
Döküm Tencerede Çıtır Ekmek Tanımı İçin Gereçler
- 300 ml su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 küp şeker
- 2 kaşık sıvı yağ
- 1 paket kuru maya
- Aldığı kadar un
Döküm Tencerede Çıtır Ekmek Tanımı Yapılışı
- Ilık suyu yoğurma kabına alalım ve üzerine maya, tuz, şekeri ilave edelim ve bir 5 dakika bekleyelim.
- Daha sonra içerisine yavaş yavaş unu ek edelim. Yumuşak bir hamur olacak. Ben tezgah üzerinde yoğurdum. Yoğrulan hamuru yağlanmış borcama uzun olacak halde yayılır.
- Daha sonra üzeri streç sinema ile sarılır ve 30 dakika beklenir. Mühlet sonunda streç sinema açılır ve altındaki yağdan ellerimize sürelim ve kare halinde olacak biçimde katlayalım.
- Her bir köşesi başkasının üzerine gelecek. Bu formda tekrar borcamda 30 dakika mayalanır.
- 30 dakika doluncaya kadar döküm tencerenin içerisine yağlı kağıt yerleştirilir (Elinizle buruşturup o denli yapın)
- Daha sonra mayası gelen hamurun üzerini hafif unlayarak tencerede form alması için 50 dakika kapağı kapalı halde 45 dakika mayalayın.
- Formda alan hamuru yağlı kağıtla birlikte tezgahın üzerine alın ve döküm tencereyi kapağı kapalı halde 230 derece fırında ısıtın.
- Isınan tencereye ekmeği yerleştirin. Kapağı kapalı formda 30 dakika, açık biçimde 30 dakika pişirin.
- Ben üzerini bıçakla biçim verdim siz dilediğiniz halde şekillendirebilirsiniz. Pişen ekmeği tencereden telin üzerine alın ve 2-3 saat dinlendirin. Daha sonra dilimlersiniz. Afiyet olsun ????