Kaktüs ailesine bağlı olan tropikal bir meyve olan ejder meyvesi içerdiği B vitaminleri sayesinde gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 90'ını karşılar. Ayrıca C vitamini barındıran ejder meyvesi bağışıklık sistemini de güçlendirir. Diyet yapmak isteyenler içinde fayda sağlayan ejder meyvesi hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Ejder meyvesinin faydaları nelerdir?
Dragn fruit ve pitaya gibi isimlerle bilinen Ejder meyvesi, kültür bir meyve türüdür. Çin, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerde sıklıkla tüketilen bu meyve türü ülkemizde son 5 yıldır popüler olmaya başladı. Tropikal bir tür olan ejder meyvesi her yerde yetişmez. Ancak Mersin de üretimine başlandı. Az olmasına rağmen büyük bir ilgi gören ejder meyvesi, eski çaplardan beridir. Alternatif tıpta sıkça kullanılırdı. Ekşi ve ferahlatıcı bir tada sahip olan ejder meyvesinin içindeki etli kısım tüketilir. Dış kısmı sert olan bu besinin tüketim şekli ananas ile aynıdır. Amerika topluluklarından biri olan Kızılderililer, ejder meyvesini enerji kaynağı olarak görüyorlardı. İçeriğinde susam benzeri küçük siyah çekirdekler bulunuyor. Çiğ olarak tüketilen ejder meyvesi, kalorisi oldukça düşüktür. İçeriğindeki etli kısımın suyu çıkartılarak da tüketilebilir. Aynı zamanda tatlı ve kokteyl yapımlarında da kullanılır. Yüksek C vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Vietnam, Endonezya ve Çin gibi ülkelerin anavatanı olabileceği düşünülen ejder meyvesinin ferahlatıcı bir tadı vardır. Soğuk tüketilmesi tavsiye edilir.
EJDER MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR? HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
- Soğuk tüketilen bir meyve olan ejder meyvesi vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 85'ini rahatlıkla karşılar. Bağışıklık sistemini yeniler. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.
- Vücudun sıvı oranını artırarak cildin daha nemli olmasını sağlar.
- Yüksek lif içeren ejder meyvesi, diyet yapmak isteyenlere önerilir. Uzun süre tokluk hissi verir. Ayrıca gün boyu vücudun enerjik kalmasını destekler.
- Diyabet hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. İçeriğinde çok az şeker barındırır. Asidik özelliği sayesinde ise kandaki basıncı dengeler.
- Damarların tıkanmasını önleyerek kalp sağlığını korur.
- Kalsiyum kemik ve kas sitemi için gerekli mineraller arasında yer alır. Bir tane ejder meyvesi ihtiyaç duyulan kalsiyumun yüzde 70'ini karşılar.
- Göz içindeki sıvı oranını dengeleyerek katarak oluşumunun önüne geçer.
- İleri yaşlarda görülen unutkanlık gibi beyin hastalıklarını engeller.
- Güçlü bir antioksidan olduğundan bağırsaklarda besin atıklarının birikmesinin önüne geçerek, kabızlık sorununu yaşanmamasını sağlar.