Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı İçin Gereçler
- 1 su bardağı ekşi maya
- 2 su bardağı ılık su
- 500 gram istenilen un
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Yapılışı
- Ekşi maya üretiminden başlayalım.Yarım çay bardağı içme suyunu ve 1 çay bardağı unu cam bir kavonozda her gün tıpkı ölçüyle tahta kaşıkla karıştırıp ekşitiyoruz. 10. Günün sonunda mayamız ekmek üretimi için hazırdır.
- Ekmek üretimine geçelim:Öncelikle 1 su bardağı ekşi mayamızı 2 su bardağı ılık su ile karıştırıp yaklaşık yarım saat bekliyoruz.
- Yarım saatin sonunda 1 tatlı kaşığı tuzu ve unumuzu denetimli bir biçimde ek edip hamuru yoğuralım. Ele yapışan yumuşak bir hamur elde edeceğiz.
- Yoğurduğumuz hamuru streçleyip üzerini örtüp 1 saat ılık bir ortamda bekletiyoruz.
- 1 saat sonra elimizi ve mutfak tezgahını ıslatıp hamurumuzu tam tıp atacak formda katlıyoruz. Yani 4 tarafından içine hakikat katlıyoruz. Bu süreci her saat başında 4 kez tekrarlıyoruz.
- Yuvarlak bir kabın içine bezimizi seriyoruz.
- İçine biraz un serpip hamurumuzu koyuyoruz.
- Üstüne poşet geçirip 1 gece dolapta soğuk fermente yapıyoruz.
- Sabah fırınımızın içine ısıya sağlam bir kaba su doldurup koyuyor ve fırını 240 dereceye getiriyoruz. Fırın alt üst ayarda(fansız) ısınıyor.
- Hamurumuzu yağlı kağıt serili tepsimize yerleştirip üstüne fırça yardımıyla su sürüyoruz ve akabinde fırına sürüyoruz. 25 dakika 240 derece alttan 2. Rafta ekmeğimizi pişiriyoruz.
- 25 dakika dolduktan sonra dereceyi 200 dereceye düşürüp 35 dakika daha pişiriyoruz.
- Pişen ekmeği 1 saatin sonunda fırından çıkarıp soğuması için telin üzerine bırakıyoruz yaklaşık 1, 5 saat hiç ellemiyoruz ki ekmeğimiz kendine gelsin. Yalnızca sabırlı olmak lazım yoksa kendi ekmeğinizi çarçabuk yapabilirsiniz. Afiyet olsun.