iltasyazilim
FD Üye
Ege Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Hangileridir?
Ege Bölgesindeki Tarım Ürünleri
Ege Bölgesi Tarım Ürünleri Nelerdir?
Asıl Ege Bölümü ’nün Esas Tarım Ürünleri
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi öncelikle almak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere değin zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını sağlayan bölge 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Ilk Önce Gediz Ovası almak üzere Büyük ve Minik Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine düzenli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Minik Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en fazla yetiştirildiği yer ise Aydın ’dır
Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz iklimine düzenli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu karşılayan bölge, Akdeniz Bölgesi ’nden sonra 2 sırayı alır
Pirinç : Buhran ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde manâlı bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de ağırlık taşır
İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Esas Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir
Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir
Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir
Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir *
Ege Bölgesindeki Tarım Ürünleri
Ege Bölgesi Tarım Ürünleri Nelerdir?
Asıl Ege Bölümü ’nün Esas Tarım Ürünleri
Tütün : Türkiye tütün üretiminin % 50 ’sini bu alan karşılar Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en fazla Bakırçay Ovası ’nda yetiştirilir
Zeytin : Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi ’nde yetiştirilir Türkiye üretiminin % 48 ’ini Ege Bölgesi sağlar Edremit – Ayvalık Yöresi öncelikle almak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere değin zeytin yetiştirilir
Üzüm : Türkiye ’de üzüm üretiminin % 40 ’ını sağlayan bölge 1 sırada yer alır Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir Ilk Önce Gediz Ovası almak üzere Büyük ve Minik Menderes ovalarında yetiştirilir
İncir : Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine düzenli olan incirin %82 ’si bu bölgede yetiştirilir Büyük Menderes, Minik Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi yoğunlaşır Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en fazla yetiştirildiği yer ise Aydın ’dır
Pamuk : Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır Türkiye üretiminin % 42 ’sini karşılayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır
Turunçgiller : Akdeniz iklimine düzenli olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir ’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı Türkiye üretiminin %10 ’unu karşılayan bölge, Akdeniz Bölgesi ’nden sonra 2 sırayı alır
Pirinç : Buhran ovalarında ekimi yoğunlaşır
Sebze : Bölgenin sebze üretiminde manâlı bir yeri vardır Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır
Meyve : Bölge kendine özgü meyve üretimi ile öteki bölgelerden ayrılır İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de ağırlık taşır
İç Batı Anadolu Bölümü ’nün Esas Tarım Ürünleri
Haşhaş : Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır Türkiye üretiminin %90 ’ını Ege Bölgesi karşılar Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır
Tahıllar : Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10 ’a yakın bölümünü karşılar Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak ’ta üretilir
Şekerpancarı : Manâlı bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli ’de üretilir
Ayçiçeği : Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu ’da sulanabilen alanlarda yetişir
Baklagiller : Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir *