Ekşi Mayalı Organik Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 1 yemek kaşığı ekşi maya
- 2 kilo beyaz un
- 500 gr ruşeymi unu
- 500 gram kepekli un
- 2 yemek kaşığı tuz
- Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar su (Not: suyu kontrollü koyalım)
Ekşi Mayalı Organik Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Tüm un çeşitlerini hamur yoğurup mayalanmaya bırakacağımız derin ve kapaklı kaba boşaltalım.
- Ortasında havuz açıp ekşi mayayı ve tuzu ekleyelim.
- Yavaş yavaş su ekleyerek yoğuralım ,ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
- Ağzını kapatıp mayalanmaya bırakalım.
- Mayası geldikten sonra düz mutfak tezgahında resimde görüldüğü gibi çekiştire çekiştire açıp rulo yapıp şekil verelim bu işlemi her yarım saatte bir 4 kez tekrarlayalım.
- Resimde görüldüğü gibi 3 eşit parçaya bölüp pişireceğimiz döküm tencere yada ısıya dayanıklı cam tencereye yağlı kağıt serip içine hamurları yerleştirip tekrar mayalanmaya bırakıyoruz .
- Ağızları kapalı şekilde mayası gelen hamurlara mutfak makasıyla istediğininiz şekili verin.
- Üzerine un serperek önceden alt üst ısıttığımız 250 derece fırında ağzı kapalı şekilde 25 dak ,daha sonra fırın ısı derecesi 220 ye düşürülerek 20 dak daha pişmeye bırakıyoruz.
- Tencerenin ağzını açıp 10 dak daha pişiriyoruz.
- Çıkarıp iyice soğuduktan sonra dilimleyip servis ediyoruz.
Ekşi Mayalı Organik Ekmek Tarifi Fotoğraflı Yapılışı