Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Dondurulup Çözündürülmüş Yiyecek Baştan Dondurulabilir Mi?

Dondurulup Çözündürülmüş Yiyecek Baştan Dondurulabilir Mi?
0
173

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Bir gıdanın dondurulma işlemi, yiyecek muhafaza tekniklerinden birisidir Daha uzun vakit daha taze, bozulmadan gıdaların korunabilmesi için çok uygun bir yöntem olan dondurma işlemi, gıdaya herhangi bir afiyet açısından sorun yaratmayan ve doğala en yakın yiyecek teminini karşılayan bir işlemdir Dondurulmuş gıdalar içerisinde katkı maddesi bulunmamakta ve böylece endüstriyel ürünler içerisinde de en fazla tercih edilen ürün grupları arasında yer almaktadır
Dondurma işlemi, gıdanın bünyesinde yer alan suyun dondurulması, bu sayede düşük sıcaklıkta mikroorganizmaların aktivitelerinin durdurulması olarak açıklanabilir Bu şekilde elde edilen yiyecek maddeleri, kullanılacağı zaman dondurulmuş olan sıcaklıktan daha yüksek sıcaklıktaki bir bölgede çözündürülerek kullanıma hazır hale getirilmektedir Ama çok önemsenmiyor olsa da, bir gıdanın çözündürülme işlemi çok manâlı ve çok kritiktir
Dondurulmuş gıdalar çözündürülürken, bir takım problemler ile karşılaşılabilmektedir Donmuş olan suyu aktif ülkü getirerek mikroorganizmaların gelişebilmesi için yerinde bir etraf yaratılmaktadır Hele de fazla yüksek sıcaklıklara maruz kalırsa, yiyecek içerisinde beğenilmeyen mikrobiyal biçimsizleşme sorunları öne çıkacaktır böylece, dondurulmuş bir gıdanın kullanılacağı kadarı çözündürülmeli ve bu çözündürme işlemi gıdanın kullanılacağı zamanı düşünüp, buna içten karar verip, arkasından çözündürülmelidir Bu sebepler ile, gıdalar dondurulurken küçük hacimlerde dondurulmalı, dondurulan çözündürülen bir yiyecek kesinlikle bir da her tarafta dondurulmamalıdır
Misal verilecek olursa, dondurulmuş gıdalar içerisinde öne meydana çıkan, özellikle de evlerde buzdolaplarında istiflenmiş şekilde dondurularak muhafaza edilmek istenen et türevleri, bozulmaya en müsait gıdalar içerisinde yer alır Bu şekilde uzun süreler korunabilen ve dilendiği süre kullanılabilen etler, mutfakta büyük bir yardımcıdır Ancak, dondurulmuş olan etler çözündürülmeye karar verilmiş ve çözündürülmüşse, ardındaki da etin kullanımından vazgeçilmişse, kuşkusuz baştan dondurup buzluğa atayım diye düşünülmemelidir
Bu şekilde, etler çözündükten sonra bitmiş dondurma işlemine girerse ve tüketilmezse, bakteriyel bozulmaya girip insan sağlığını tehdit edecek sorunlara yol açabilir Yiyecek zehirlenmelerinde en manâlı parametrelerden biri yüksek protein içeriğidir Et de içerik olarak yüksek proteine sahip bir gıdadır ve bakteriler için sulu, besin değeri yüksek et gibi gıdalar bulunmaz nimettir Mikroorganizmalar bu bölgede üreyerek bu gıdaların tüketilmesi halinde gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir
Dondurma işleminde mikroorganizmaların üremeleri durdurulmaktadır Çözündürme işleminde ise tekrar faaliyete geçen mikroorganizmalar gıdayı bozmak için çalışmalara başlarlar Buradan yola çıkılarak, dondurulmuş bir gıdanın raf ömrü o gıdanın baştan çözündürülüp mikrobiyal faaliyetlerin başladığı ana kadardır denilebilir Dolayısıyla, çözündürülmüş bir gıda şüphesiz bitmiş dondurulmamalıdır
Mikrobiyal risklerin yanı sıra, dondurulan çözündürülen ve arkasında bitmiş dondurulan gıdalarda yapı riskler de bulunmaktadır Gıdanın hücrelerinde donan suyun her şeyde olduğu gibi katıya geçtiğinde hacmi büyüyecek ve donmuş etin hücreleri normale göre şişecektir Bu esnada basınç ve baskıya zarar gören gıdanın gözenekli olan zarı, mikroorganizmalar için aşılması gereken daha kolay bir bariyer konumuna düşecektir Yapısal olan riskin sonucu da mikrobiyal sorunlara bağlanarak mikroorganizmaların çoğalmasına, gıdanın bozulmasına, böyle bir gıdayı tüketen insanların da sağlığına hasar verme riski fazla büyüktür
Kaynakça:
ulkercomtrtrsagliklinesillerdetaydondurulmusgidatuketimi
 

Similar threads

Bir gıdanın dondurulma işlemi, gıda muhafaza tekniklerinden birisidir Daha uzun süre daha taze, bozulmadan gıdaların korunabilmesi için çok uygun bir yöntem olan dondurma işlemi, gıdaya herhangi bir sağlık açısından sorun yaratmayan ve doğala en yakın gıda teminini sağlayan bir işlemdir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
Gıda ürünlerinin dağıtımında sıcaklık kontrolü önemli bir faktördür Sıcaklık, kalite bozulması seviyesini etkileyerek ürün kalitesini etkiler ve potansiyel olarak zararlı bakterilerin (Salmonella ve Escherichia coli gibi) büyümesini etkileyerek mahsul güvenliğini etkiler Üstelik, beceriksiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
149
Dondurma işleminde gıdaların koku, tat ya da beslenme değer herhangi bir değiştirme olmadığından en iyi yiyecek gizleme yöntemlerindendir Yiyecek saklama yöntemlerinden birisi olan dondurma işlemi, uzun süre saklanıp, pratik başvuru formu sağladığı için seçim edilmektedir Dondurma işlemi gerekli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
169
Dondurulmuş Besinlerin Saklama Süreleri Dondurulmuş Besinler Ne Kadar Vakit Saklanabilir dondurulmuş gıdalar Dondurulmuş besinlerin gizleme süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine yan olarak değişmektedir Mesela: * 6 C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
250
Günlük hayatın koşturmacasında kadınların için hayat kurtarıcı olan derin dondurucular yazın taze sebze meyveleri saklamak için kullanılan çok pratik mutfak eşyaları arasında yer alır. Dondurucu da sakladığınız gıdaları uygun koşullarda çözdürülmesi gıdaların tüketimi açısından çok önemlidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
68
858,496Konular
981,796Mesajlar
29,861Kullanıcılar
RyZeSon üye
Üst Alt