Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ekmeğin üzeri neden çizilir? Ekmeğin üzerini çizerken dikkat edilmesi gerekenler

Ekmeğin üzeri neden çizilir? Ekmeğin üzerini çizerken dikkat edilmesi gerekenler
0
51

dagcı

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,225
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
68
F-D Coin
66
ekmegin_uzeri_neden_cizilir_ekmegin_uzerini_cizerken_dikkat_edilmesi_gerekenler_1611655209_4308.jpg

Ülkemizde birçok farklı çeşidi yapılan ekmekler en çok sevilen ve tüketilen besinlerin başında geliyor. Birçok fırında satılan ve koronavirüs döneminde evde yapmaya daha çok zaman ayırdığımız ekmekler görüntüsü itibariyle de daha çok iştah açıyor. Sofraların vazgeçilmezi olan ekmekler neden çizilir? Ekmeğin üzerini çizerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte ekmek çizimiyle ilgili tüm merak edilenler:

Ekmek vücudumuzun ihtiyacı olan en temel besin maddesidir. Ülkece en çok tüketilen besinlerin başında gelir. Eskiden annelerimizin evde kendi elleriyle yufkadan ekmekler ve tandırda ekmekler yerine şimdi fırınlarda satılan birçok farklı çeşidi bulunuyor. İştah kabartan ve yedikçe yiyesi gelen ekmek çeşitlerinin bazıları fırınlarda çizilir. Ekmeklerin neden çizildiği birçok kişi tarafından internette merak konusu oldu. Trabzon ekmeği, çavdar ekmeği, çiftli ekmek, tekli ekmek, siyez ekmeği, buğday ekmeği gibi birçok alternatifi bulunan ekmekler görüntüsü itibariyle de çok beğeniliyor. Bazen fırından aldığımız üzeri işlenmiş ekmekler o kadar güzel ki insan kesip yemeye bile kıyamıyor. İçine konan una göre de farklı çizimleri yapılan ekmeği evde kendiniz yaptığınız da bir bıçak yardımıyla kolayca çizerek farklı şekiller verebilirsiniz. Mayalı yapılan ekmeklerde fırına koyduktan sonra mayadan kaynaklı ekmek pişerken küçük delikler, patlamalar oluşabilir. Bunu ekmeği çizerek önüne geçebilirsiniz. İşte ekmek çizme işleminin amacı ve faydaları...

sFfsE_1611658416_1031.jpg

EKMEK NEDEN ÇİZİLİR?

Evde ekmek yapmaya karar verdiğiyseniz dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası bulunuyor. Ekmek hamuru fırına girip pişmeye başladığında içeriğindeki maya kaynaklı bir karbondioksit çıkışı olur. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf bulduğu çeşitli yerlerinde minik patlamalara ve delikler açılmasına yol açabilir. Ekmek hamurunu güzelce yoğurduktan sonra üst kısmının pürüzsüz olmasını sağlayabilirsiniz. Ekmeğin güzelce pişmesi ve pürüzsüz olması için ekmeği güzelce şekillendirin. Ardından üst kısımlarını bir bıçak yardımıyla orantılı bir şekilde keserek ekmek pişerken oluşabilecek patlamaların önüne geçebilirsiniz. 

Ayrıca ekmeğin üstü kesildikten sonra ekmeğin doğru orantılı kabarma işleminin gerçekleşmesini de sağlar. Ekmek çizilmesi de ekmek piştikten sonra da iştahınızın kabarmasını da sağlar. 

pR6bK_1611658509_1429.jpg

EKMEĞİ ÇİZERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

-  Mayalanan ekmeği keseceğiniz bıçağın çok keskin olması gerekir. 

Şekillendirdiğiniz hamuru tek hamlede hamurun şeklini bozmayacak şekilde yormayan çizikler atmaya çalışın.

 Hamurun üzerine bastırmayın, yeterince keskin bir bıçak bastırmadan da çizebilir.

