Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 200 gram ekşi maya
- 350 gram su
- 300 gram beyaz un
- 200 gram tam buğday unu
- 10 gram tuz
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Unları ve tuzu yoğurma kabında karıştırıyoruz.
- Ekşi maya ve suyu karıştırıp bir kaşıkla unu yavaş yavaş karıştırarak hamur haline getiriyoruz.
- Masa veya tezgahı yağlayarak hamuru masaya alıyoruz ortadan kedi taşır gibi kaldırıp alt tarafını masaya hızlıca indirip üst tarafı üstten katlıyoruz bu işlemi 7-8 defa yapıyoruz.
- Hamuru yağlı bir kaba alıp sıcak bir ortamda yarım saat üstü kapalı mayalandırıyoruz.
- 4 defa her yarım saat sonunda hamuru katlıyoruz.
- 2 saat sonunda un serpilen masaya hamuru kare şeklinde açıp alttan üstten ortaya doğru katlayıp düz şerit haline getiriyoruz sonra sabit ucundan tuşa gibi sarıp hamuru top hale getiriyoruz ve soğuk mayalanma için üstüne un serpip buzdolabına alıyoruz.
- Ertesi gün dolaptan çıkarıp ışıyana kadar sıcak bir ortama bırakıyoruz.
- İyice kabarınca 250 derece ısıtılmış bir fırında ısıtılmış döküm tencere veya borcama alıp yarım saat kapalı yarım saat kapaksız ve 200 dereceye indirerek pişiriyoruz .
- Yarım saat sonra 150 dereceye alıp 15 -20 dk daha pişirip çıkarıyoruz ve bir örtü ile sarıyoruz.
- İlk gün kesilmezse daha iyi olur. Afiyet olsun.