Doğum kontrolünde 10 yanlış Çocuk sahibi elde etmek istemeyen her çift doğum kontrol yöntemlerini kullanırEn çok kullanılan doğum kontrol yöntemi ise doğum teftiş haplarıdır Doğum kontrol haplarının ast etkileri ise epeyce fazladırBir gün doğum teftiş haplarının cinsel soğukluğa neden olduğunu ve şişmanlattığını duyuyorsunuz Ertesi gün, adet döngüsünü önlemenin kolay bir yolu olduğunu ve yumurtalık kanserini önlediğini öğreniyorsunuzBu çelişkili haberler ve dağıtılmış doğum teftiş yöntemleri aralarında kafanız yeterince karışmış olmalı İşte size doğum denetim hapları ve öteki doğum denetleme yöntemleriyle ilgili tanıdık 10 hatalı ve niçin doğru olmadıkları 1548745517 1548745517 dogumkontrolunde10yanlis5c4ffb332585bdogumkontrolunde10yanlis5c4ffb332585b dogumkontrolunde10yanlis5c4ffb332585b 1 YANLIŞ: Adet döngüsünü durdurur: Yapılan incelemeler göstermektedir ama, kullanılan farklı alanlara yönlendirilmiş methodların adet döngüsünü bastırmasında hiçbir tehlike değil Bazı ilaçlar premenstrüel sendromlarını azaltır, diğerleri ise adet döngüsünü durdurur Pensilvanya Delaware County Memorial Hastanesi komite üyelerinden Dr Rebecca Gould açıklıyor: ''Hormonlar rahim duvarının ince olmasını sağlıyor, yani hiçbir yeni yaradılış meydana gelmiyor Hem, adet esnasında görülen semptomlar genellikle değil oluyorAdet döngüsünün bastırılması, özellikle çok fazla kanaması olan, krampları olan ve menstrüal migreni olan kadınlarda oldukça yararlı oluyor 2 YANLIŞ: Doğum denetleme hapları kanser riskini artırıyor: Doğum denetleme haplarını uzun zaman kullanmak, gerçekte rahim kanseri ve yumurtalık kanseri riskini azaltır Doğum yoklama hapları bununla birlikte kolon kanserini de önlüyor Peki ya meme kanseri? Bugüne değin üretilmiş incelemeler ne eyvah fakat bu konuda eksik kalıyor Mayo Clinic Proceeding'de yayımlanan ve daha önce yapılan araştırmaların incelendiği bir çalışmada, doğum teftiş hapı kullananlarda bu riskin fazla eksik bir artma gösterdiği, ama hap kullanımının sonlandırılmasıyla birlikte bu artışın ortadan kalktığı belirtiliyor Meme kanseri hastalarının ya da daha önce meme kanseri olan kişilerin ise, hormonların kanser hücrelerini uyarabileceklerini göz önünde bulundurarak, doğum teftiş haplarını kullanmamaları gerektiği açıklanıyor 3 YANLIŞ: Doğum denetim hapları şişmanlatıyor veya cinsel soğukluğa niçin oluyor: Birçok bayan şişmanlamasının nedeni olarak doğum yoklama haplarını görür, ancak doğum denetim haplarının, ani başlayan kanamalar dışarıya hiçbir tabi etkisinin olmadığı belirlenmiştir Libido için ise, bir takım araştırmalar cinsel isteğin azaldığını, bazıları ise arttığını gösteriyor 4 YANLIŞ: Spiral kısırlığa niçin oluyor: 1970�li yıllarda piyasaya sürülen bir cins spiralin, enfeksiyonlara niçin olduğu ve bu nedenle kısırlığa yol açtığı düşünülüyor Ayrıca bu vakalardan 17�si ölümle sonuçlanmıştır Oysa günümüzde kullanılan spiraller epeyce güvenlidir Keza spiral, doğum kontrol haplarından daha etkili ve daha ucuzdur Yan etkileri? Üç dakika değin menstrüal kramplara benzer bir acı hissedilir, ve sonraki bir hafta kramplar ve kanama olabilir Hem çoğunlukla spiralle beraber rahime bakteriler de yerleştiği için ilk üç hafta enfeksiyon riski epeyce yüksektir, fakat bu enfeksiyon bir antibiyotikle zahmetsizce çare edilebilir 5 YANLIŞ: Diafram doğum denetleme hapı dek etkilidir: Serviksi iyice kapatan ve spermisid taşıyan diaframlarda, risk haplara göre daha yüksektir Vajinal doğum yapmış kadınlarda, serviks daha büyük olduğu için, %32 gibi oldukça büyük bir risk vardır, diğer kadınlarda ise bu tehlike yüzde 16 civarıdır Daha iyi bir korunma için, kondomla beraber kullanılması gerekir 6 YANLIŞ: Doğum yoklama hapları uzun zaman kullanımamalıdır: Doğum denetleme haplarının kullanımına ara verdiğinizde, gebe kalma riskiniz vardır Hapları ele vermek için tıbbi hiç bir niçin yoktur Hap kullanımını bıraktıktan sonradan, gebe kalabilirsiniz Kadınların yüzde 50'si ilk üç ay içinde gebe kalmaktadır 7 YANLIŞ: Doğum denetleme haplarının yan etkileri ömür boyu sürer: Dr Gould, hormonal doğum denetim yöntemlerinin tabi etkilerinin birincil üç ay içinde ortadan kalktığını belirtiyor 8 YANLIŞ: 40 yaşın üzerinde doğum teftiş hapı kullanılmamalıdır: Doğum denetleme haplarını menopoza girinceye kadar kullanabilirsiniz Ama, yaşınız 35'in üzerindeyse ve sigara içiyorsanız, veya hipertansiyon yada şeker hastalığı hastasıysanız, hap kullanımıyla yürek hastalıkları ve felç riskiniz artıyorsa, yalnızca progesteron içeren haplardan kullanabilirsiniz 9 YANLIŞ: Doğum yoklama haplarıyla beraber diğer haplar da alınabilir: Bunalım için kullanılan bir takım ilaçlar, doğum denetim haplarını etkisiz hale getirmektedir Araştırmacılar, bu ilaçların, doğum kontrol hapının metabolizmasını hızlandırarak, hormonların görevlerini yapmalarını önlediğini düşünüyorlar Bunun yanı sıra, doğum denetim hapları antidepresanların etkilerini artırıyor 10 YANLIŞ: Doğum denetim hapları migreni kötüleştiriyor: Bu yanlıştır, fakat auranın eşlik ettiği migren ağrıları olan kadınlarda doğum denetim hapları felç riskini artırıyor Bu kişiler için östrojen içermeyen hormonal methodlar kullanılabilir id
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.