Ekşili Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo salamura tokat yaprağı
- 3 su bardağı baldo pirinç
- 3 orta boy kuru soğan
- 1 çay bardağı kuş üzümü
- 1 çay bardağı dolmalık fıstık
- 2 demet dereotu
- 2 demet taze nane
- 2 adet limon
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı toz karabiber
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 su bardağı sızma zeytinyağı
- 1 litre kaynar su
Ekşili Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Salamura yapraklarını tuzundan arınması için ılık suyla bir güzel yıkıyoruz.
- Sonrasında büyük bir mutfak leğenine kaynar su koyup yaprakları sarmanın içini hazır edene kadar bekletiyoruz.
- Şimdi gelelim iç malzemesine önceden yıkayıp ıslattığımız pirinçin suyunu süzüyoruz ,diğer tarafta büyük bir tencereye 1 su bardağı sıvı yağın yarısını koyup üzerinede rondodan çektiğimiz iri kıyım 3 baş kuru soğan ekleyip kavuruyoruz.
- Üzerine 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası ekleyip karıştırıyoruz .
- Sonra 3 su bardağı suyunu süzdürdüğümüz pirinçide ekleyip kavuruyoruz.
- Üzerine bir tatlı kaşığı tuz, yenibahar, karabiber,pul biber ,sumak, tarçın ekleyip kavuruyoruz .
- 1 limon suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatıp ocağıda kapatıp yeşillikleri temizleyip doğrayana kadar bekletin.
- 2 bağ dereotu ,2 bağ naneyi iyice yıkayıp ince ince doğrayıp üzerine ekliyoruz.
- Yaprakları süzdürüp iç malzemesi de ılıdıktan sonra yaprakları ince ince sarıp derin bir tencereye sıralıyoruz.
- Tencere dolana kadar sarmaya devam ediyoruz.
- Dolma sarma işlemi bitikten sonra kalan yarım su bardağı sıvı yağı üzerine gezdirip 1 limon suyu ,2 su bardağı kaynar su ilave edip kaynayana kadar önce harlı sonrada en kısık ateşte 3 saat pişiriyoruz .
- Ara ara kontrol edip suyunu çektiği için su eklemesi yaparak pişiriyoruz.
- Soğuyunca tabağa koyup üzerine limon suyu gezdirip dilimlenmiş limon ekleyip servis ediyoruz afiyetler olsun.