Bileğinizi değil tüm kolunuzu hareket ettirerek kesmeye çalışın. 

dIcXS_1611658532_5366.jpg

 Bir diğer işe yarayacak püf noktası bıçağınızı ıslatıp ya da sıvı yağla yağlarsanız daha pürüzsüz kesikler yapabilirsiniz. 

 Bu işlemi özellikle çok yumuşak yoğrulmuş cıvık hamurlarda uygulayabilirsiniz. 

 Kesme işlemine başlamadan önce fırını ayarlayın. Ekmeği keser kesmez de direk fırına atın. Hamur sönmeden fırına atmanız ekmeğinizin daha güzel kabarmasını sağlayacaktır. 

17thC_1611658550_2831.jpg

EKMEĞİN ÜZERİ NASIL ÇİZİLİR?

Ekmeği istediğiniz şekillerde kesebilirsiniz. Ama genelde kullanılan kesme biçimlerini de deneyebilirsiniz.  Kesme biçimlerini de genelde ekmeğin şekli belirliyor. Fırınlarda yuvarlak ekmeklerde X ya da # benzeri kesikler atılır. Uzun baget benzeri ekmeklerde ise verev  şeklinde paralel çizgiler yapılır.

XDci4_1611658575_0769.jpg

Özellikle fırınlardan aldığımız ekmeklerin üzerindeki çizilmiş kısmın iyice kabardığını ve yükseldiğini görmüşsünüzdür. Bu kısma ekmeğin kulağı denir. Ekmeğe ekstra çıtırlık kazandıran kulak için ucu kıvrık bir bıçak 30 derecelik açıyla tutularak hamurun üstünde bir yarık açmak gerekir.

IrENE_1611658590_8663.jpg

Ekmeğin üzerini çizmek için özel bıçaklar bulunur ama dilerseniz temiz bir maket bıçağı ya da traş bıçağı da kullanabilirsiniz. .
 

Similar threads

Ülkemizde her öğün en çok tüketilen ve en çok çöpe atılan yiyeceklerin başında ekmek geliyor. Özellikle son zamanlarda tüketimi artan sofralarının vazgeçilmezi ekmeği fazla almak küflenmesine sebep oluyor. Her gün fazla alınan ekmeğin küflenmesi nasıl engellenir? Ekmeğin bayatlayıp küflenmesini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
66
Ülkemizde her öğün en çok tüketilen ve en çok çöpe atılan yiyeceklerin başında ekmek geliyor. Özellikle Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tüketimi artan sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmezi ekmeği fazla almak küflenmesine sebep oluyor. Ramazan ayında fazla alınan ekmeğin küflenmesi nasıl...
Cevaplar
0
Görüntüleme
43
Ekmek, esas ingredient (bileşen) olarak buğday unu, maya, tuz ve suyun belli oranlarda karıştırılıp yoğurulması ve hamurun belli bir süre fermente ettirilip pişirilmesi ile elde edilen temel bir gıda maddesidir İnsan beslenmesinde birinci derecede öneme sahip, vazgeçilmez bir üründür Bunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
137
Ününü Türkiye sınırlarını aşarak dünyanın dört bir yanına ulaştıran Vakfıkebir Ekmeği lezzeti ve uzun ömürlü olmasıyla biliniyor. Orjinali Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde taş fırınlarda yapılan Vakfıkebir Ekmeği, günlerce taze kalabilir ve lezzetiyle fark oluşturuyor. Peki evde orjinal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
55
Virüs nedeniyle vatandaşların Google üzerinde en çok aradıkları kelimeler arasında evde ekmek yapımı yer alıyor. Eğer olur da evden dışarı çıkma yasağı gelirse ekmeği nasıl yaparız ya da hijyenik olması açısından evde ekmek nasıl yapılır diye merak ediyorsanız mutlaka hazırladığımız içeriği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
66
858,466Konular
981,165Mesajlar
29,535Kullanıcılar
tivizonSon üye
Üst Alt