Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi Mayalı Ekmek
0
56

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,427
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
95
eksi-mayali-ekmek.jpg

Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı İçin Gereçler

  • 600 gram un
  • 380 gram su (20gramını tuz eritmek için ayırın)
  • 150 faal maya (aktif maya için ekşi mayamızın 50gramına 50gram un 50gram su koyup 3-4 saat oda sıcaklığında etkinleşmesini bekliyoruz)
  • 15-20 gram tuz

Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
  1. Tuz hariç tüm materyalleri karıştırıyoruz.
  2. Üstünü kapatıp en az yarım saat en fazla 2saat bekletiyoruz.
  3. Beklemenin akabinde tuz ekleyip 10-15 dakika yoğuruyoruz.
  4. Ele yapışan bir hamur olmalı. (yoğurma makinemiz varsa daha kolay olabilir.)
  5. Sonrasında zeytinyağı ekli bir kaba koyup bekletiyoruz (plastik saklama kabı olabilir).
  6. 2 saat boyunca her yarım saatte katlama yapıyoruz.
  7. Elastik çok hoş bi hamur olmalı.
  8. Katladıkça hoşlaşan bir hamur olacak baloncukları da gözle görünüyor.
  9. Sonra ki 3. Ve 4. Saatte birer kere katlama yapıyoruz.
  10. Sonrasında son formunu verip(ben içine kuru domates ,ceviz ,çekirdek içi de ekliyorum. Tercihe bağlı sizde yapabilirsiniz)uygun yuvarlak delikli bir kaba içi unlanmış bir bez örtü koyup hamurumuzun pişerken üste gelecek kısmını bu kapta alta koyarak üstünü kapatıyoruz.
  11. 15dk dışarda bu halde bekletip buzdolabına kaldırınız.
  12. En az 10saat tercihen 18-24saat dolapta bekletip çıkarıyoruz.
  13. Oda sıcaklığında hava sıcaklığına nazaran sıcaksa 1saat kâfi soğuksa 2-3saat dışarda bekletiyoruz.
  14. Fırına koymadan yarım saat evvel pişireceğimiz kabı(borcam,çelik tencere,tercihen döküm tencere) 260 derece fırında ısıtıyoruz kapağıyla birlikte.
  15. Yarım saat sonrasında fırını 230 dereceye düşürüp kabimizi çıkarıyoruz.
  16. Hamurumuzun halini bozmadan üstüne yağlı kağıt kapatıp karşıt çeviriyoruz.
  17. Sonrasında yağlı kağıtla birlikte döküm tencereye şeklini bozmadan yerleştiriyoruz.
  18. Üstüne jilet yardımıyla (ya da keskin bir bıçak)derin bi kesik atıp kapağını kapatıp fırına koyuyoruz.
  19. 25 dk üstü kapalı 20dk üstü açık halde kızarana kadar pişiriyoruz.
  20. Fırından çıkan ekmeği kesinlikle bir telin üzerinde altında boşluk kalacak formda en az iki saat bekletiyoruz.
  21. Soğumadan sakin kesmeyin hamur olacaktır zira soğumasını bekleyin ve sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz.
Ekşi Mayalı Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 

Similar threads

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler 200 gram ekşi maya350 gram su300 gram beyaz un200 gram tam buğday unu10 gram tuz Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi Yazdır Unları ve tuzu yoğurma kabında karıştırıyoruz. Ekşi maya ve suyu karıştırıp bir kaşıkla unu yavaş yavaş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
61
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler 350 gram buğday unu150 gram tam buğday unu100 gram aktif ekşi maya10 gram kaya tuzu350 gram su Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi Yazdır Öncelikle unları ve suyu karıştırıp yaklaşık yarım saat hamuru dinlendirdim. Ardından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
64
Ekşi Mayalı Mor Ekmek Tanımı İçin Gereçler 500 gram nora – mor un325 ml su10 gram tuz150 gram yaş maya Ekşi Mayalı Mor Ekmek Tanımı Yapılışı Not EkleTanımı Yazdır Un ve su karıştırılarak hazırlanan hamur, üzeri örtülerek 60-90 dakika dinlendirilir (Suyun bir ölçüsü tuzu ıslatmak için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
Ekşi Mayalı Ekmek (2 Adet) Tanımı İçin Gereçler 800 gram ekmeklik un100 gram sarı un100 gram tam buğday unu700 gram su (Kontrollü eklenmeli)150 gram ekşi maya18 gram tuz (25 gram suda eritilerek) Ekşi Mayalı Ekmek (2 Adet) Tanımı Yapılışı Not EkleTanımı Yazdır Su ve un karıştırılarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
52
Ekşi Mayalı ekmek Tanımı İçin Malzemeler 400 gr beyaz güçlü un50 gr çavdar unu50 gr tam buğday unu390 gr hazır su10 gr tuz100 gr ekşi maya Ekşi Mayalı ekmek Tanımı Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi Yazdır İlk olarak ekşi mayamızı 1:2:2 oranında besliyoruz (Yani 20gr maya 40gr un 40gr su)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
57
858,478Konular
981,296Mesajlar
29,564Kullanıcılar
fg gvSon üye
Üst Alt