Merkez Bankası eski Lideri ve DÜZGÜN Parti’nin iktisat kurmayı Durmuş Yılmaz, ‘IMF’yi Türkiye’ye iktidarın davet ettiğini’ belirterek, görüşmede IMF Avrupa Yöneticisi Poul Thomsen üzere üst seviye bir ismin olmasının ‘iktidarın yeni bir mutabakat yapmaya hazırlandığına’ işaret ettiğini belirtti.
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre görüşmenin ‘gizli saklı yapılmadığını’ vurgulayan Durmuş Yılmaz, “IMF Avrupa Yöneticisi Poul Thomsen’i, Ankara’da görünce insanın aklına, iktidar IMF ile yeni bir muahede yapmaya mı hazırlanıyor sorusu gelmiyor değil” diye konuştu.
Yılmaz bu süreçte IMF’nin muhalefeti de dinlemek istediğini belirterek şöyle konuştu: “TBMM’deki odamı arayıp görüşme talebini iletmişler. İdare vazifem olmadığı için partime sordum, olumlu cevap alınca görüşmeye gittim. Ortada kapalı kapaklı bir durum yok”
Yılmaz’ın verdiği bilgilere nazaran görüşmeye CHP Sözcüsü Faik Öztrak, IMF Avrupa Yöneticisi Poul Thomsen, IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan ve IMF Türkiye Yerleşik Temsilcisi Ben Kelmason katıldı.
Durmuş, Thomsen’in olağanda bu seviyedeki görüşmelerde olmadığını vurgulayarak neden Türkiye’de olduğuna mana veremediğini belirtti ve şu sözleri kullandı: “Dördüncü unsur görüşmeleri olağanda IMF’nin alt seviye teknik uzmanlarıyla yürütülür. Thomsen üzere yöneticiler ise daha üst seviyedeki muahede ve görüşmeler için devreye girer.”
Durmuş yaklaşık 40-45 dakika süren görüşmede IMF yetkililerinin Türk heyete üç soru yönelttiğini belirtti: “Birinci soru iktisada ait genel değerlendirmeydi. Bunun dışında ‘Ekonominin düzelmesi için neler önerebilirsiniz’ ve ‘Faiz indirimlerine karşın lira sizce neden görece istikrarlı kaldı’ şeklinde iki soru sordular. Faiz indirimlerine karşın dövizin artmamasının iktisadın büyümemesinden, iç talebin düşmesinden kaynaklandığını anlattım ve ‘Ekonomi büyümeyince dövize talep olmuyor, cari fazla veriliyor, olay bu’ dedim.”