Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Eğitim Çalışanlarının Sorunları Bakan Özer’e İletildi

Eğitim Çalışanlarının Sorunları Bakan Özer’e İletildi
0
86

dagcı

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
71
teacher-g79bff78b8_1920.jpg

Eğitim Çalışanlarının Meseleleri Bakan Özer’e İletildi

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Lideri Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi ve Genel Lider Yardımcısı Hasan Yalçın Yayla ile birlikte, Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i ziyaret ederek, eğitim çalışanlarının acele tahlil bekleyen meselelerini iletti.

Öğretmenlik meslek basamakları sistemi tekrar ele alınmalıdır

Ziyarette konuşan Ali Yalçın, Anayasa Mahkemesi’nin 2006 yılındaki kararının akabinde uzunca bir müddettir akim kalan meslek basamakları sürecinin 7354 sayılı Kanun ile özlük haklarının genişletilmiş olarak tekrar hayat bulmasının olumlu ve takdir toplayan bir adım olmakla birlikte, kanunda öngörülen imtihan, mesleksel çalışma ve eğitim programı üzere zarurî ögelerinin içeriklerinin ve süreçlerinin öğretmenler ortasında subjektif, eşit ve adil olmayan sonuçlar ürettiği/üreteceği münasebetleriyle haklı olarak reaksiyon uyandırdığının görüldüğüne dikkat çekerek, “Bu nedenle, öğretmenlik meslek basamakları sürecinin, bugüne kadar ortaya konulan reaksiyonlar ve beklentiler ekseninde tekrar kıymetlendirilmesi, uzman öğretmen olabilme etabına gelmiş her öğretmenin mesleğinde belirli bir yetkinliğe ulaştığı gözetilerek eşit, adil ve objektif bir sonuç doğuracak formda kurgulanması gerekmektedir” dedi.
ogretmen.jpg
Eğitime Ayrılan Bütçe
Öğretim yılına hazırlık ödeneği ölçüsü artırılmalıdır

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 32. unsuruna nazaran öğretmenlerin fiilen yürüttükleri vazifenin gereği olarak öğretim yılı boyunca ortaya çıkabilecek ders araç ve gereçleri ile şahsi muhtaçlıklarının teminine katkıda bulunmak, böylelikle aktif ve verimli çalışmalarına imkân sağlamak emeliyle ödenmekte olan öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ölçüsünün 2021 Ağustos ayında akdedilen toplu mukavelede kararlaştırıldığını, lakin ödenek ölçüsünün satın alma gücünün, ortadan geçen vakit zarfında enflasyon karşısında ödeneğin hedefini yerine getiremeyecek halde çok düştüğünü kaydeden Yalçın, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin en az yıllık TÜFE değişim oranına tekabül eden fiyatta artırılmasının elzem olduğunu lisana getirdi.

Görevde yükselme ve unvan değişikliği imtihanları yapılmalıdır

Yalçın, meslek ve liyakat prensipleri bağlamında kamu vazifelilerinin memuriyetlerinde, vazifelerinde, mesleklerinde yahut ferdi meslek tercihlerinde ilerlemelerinin vazifede yükselme ve unvan değişikliği süreciyle mümkün olduğunu söz ederek, “Bu bağlamda, çalışma yıllarını eğitim-öğretim kamu hizmetinin yürütülmesine vermiş Bakanlık işçisinin, bir yandan vazifede yükselme ve unvan değişikliği suretiyle Bakanlık başka hizmet ünitelerinde yahut takımlarında mesleksel bilgi birikimi ve deneyimlerini yansıtabilme, öbür yandan bu suretle mesleklerini ilerleterek daha güzel özlük haklarına kavuşma beklentileri mevcuttur. İşçinin haklı beklentisini karşılayacak ve Bakanlık idaresinden hak ettiklerini düşündükleri ilgiyi görmelerini sağlayacak nitelikte, 2022 yılı içinde misyonda yükselme ve unvan değişikliği imtihanları gerçekleştirilmelidir” halinde konuştu.

İller ortası yer değişikliklerine iptal hakkı verilmelidir

Öğretmenlerin isteklerine yahut mazeretlerine bağlı olarak vilayetler ortasında yer değişikliği sürecinin mümkün mertebe talebi karşılayacak halde gerçekleştirilmeye çalışıldığını belirten Yalçın, kelamlarını şöyle sürdürdü: “Tüm kamu işçisinin üçte birlik bir kesitinin işçi süreçlerini yürüten Bakanlığın önündeki şiddetli misyonun üstesinden gelmek için gösterdiği uğraş ortadadır. Fakat ülkemizin son bir buçuk yıllık vakit dilimine damgasını vuran enflasyon ve konut kıtlığının yol açtığı yüksek konut kiraları, öngörülemeyen bir tercih faktörü olarak yer değişikliği sürecine tesir eder hâle gelmiştir. Bu prestijle, tercih ettikleri vazife yerlerinde karşılayamayacakları kadar yüksek kira bedelleriyle karşı karşıya kaldıkları gerçeği göz önünde bulundurularak vilayetler ortası yer değişikliği yapan öğretmenler tarafından iptal hakkı tanınmalıdır.”

Farklı vilayetlerde kontratlı öğretmen durumlarında misyon yapan eşlerin aile bütünlüğü sağlanmalıdır

Ali Yalçın, hala Bakanlık takımlarında farklı vilayetlerde kontratlı öğretmen durumlarında vazife yapan eşlerin, aile bütünlüğüne dayalı yer değişikliği süreçlerinin gerçekleştirilmesi konusunda haklı ve yerinde talepleri olduğunu söyleyerek, “Anayasal bir hak ve kozmik hukukun bir gereği olan aile bütünlüğünün sağlanması için geçmiş yıllardaki uygulama 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlangıcından evvel gerçekleştirilmelidir. Keza geçen yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dışında kalan vilayetlerde vazife yapmakta olan öğretmenlerin, istemeleri hâlinde mühlet kuralı aranmaksızın istihdamda zahmet çekilen yerlere yer değiştirme isteğinde bulunabilmelerine imkân sağlanmıştı. Öğretmen açığı bulunan yerlerin öğretmen gereksiniminin karşılanmasının yanı sıra, yer değişikliği talebinde bulunan öğretmenlerin bu taleplerinin karşılanmasına da hizmet eden bu uygulamanın tekrar hayata geçirilerek 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başlangıcından evvel gerçekleştirilmesi yerinde olacaktır” sözlerini kullandı.

İkinci sefer vilayetler ortası yer değişikliği talebi karşılanmalıdır

Öğretmenlerin 2022 yılı vilayetler ortası isteğe ve mecburî çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmenin Ağustos ayı prestijiyle tamamlanacağını, lakin müracaat koşullarını haiz, yer değişikliği müracaatında bulunmasına karşın, norm takım nedeniyle talepleri karşılanmayan çok sayıda öğretmenin bulunduğunu vurgulayan Yalçın, “Bu suretle yer değişikliği talepleri karşılanmayan öğretmenlerin taleplerinin haklı münasebetleri ve oluşan mağduriyetleri hala giderilememiştir. Bugüne kadar yer değişikliği taleplerinin karşılanması konusunda gerekli iradeyi ortaya koyan Bakanlık, tıpkı olumlu yaklaşımı ve inisiyatifi, vilayetler ortası yer değişikliği taleplerinin karşılanması noktasında ikinci kez müracaat hakkı verilmesi suretiyle de göstermelidir. Vilayetler ortası yer değişikliği talepleri karşılanamayan öğretmenlere, norm güncellemelerini müteakip ikinci kez müracaat hakkı verilmelidir” diye konuştu. (BSHA)