Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Eğitimde ‘özel telafi’ tepki çekti! Paranın üstüne oturmak için...

Eğitimde ‘özel telafi’ tepki çekti! Paranın üstüne oturmak için...
0
69

dagcı

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
66
Muteahhit%2Dkacip%2Dgitti%2Dogrenciler%2Dokulsuz%2Dkaldi%2D230669%2Ejpg

Salgın nedeniyle devlet okullarının yaz aylarında telafi eğitimi yapmayacağını açıklayan Bakanlık, özel okulların yüz yüze 15 Ağustos prestijiyle telafi eğitimi yapabileceğini duyurdu. Veliler, “Ücretleri geri istemeyelim diye mi bu kararı aldınız?” diye sordu

Eğitime ait alınan çabucak her kararda özel okulların çıkarlarını önceleyen Ulusal Eğitim Bakanlığı, benzeri bir karara daha imza attı. Koronavirüs salgını nedeniyle devlet okullarını kapatan Bakanlık, özel okullara telafi eğitimi müsaadesi verdi. Eğitimciler, bu yolla velilerin okul idarelerinden fiyat talep etmesinin önüne geçildiğini savundu.

Koronavirüs ile uğraş önlemleri kapsamında 16 Mart’ta orta verilen yüz yüze eğitimin devlet okullarında bu yıl yapılmayacağını duyuran MEB, özel okulları bu kararın kapsamı dışında bıraktı.

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Muammer Yıldız, özel okulların 19 Haziran’a kadar uzaktan eğitime devam edeceğini, 15 Ağustos’tan sonra üç haftadan az olmamak kaydıyla yüz yüze telafi eğitimi yapacağını açıkladı.

Eğitim uzmanları, MEB’in bu kararı ile devlet ve özel okulda okuyan öğrenciler ortasında eşitsizlik doğacağını söylerken veliler, “Para iadesi isteyemeyelim diye bu türlü bir karar alındı” dedi.

PARANIN ÜSTÜNE OTURMAK

Eğitimci Müellif Ünal Özmen, devlet okullarının eğitime kapatılarak özel okullara telafi eğitimi müsaadesi verilmesini, “Velilerin okulların kapalı olduğu mühlete ait iade talebinde bulundukları paranın üstüne devlet gücünü kullanarak oturmasıdır” kelamlarıyla kıymetlendirdi.

Eğitimde temel olanın öğrencilerin hakları olması gerektiğini söyleyen Özmen, kararın özel okullar ve devlet okulları ortasında eşitsizliğe yol açacağı ikazında bulundu. Özel okulların ocak ayı prestijiyle yeni öğrenci kaydı almaya başladığını anımsatan Özmen, “Bu öğrencilerden para talebinde bulunan öğrenciler telafi eğitimine katılamayacak. MEB, telafi eğitimine zorlayarak aslında öğrencilerin mevcut okullarına kayıt olmasını istiyor” diye konuştu.

EŞİTSİZLİK ARTACAK

Eğitim Sen İdare Şurası Üyesi Özgür Bozdoğan da eğitimin sermaye sahiplerinin kararları ile şekillendiğini söz etti. Bozdoğan, kararın özel okul sahiplerinin talepleri doğrultusunda alındığının altını çizerek, “Özel okulların kar etmesi öncelik haline geldi” sözünü kullandı.

Özel okulların hem artırım yapıp hem de fiyat iadesi yapmamak için tedbir aldığını anlatan Bozdoğan, “Öncelik öğrencilerin eğitim hakkı olmalıdır. Bu karar ile özel ve devlet okulları ortasındaki eşitsizlik artacak. Özel okulların kendi ortasındaki eşitsizlik de derinleşecek. Okullar kendi ortasında rekabete girişecek” değerlendirmesinde bulundu.

OKULLAR ZAMLANDI

15 Ağustos’ta telafi eğitimi vermeye hazırlanan çok sayıda özel okul, tahsil fiyatlarına yüzde 20’lere varan artırım yaptı. Ortaöğretim seviyesinde yıllık fiyatı 30 bin TL olan kimi özel okulların yıllık tahsil fiyatı 36 bin TL’ye ulaştı. Kimi özel okulların yıllık fiyatı ise artırımın akabinde yüz bin TL’ye dayandı. MEB’in, koronavirüs salgını gerekçesiyle nakil süreçlerini durdurması nedeniyle çocuğunu devlet okuluna almayan ve özel okulun telafi eğitimini kaçırmak istemeyen veliler, artırımlı fiyatlara isyan etti. 

OKUL İDARELERİ TELAFİYE SIĞINACAK

MEB, velilere fiyat iadesinin önüne geçecek bir karara imza atarken özel okul idarelerinin Mayıs ayının ortasında fiyat iadesi talep eden velilere, “MEB’in kararını bekliyoruz” karşılığı verdiği öğrenildi. Çocuğunun okuduğu özel ortaokuldan, “Verilmeyen hizmetlerinin fiyat iadesini” isteyen veliye okul idaresinden verilen karşılıkta, “Uzaktan telafi eğitimlerinin yüz yüze eğitime bir eğitim sayılmış olacağı belirtilmektedir. Bakanlığın, 7 Nisan 2020 tarihli yazısı da bir buyruk değil, görüş yazısıdır. Yazıda bulunan, ‘Telafisi yapılamayacak olması halinde’ ibaresi dikkat edilmesi gereken husustur” tabirlerine yer verildi. 

BAKANLIK İNİSİYATİFİ OKULLARA BIRAKTI

Ulusal Eğitim Bakanlığı yüzyüze telafi eğitiminin nasıl yapılacağını da açıkladı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Her özel okul yüz yüze telafi eğitimine başlayacağı tarihi, okul idaresince hazırlanan ve valilikçe onaylanan çalışma takviminde okulun 2020-2021 öğretim yılı için belirlediği açılış tarihine özel okullar yüz yüze telafi eğitimi başlama tarihini bu şartların oluşma durumuna nazaran farklı farklı olarak belirleyebilecek.”

Özel okulların açılış, orta tatil ve kapanış tarihlerinin resmi okullar için Bakanlıkça belirlenen tarihlerde olabileceğine işaret edilen açıklamada, şu tabirlere yer verildi:

“5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 6. hususunun ‘Kurumlarda uygulanacak öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi, resmi kurumlarda uygulanan yöntem ve temeller çerçevesinde belirlenir.”

Mustafa Mert Bildircin/Birgün