan için 24gr iken erkekler için 36gr’dır Işlenmiş şekerler kandan ivedi uzaklaşırlar ve bu durumda da beyin kan şekerinin düşük olması nedeniyle arzu sinyali verir Dolayısıyla doğal şeker göstermek kilo almanızı önlemeye de tezgâhtar olur5 doğal şeker kaynağıHurmaEn kayda değer doğal şeker kaynaklarından biridir İçeriğinde lif ve protein vardır Ayrıca çoğu mineral, A, B1, B2 ve C vitaminleri, yüksek oranda flor içerir Sağlığa yardımsever içerikçe zengin doğal bir tatlandırıcıdırKullanım alanı geniştir Kurutarak ve öğüterek veya kaynatılarak şurubu biçiminde içeceklerde ve pasta, tatlı, kek, kurabiye yapımında şeker yerine kullanılabilir Hurma kan şekerini dengeler Antioksidan özelliği vardır A vitamini hafızayı güçlendirir İçeriğindeki diğer vitamin ve mineraller ceset için besleyici ve bağışıklık sistemini güçlendiricidirAkçaağaç şurubuAkçaağaç bitkisinden elde edilen bu şurup doğal bir tatlıdır Magnezyum, demir, fosfor, potasyum, çinko ve kalsiyum içerir Sağlığa çok faydalıdır Bağışıklık sistemini güçlendirir Yaşlanmayı önler Sindirimi kolaylaştırırŞurup hamur işlerinde şeker yerine kullanılabilirStevia bitkisiTatlı yaprak veya bal yaprak olarak bilinir Suya bırakıldığında şekere göre 300 kat daha tatlı olmasına rağmen kalorisi sıfırdır Doğal bir tatlandırıcıdır Şeker Hastalığı hastalarının kullanımında bir sakınca görünmeyen ve zararsız olarak değerlendirilmiştir bununla birlikte antioksidan özelliği vardırBir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir büyük su bardağı dolusu toz şeker tadına denktir 1 litre suya 3 akarsu kaşığı stevia bitkisi atıp hafif kaynattıktan sonradan süzerek şekerli sıvıyı elde edebilirsiniz Tatlı gıda ve içecek tarifleriniz için mükemmel bir tatlandırıcı alternatifidirHindistan cevizi şekeriKatkısız şekerler aralarında glisemik indeksi 35 ile en düşük olandır Hindistan cevizi şekerinde fruktoz miktarı diğer şeker türlerine göre epeyce azdır İçeriğinde oldukça çok çinko, demir, kalsiyum ve bazı B grubu vitaminleri içermektedir C vitaminince de varlıklı bir gıdadırÇinko bir uçtan bir uca bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenlemeye muavin olur Sinir ve adale sisteminin çalışmasını da içeriğindeki potasyum ve magnezyumla destekler Doğal bir antioksidandır Kemik ve diş sağlığı açısından da oldukça faydalıdırAromalı şeker olarak tariflerinizde kullanabilirsinizKeçiboynuzu tozuAkdeniz ülkelerinde yetişen içeriği fazla zengin enerji verici bir besindir İçeriğinde yüksek miktarda A ve C vitamini bulunur Antioksidan özelliği vardırGeçmiş tarihlerde şifa kaynağı ve tatlandırıcı olarak kullanılmıştır Günümüzde de keçiboynuzu pekmezi ve tozu olarak kullanılmaya devam etmektedirBesleyici ve tatlandırıcı bir yiyecek olarak tatlılarınıza ekleyebilirsinizDikkat etmemiz gereken nokta günlük gıda tercihlerimizi tatlandırırken doğala en yakın tercihi yapmaktır Doğal şeker kaynakları da fruktoz, sakkaroz ve sükroz içerir dolayısıyla tümü belirtilen ölçüde tüketilmelidirŞeker ihtiyacımızı yerine getirmek için doğal tatlandırıcı gıdaları uygulamak doğrusu zorlama yok Bunları besin alışkanlığı haline getirmeli ve sağlıklı hayat için mücadele göstermeliyizKaynak: Nutritionistanbul