
Öbür meyve ve sebzelere oranla kalp sıhhatine daha fazla katkı sağlayan ve bunun dışındaki yararları saymakla bitmeyen bu meyve zerzevatları mutfağınızdan eksik etmeyin.
1. Karpuz
İçerdiği yüksek potasyum ve magnezyum kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Karpuz tüketmek kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur.
2. Havuç
Kalp krize yakalanma riskini düşürür. Havuçta bulunan bir hususun hipertansiyonu düşürdüğü ve kalp sıhhatini müdafaaya yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
3. Tatlı Patates
İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncını istikrarlar. Ayrıca kalp sıhhatini koruyan ve cilde düzgün gelen beta karoten içerir.
4. Ispanak
Damar tıkanıklıklarını engelleyerek kalp krizi riskini azaltır ve kan basıncını düşürür. Tıpkı vakitte kalbi tetikleyen gerilim ve anksiyeteyi azaltmaya da yardımcı olur.
5. Brokoli
Brokolide bulunan antioksidanlar kalp sıhhati için değerlidir. Kalp krizi riskini azaltır. Kolesterolün yükselmesini ve kalbi tetikleyebileceği olumsuz faktörleri önler.
6. Avokado
Öteki meyvelerin bilakis yüklü şeker değil, sağlıklı yağlar, vitamin, mineral ve antioksidan içeren avokado kalp hastalıklarına karşı korunmada kıymetli bir rol oynar.
7. Domates
Yüksek antioksidan içermesiyle kanı temizlediği ve damar tıkanıklığına uygun geldiği bilinen domates, birebir vakitte kalbin dıştan yağlanmasını önler.
8. Sarımsak
İçinde bulunan unsurlar sayesinde damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Damarların genişlemesini sağlar, kanın akıcılığını artırır, dolanımı hızlandırır. Ayrıyeten, kalbi besleyen koroner damarları genişletir, kalp kasını güçlendirir.
9. Kırmızı-Mor Meyveler
Ahududu, böğürtlen, yaban mersini ve frambuaz üzere kırmızı meyveler içerdikleri antioksidan özelliğindeki bir unsur sayesinde kalp sıhhatine âlâ gelir. Bu meyveleri tüketmek damar sıhhatinizi korur ve kan basıncınızı istikrarlar.
10. Kapya Biber
Antioksidan bakımından güçlü olan kapya biber, kan sirkülasyonunu hızlandırarak kalp krizi ve felce karşı muhafaza sağlar. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
11. Ananas
Bol ölçüde manganez içeren ananas antioksidan açısından hayli zengindir. Kalp hastalığı ve kanser üzere hastalıkların riskini azaltır.
12. Turunçgiller
C vitamini, beta karoten ve lif açısından varlıklı olan portakal, mandalina ve greyfurt üzere meyveler pıhtılaşmayı önler ve kalp hastalıklarından korurlar. Uygun birer antioksidandırlar.