Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Doğru gıda tüketerek rahat nefes alın

Doğru gıda tüketerek rahat nefes alın
0
196

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139
dogru_gida_tuketerek_rahat_nefes_alin-0.jpg

Tüm dünyada ve ülkemizde görülme sıklığı giderek artan bir teneffüs sistemi hastalığı olan astım; beslenme biçimindeki değişimler ve obezite ile de sıkı bir bağ içerisindedir. Astım hastası bireylerin medikal tedavilerine ek olarak, gerçek besinlerle beslenmesi halinde atakların azaldığı da yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Özel Adatıp İstanbul Hastanesi diyetisyenlerinden Dyt. Sümeyye Peker, astım semptomlarının azalmasını olumlu istikamette etkileyecek beslenme tekliflerini sizler için paylaştı.



1. Akdeniz Tipi beslenme modeli


Kilo fazlalığı astım riskini arttırır ve astım hastalarının yaşadıkları semptomların artmasına sebebiyet verir. Astımlı bireylerin öncelikle olağan BKI (Beden Kitle Indeksi) pahaları ortasında olması gerekmektedir. Yüksek karbonhidrat ve şeker içerikli bir beslenme modelinden fazla Akdeniz tipi beslenme modeli uygulamalarında yarar vardır.



2. Her gün 5 porsiyon zerzevat ve meyve

Son vakitlerde yapılan çalışmalar gösteriyor ki yüksek ölçüde zerzevat ve meyve tüketimi astım hastalığının gelişme riskinin önüne geçmektedir. Her gün 5 porsiyon yeşil yapraklı zerzevat ve meyve tüketimi bu muhtaçlığı karşılayacaktır. Öğünlerde zerzevat yemeklerine yer vererek, orta öğünler de ise taze meyve tercih edilerek bu ölçüler çarçabuk sağlanabilir.



3. Antioksidanlar ile bağışıklığınızı güçlendirin

Beslenme yolu ile bedene alınan antioksidanlar da bağışıklığı arttırarak astım ataklarını azaltmakta tesirlidir. Beta karoten, E ve C vitaminleri, selenyum içeren besinlere yönelmek gerekmektedir. Mevsim şartlarına nazaran taze meyve ve sebzeler tercih edilmeli, bitkisel yağ kullanımı arttırılarak antioksidanlardan güçlü menüler hazırlanmalıdır.



4. Omega 3'e sofranızda daha sık yer açın

Omega 3 ile astım hastalığı ortasında kuvvetli bir ilgi vardır. Haftada 1-2 gün yağlı balık (somon, sardalya, uskumru, ton balığı) tüketilmesi, keten tohumu, chia tohumu, ceviz üzere yağlı tohum ve yemişlerin beslenmede yer alması da yeniden astım semptomlarının azalmasını olumlu tarafta etkileyecektir.



5. Günlük 1 çay kaşığı tuz kâfi

Son olarak tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Yapılan araştırmalarda tuz tüketimi yüksek olan hastaların teneffüs işlevlerinin daha bozuk olduğu belirlenmiştir. Yemekler hazırlanırken atılan tuz, gereksinimin karşılanması için kafidir. Ek tuza muhtaçlık yoktur.


 

Similar threads

Son yıllarda astım hastalığının görülme sıklığı tüm dünyada hızla artmaktadır. Bunun nedeni büyük ölçüde çevresel etkenler ve yaşam tarzımızdaki değişimdir. Özellikle beslenme alışkanlıklarımızdaki değişiklikler çocuklar ve gençler arasında astım hastalığının artışına ciddi oranda katkıda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Astım, akciğerlerin kronik iltihabı ile karakterize bir rahatsızlıktır Stres, alerjik reaksiyonlar, sigara dumanı, ağır egzersizler ve soğuk hava astımı tetikleyen nedenler arasında gösterilmektedir Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve belirli yiyecekleri tüketmek astımı tedavi etmez ancak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar Astım, akciğerlerin kronik iltihabı ile karakterize bir rahatsızlıktır Stres, alerjik reaksiyonlar, sigara dumanı, ağır egzersizler ve soğuk hava astımı tetikleyen nedenler aralarında gösterilmektedir Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
Astım havayollarının kronik (müzmin, devam eden) inflamasyonu (yangısı) ile görülen bir hastalıktır. Havayolları kızarık ve şiştir ve bu durum nefes almayı zorlaştırır. Astıma yol açan en önemli neden havayollarındaki bu inflamasyon olduğundan anti-inflamatuar(yani yangıyı önleyen) yiyecekler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
130
Beslenme alışkanlıkları kalp - damar marazları, hipertansiyon, diyabet, kanser üzere pek çok illette kıymetli rol oynamaktadır. Yüksek nispette zerzevat ve meyve tüketimi birçok kronik marazdan korunmada tesirli olmaktadır. Zerzevat ve meyve tüketimi ile kalp - damar marazları, kimi kanser...
Cevaplar
0
Görüntüleme
136
858,497Konular
981,928Mesajlar
29,944Kullanıcılar
coldsteez2Son üye
Üst Alt