Ekşili Köfte (Basalla) Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ince bulgur
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 su bardağı su+yarım su bardağı su
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı zeytinyağ
- 2 kase nohut
- 3 adet orta uzunluk kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 su bardağı sumak tohumu
- 1/2 (yarım) litre su
- Kemikli et ( isteğe bağlı kuşbaşı da kullanabilirsiniz, ölçü tercihe bağlı)
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı acı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 tatlı kaşığı kuru nane
Ekşili Köfte (Basalla) Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 gece evvelce 125 ml su ile, 1 su bardağı sumağı bir kapta ıslıyoruz.
- Sonraki gün, yemeği yapmadan evvel aralıklarla 2-3 kere bir süzgeç yardıyla sumaklarımızı sıkıyoruz, ekşisi uygunca çıksın diye.
- Kemikli etlerimizi tencereye alıp, çok az su ve yağları koyup, etlerimizin suyunu çekene kadar orta ateşte orta ara karıştırarak kavuruyoruz.
- Soğanlarımızı küçük küçük doğrayıp, kavrulan etlerimizin üzerine koyuyoruz, pembeleşene kadar kavurup, daha sonra salçalarımızı ekliyoruz.
- 1-2 dakika karıştırarak kavurduk sonra nohutlarımızı ekliyoruz, yarım litre su ve süzdüğümüz sumağın suyunu koyup tencereyi kaynamaya bırakıyoruz.
- Bu ortada tuz, karabiber, pul biberide ekleyip karıştırıyoruz.
- Nohutları ve etleri güzelce pişene kadar, kısığa yakın bir ateşte yaklaşık 1,5 saat pişiriyoruz.
- Bir kapta, ince bulgur ve irmiği koyup, 1 su bardağı su bardağından 1 parmak eksik su ile ıslatıyoruz. Şişmesi için 10 dakika bekliyoruz.
- Şişen bulguru biraz karıştırıp, yumurtaları, baharatlarını ve salçalarını ekleyip biraz yoğuruyoruz.
- Daha sonra unu ve yarım su bardağı suyunu koyup yeterlice yoğuruyoruz.Tüm materyallerin özdeşleşmiş olması kıymetlidir.
- Bulgurlu hamurumuzdan nohut büyüklüğünde kesimler alarak yuvarlıyoruz.
- Bu süreci yaparken yanınızda bir kapta su bulundurun, orta ara elinizi hafif ıslatıp o denli devam ederseniz daha âlâ olacaktır.
- Bir tencereye yarısına kadar su koyup kaynatıyoruz.
- Yuvarladığımız nohut büyüklüğündeki köftelerimizi kaynar suya koyup, 10-12 dakika haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzüyoruz.
- Nohutlu yemeğimiz piştikten sonra altını kapatmadan 2-3 dk evvel kuru nanesini koyup biraz karıştırıyoruz ve altını kapatıyoruz.
- Haşlanmış olan köftelerimizi de yemekle buluşturup hafif hafif karıştırıyoruz, köfteleri dağıtmamaya ihtimam göstererek. Afiyet olsun .