Evde ekmek hamuru nasıl mayalanır?
Mayalama, hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise ekmek haline getirir
Ekmeğin yapımında başlıca uc işlem yer alır Yoğurma, mayalama ve pişirme Yoğurma, unu hamura cevirir Mayalama, hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise ekmek haline getirir
Yoğurma işlemi sırasında hamura bir miktar maya katılır Bu maya, bir parca ekşi hamur olabileceği gibi fenni hamur mayası da olabilir
Evde Ekmek Yapımı
1 Kg un, 500600 gr kadar su, 25 gr maya, 25 gr tuz iyice kariştırılır, yoğrulur ve 3040 dakika cukur ve geniş bir kaba konarak ustu plastik bir ortuyle ortulurMayalandırlır
Sonra bastırıp yuvarlayarak havası alınıp, şekil verilir
Uzun ya da yuvarlak bicimde şekil verildikten sonra 40 ile 60 dakika kadar tepside ustu naylon ortuyle ortulerek yine hava almayacak şekilde mayalanması beklenir, son anda uzerine yoğurtla ya da unla sulandırılmış sıvı surulur Arkasından doğru yerlerden kesikler atılarak 220230°C derece fırında pişirilir
Mayalama, hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise ekmek haline getirir
Ekmeğin yapımında başlıca uc işlem yer alır Yoğurma, mayalama ve pişirme Yoğurma, unu hamura cevirir Mayalama, hamuru ekşitip kabartır, pişirme ise ekmek haline getirir
Yoğurma işlemi sırasında hamura bir miktar maya katılır Bu maya, bir parca ekşi hamur olabileceği gibi fenni hamur mayası da olabilir
Evde Ekmek Yapımı
1 Kg un, 500600 gr kadar su, 25 gr maya, 25 gr tuz iyice kariştırılır, yoğrulur ve 3040 dakika cukur ve geniş bir kaba konarak ustu plastik bir ortuyle ortulurMayalandırlır
Sonra bastırıp yuvarlayarak havası alınıp, şekil verilir
Uzun ya da yuvarlak bicimde şekil verildikten sonra 40 ile 60 dakika kadar tepside ustu naylon ortuyle ortulerek yine hava almayacak şekilde mayalanması beklenir, son anda uzerine yoğurtla ya da unla sulandırılmış sıvı surulur Arkasından doğru yerlerden kesikler atılarak 220230°C derece fırında pişirilir