Tüm dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı giderek artan bir teneffüs sistemi hastalığı olan astım; beslenme biçimindeki değişimler ve obezite ile de sıkı bir bağ içerisindedir. Astım hastası bireylerin medikal tedavilerine ek olarak, gerçek besinlerle beslenmesi halinde atakların azaldığı da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Özel Adatıp İstanbul Hastanesi diyetisyenlerinden Dyt. Sümeyye Peker, astım semptomlarının azalmasını olumlu istikamette etkileyecek beslenme tekliflerini sizler için paylaştı.
1. Akdeniz Tipi beslenme modeli
Kilo fazlalığı astım riskini arttırır ve astım hastalarının yaşadıkları semptomların artmasına sebebiyet verir. Astımlı bireylerin öncelikle olağan BKI (Beden Kitle Indeksi) pahaları ortasında olması gerekmektedir. Yüksek karbonhidrat ve şeker içerikli bir beslenme modelinden fazla Akdeniz tipi beslenme modeli uygulamalarında yarar vardır.
2. Her gün 5 porsiyon zerzevat ve meyve
Son vakitlerde yapılan çalışmalar gösteriyor ki yüksek ölçüde zerzevat ve meyve tüketimi astım hastalığının gelişme riskinin önüne geçmektedir. Her gün 5 porsiyon yeşil yapraklı zerzevat ve meyve tüketimi bu muhtaçlığı karşılayacaktır. Öğünlerde zerzevat yemeklerine yer vererek, orta öğünler de ise taze meyve tercih edilerek bu ölçüler çarçabuk sağlanabilir.
3. Antioksidanlar ile bağışıklığınızı güçlendirin
Beslenme yolu ile bedene alınan antioksidanlar da bağışıklığı arttırarak astım ataklarını azaltmakta tesirlidir. Beta karoten, E ve C vitaminleri, selenyum içeren besinlere yönelmek gerekmektedir. Mevsim şartlarına nazaran taze meyve ve sebzeler tercih edilmeli, bitkisel yağ kullanımı arttırılarak antioksidanlardan güçlü menüler hazırlanmalıdır.
4. Omega 3'e sofranızda daha sık yer açın
Omega 3 ile astım hastalığı ortasında kuvvetli bir ilgi vardır. Haftada 1-2 gün yağlı balık (somon, sardalya, uskumru, ton balığı) tüketilmesi, keten tohumu, chia tohumu, ceviz üzere yağlı tohum ve yemişlerin beslenmede yer alması da yeniden astım semptomlarının azalmasını olumlu tarafta etkileyecektir.
5. Günlük 1 çay kaşığı tuz kâfi
Son olarak tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Yapılan araştırmalarda tuz tüketimi yüksek olan hastaların teneffüs işlevlerinin daha bozuk olduğu belirlenmiştir. Yemekler hazırlanırken atılan tuz, gereksinimin karşılanması için kafidir. Ek tuza muhtaçlık yoktur.