iltasyazilim
FD Üye
Üniversitelerde 700 yıl ders olarak okutulan hekimlerin piri İbni Sina ’nın 'Tıp Kanunu' kitabından bugüne kadar hiçbir yerde rastlamadığınız çok özel formülleriyle şifa bitkilerin reçeteleri
Dr Yaman SÖNMEZ ve Tarihçi Ahmet ALMAZ hazırladı
Dut kronik ishali ve bağırsak ülserlerini giderir; bilhassa kuru dutun bu etkisi vardır İdrar söktürür Yaprakları saf suyla kaynatılıp kullanılırsa, saç ve kılları gürleştirir Ağız ve boğaz şişlerini giderir, bebeklerin ağızlarındaki yara ve pamukçuğa iyi gelir
Dutun iki cinsi vardır Bunlardan birisi tatlı ve kırmızıdır Bu nevi, incir gibi temizleyicidir Lakin besleyici değeri incirden daha azdır; kanı bozar; mide ve öteki durumlar için incir gibidir; ama daha zayıftır Şam dutu denen sarı yoncanın ekseriya bir yararı yok gibidir Hamı kurutularak, sumak yerine kullanılır
İÇERİĞİ
Tatlısı, sıcak, rutubetlidir ve ekşi olan Şam dutu, soğuğa meyillidir, rutubetlidir
GÜZELLIK
Dut yaprakları, asma ve kar incir yaprakları, saf suyla kaynatılıp kullanılırsa, saç ve kılları gürleştirir
IRIN VE YARALAR
Ekşi dut, kötü yaraları kurutmakta yararlıdır; suyu (öz suyu) da benzer etkiyi yapar
BAŞ ORGANLARI
Ekşi dut kurusu, ağızdaki sulu yaralara faydalıdır ve onun pişmiş kökü, dişleri gevşetir; eğer ekşi dut yapraklarının suyu ile gargara yapılırsa, dil yaralarına iyi kazanç
YARARLARI
Onda büzücü, soğutucu etkiler vardır Dut öz suyu, çok pozitif büzücü tesir gösterir Özellikle bakır kapta kaynatılan öz suyu, maddelerin dokulara nüfuzunu engeller Çiğ dutun bu etkisi daha fazladır Şam nevi, sumak gibi kullanılır
ŞİŞLERE
kşi dut, ağız ve boğaz şişlerini giderir ve yaprakları, bademciklere ve yeni doğan çocukların ağızlarındaki yara ve pamukçuğa (asphyxia) iyi gelir
BESIN
Dut, mide için zararlıdır Bilhassa kırmızı, tatlı dut daha ivedi bozulur Eğer midede çabuk bozulmazsa, herhangi bir zararı olmaz Onun kötü etkisi yoktur Ama besleyici değildir ya da öyle az yararlıdır Bütün dut çeşitlerinin yemekten önce ve mide salgısının yoğun olmadığı vakit yenmesi uygundur İştiha ile yense bile, mideden ivedi atılır Ancak tüm dutlar mideden süratle atılsa bile, bağırsaklarda yavaş hareket eder
DIŞARI ATAN ORGANLAR
Ekşi dut, tuzlanarak kurutulursa, bağırsaklarda şiddetli kabız tesir gösterir ve dizanteriye çok iyi gelir Dutun sızıntı sıvılarında boşaltıcı tesir, ağaç kabuklarında ise, hem temizleyici, ayrıca de boşaltıcı etki vardır; boşaltıcı etkisi daha fazladır Tatlı dutun çabuk şekilde mideden bağırsaklara geçmesinin sebebi, rutubetine ya da tatlı sıvısına mide asidinin konması olabilir
Doktor Erhanhanes, dut fevkalade yavaş olarak sindirim sistemini terk eder, demiştir Ben zannediyorum ancak, bu görüş ekşi dutla ilgili olabilir
Dut, tabiaten boşaltıcı etkisi olmakla beraber, kronik ishali ve bağırsak ülserlerini giderir; özellikle kuru dutun bu etkisi vardır Dutun tüm çeşitlerinde idrar söktürücü tesir vardır Şami nevi dut, mideden ne dek çabuk geçerse, bağırsaklardan o kadar geç çıkar (atılır)
