Eminiz pek çok kişi ejder meyveli smoothie isimli bir içecek duyduğu vakit bizim üzere biraz şaşırmıştır. Zira biz elma biliriz, karpuz biliriz, kivi falan biliriz lakin ejder meyvesi üzere havalı ada bir meyveyle şimdi tanışmamıştık. Bu meyvenin ismi kadar kendisi de havalı görünüyor zira yeşil pullara sahip kırmızı bir kabuğu ve siyah çekirdeklere sahip beyaz bir içi var. Yani isminin hakkını sahiden veren bir meyve.
Son birkaç yıldır ülkemizin kimi seralarında da yetiştirilmeye başlanan ejder meyvesi, kestirim edebileceğiniz üzere tropikal bir meyve ve bu nedenle bizim insanımız buna pek alışkın değil. Elbette tropikal olduğu için de biraz değerli. Bu nedenle pek çoğumuz ismini sık sık duyduğumuz ve giderek tanınan olan bu meyveyi şimdi tadamadık. Gelin ejder meyvesi nedir, yararları nelerdir soruları üzerinden bu enteresan meyveyi yakından tanıyalım.
İçindekiler
Ejder meyvesi nedir?
Ejder meyvesinin yararları nelerdir?
Ejder meyvesi hakkında kimi farklı bilgiler
Siz de ejder meyvesi yetiştirebilirsiniz
Ejder meyvesi nedir?
Pitaya, pitahaya ve çilekli armut üzere pek çok farklı isme de sahip olan ejder meyvesi, Hylocereus isimli bir kaktüsün meyvesidir. Bu kaktüsün en dikkat çeken özelliği sadece geceleri çiçek açıyor olmasıdır. Meksika ve Orta Amerika bölgesine has bir bitkinin meyvesi olan ejder meyvesi, artan talep nedeniyle son yıllarda dünyanın neredeyse her noktasında yetiştirilmeye başlamıştır.
Ejder meyvesinin bu ismi almasının nedeni kabuğunun rengi ve özellikleridir. Kırmızı olan dış kabuğunda yeşil pullar vardır. Bu yapısı nedeniyle ejderha derisine benzetilmiş ve tüm dünyada bu isimle anılır hale gelmiştir. Sarı ejder ismi verilen sarı kabuklu bir tipi daha vardır. Ejder meyvesinin kabuğunu çıkardığınız vakit içinde hamurumsu beyaz bir meyve ve siyah çekirdekler göreceksiniz.
Ejder meyvesinin yararları nelerdir?
100 gramlık ejder meyvesi sadece 60 kaloridir. 1.2 gram protein, 0 yağ, 13 gram karbonhidrat, 3 gram lif, yüzde 3 C vitamini, yüzde 4 demir ve yüzde 10 magnezyum barındırır. Mineral ve vitamin açısından varlıklı olmasına karşın düşük kalorili olması en dikkat çeken özelliklerinden bir adedidir.
Ejder meyvesinde makus kolesterolü dengeleyen betalainler, antikanser tesirine sahip hidroksisinnamatlar, beyin ve kalp sıhhatine yeterli gelen flavonoidler bulunmaktadır. Yani antioksidan açısından son derece zengindir. Obez fareler üzerinden yapılan çalışmalarda ejder meyvesinin insülin direncini ve yağlı karaciğerin yarattığı olumsuz tesirleri azalttığı görülmüştür.
Prebiyotik lif içeriği sayesinde bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin büyümesini sağlar. Tip 2 diyabetin olumsuz tesirlerini azaltır. Yağlı ve yüksek karbonhidratlı bir diyetin insan bedeninde yarattığı olumsuz tesirleri istikrarlar. Damar sertliği üzerinde olumlu tesire sahiptir. Yani fit ve sağlıklı bir ömür için aradığımız ne varsa ejder meyvesinin içinde bulunmaktadır.
Ejder meyvesi hakkında kimi değişik bilgiler:
- Ejder meyvesi Meksika başta olmak üzere Orta ve Güney Amerika’ya has bir bitkidir lakin son yıllarda dünyanın pek çok farklı noktasındaki seralarda yetiştirilmektedir.
- Hylocereus undatus, ejder meyvesinin bilimsel ismidir.
- Ejder meyvesi, kaktüs ailesine ilişkin bir bitki olarak kabul edilir.
- Yetiştirildiği bölgeye nazaran pitaya, pitahaya ve çilekli armut üzere farklı isimler almıştır.
- Ejder meyvesi veren kaktüs, 20 metrelik dev bir ağaca dönüşebilir.
- Ejder meyvesi veren kaktüs olan hylocereus, sırf geceleri çiçek açar.
- Bir ejder meyvesi ortalama 300 gram ağırlığındadır.
- Kalorisi ve yağı düşük, vitamin ve antioksidan oranı yüksektir.
- Dünyanın farklı mutfak kültürlerinde pek çok farklı ejder meyveli tanım vardır.
Siz de ejder meyvesi yetiştirebilirsiniz:
Her gün bir tane yiyelim fakat para mı dayanır diyorsanız telaş etmeyin, siz de konutta kendi imkanlarınızla ejder meyvesi yetiştirebilirsiniz. Bunun için kök kesim yoluyla bir fidan alabilir ya da biraz daha uğraşarak çekirdeğinden bir fidan elde edebilirsiniz. Ejder meyvesi çekirdeklerinden bir adedini nemli ortamda filizlendirdikten sonra toprağa dikerek yetiştirebilirsiniz.
Elbette ejder meyvesi veren bitki olan kaktüs, balkona koyayım da kendi kendine yetişsin tipinden bir bitki değildir. Tropikal bir bitki olduğu için ılıman iklim ister. Tohum dikimi, don periyodundan altı hafta evvel yapılmalı ve fidanlar 15 cm uzunluğuna geldiği vakit öteki bir toprağa alınmalıdır.
Ejder meyvesi bitkisinin günde en az altı saat direkt güneş ışığına maruz kalması gerekir. Düzenli sulamaya dikkat edin ancak ne çok ne de az su dökün. Birkaç haftada bir gübre desteğine muhtaçlığı vardır. Uygun bir formda baktığınız vakit iki ile üç yıl ortasında birinci meyvelerini hasat edebilirsiniz.
Son vakitlerde ismini sık sık duyduğumuz ve tüm dünyada giderek tanınan hale gelen bir tropikal meyve olan ejder meyvesi nedir, yararları nelerdir gibi merak edilen soruları yanıtlayarak bu sıra dışı meyve hakkında bilmeniz gereken ayrıntılardan bahsettik. Ejder meyvesi vitamin ve antioksidan bakımından güçlü olduğu için günde bir porsiyondan fazla tüketmeniz önerilmiyor. Mevzu hakkındaki niyetlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.