*
Dr Yaman SÖNMEZ ve Tarihçi Ahmet ALMAZ hazırladı
Dut kronik ishali ve bağırsak ülserlerini giderir; bilhassa kuru dutun bu etkisi vardır İdrar söktürür Yaprakları saf suyla kaynatılıp kullanılırsa, saç ve kılları gürleştirir Ağız ve boğaz şişlerini giderir, bebeklerin ağızlarındaki yara ve pamukçuğa iyi gelir
Dutun iki cinsi vardır Bunlardan birisi tatlı ve kırmızıdır Bu nevi, incir gibi temizleyicidir Lakin besleyici değeri incirden daha azdır; kanı bozar; mide ve öteki durumlar için incir gibidir; ama daha zayıftır Şam dutu denen sarı yoncanın ekseriya bir yararı yok gibidir Hamı kurutularak, sumak yerine kullanılır
İÇERİĞİ
Tatlısı, sıcak, rutubetlidir ve ekşi olan Şam dutu, soğuğa meyillidir, rutubetlidir
GÜZELLIK
Dut yaprakları, asma ve kar incir yaprakları, saf suyla kaynatılıp kullanılırsa, saç ve kılları gürleştirir
IRIN VE YARALAR
Ekşi dut, kötü yaraları kurutmakta yararlıdır; suyu (öz suyu) da benzer etkiyi yapar
BAŞ ORGANLARI
Ekşi dut kurusu, ağızdaki sulu yaralara faydalıdır ve onun pişmiş kökü, dişleri gevşetir; eğer ekşi dut yapraklarının suyu ile gargara yapılırsa, dil yaralarına iyi kazanç
YARARLARI
Onda büzücü, soğutucu etkiler vardır Dut öz suyu, çok pozitif büzücü tesir gösterir Özellikle bakır kapta kaynatılan öz suyu, maddelerin dokulara nüfuzunu engeller Çiğ dutun bu etkisi daha fazladır Şam nevi, sumak gibi kullanılır
ŞİŞLERE
kşi dut, ağız ve boğaz şişlerini giderir ve yaprakları, bademciklere ve yeni doğan çocukların ağızlarındaki yara ve pamukçuğa (asphyxia) iyi gelir
BESIN
Dut, mide için zararlıdır Bilhassa kırmızı, tatlı dut daha ivedi bozulur Eğer midede çabuk bozulmazsa, herhangi bir zararı olmaz Onun kötü etkisi yoktur Ama besleyici değildir ya da öyle az yararlıdır Bütün dut çeşitlerinin yemekten önce ve mide salgısının yoğun olmadığı vakit yenmesi uygundur İştiha ile yense bile, mideden ivedi atılır Ancak tüm dutlar mideden süratle atılsa bile, bağırsaklarda yavaş hareket eder
DIŞARI ATAN ORGANLAR
Ekşi dut, tuzlanarak kurutulursa, bağırsaklarda şiddetli kabız tesir gösterir ve dizanteriye çok iyi gelir Dutun sızıntı sıvılarında boşaltıcı tesir, ağaç kabuklarında ise, hem temizleyici, ayrıca de boşaltıcı etki vardır; boşaltıcı etkisi daha fazladır Tatlı dutun çabuk şekilde mideden bağırsaklara geçmesinin sebebi, rutubetine ya da tatlı sıvısına mide asidinin konması olabilir
Doktor Erhanhanes, dut fevkalade yavaş olarak sindirim sistemini terk eder, demiştir Ben zannediyorum ancak, bu görüş ekşi dutla ilgili olabilir
Dut, tabiaten boşaltıcı etkisi olmakla beraber, kronik ishali ve bağırsak ülserlerini giderir; özellikle kuru dutun bu etkisi vardır Dutun tüm çeşitlerinde idrar söktürücü tesir vardır Şami nevi dut, mideden ne dek çabuk geçerse, bağırsaklardan o kadar geç çıkar (atılır)
*