El Açması Ispanaklı Börek (Herkes Tanımını İsteyecek) İçin Malzemeler
Hamur için;
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı pakmaya
- 7 su bardağı un (siz yeniden dikkatli koyun benim unum ince un)
- 150 gram tereyağ
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 demet ıspanak
- 3 adet soğan
- Karabiber
- Toz biber
- Tuz
- 3 yemek kaşığı sıvıya
- 1 yumurta sarısı
El Açması Ispanaklı Börek (Herkes Tanımını İsteyecek) Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Hamur için; Ilık olan sütümüzü ve suyumuzu bir kaba alıyoruz .
- Üzerine sıvı yağ, bir bütün yumurta, şeker ve bir yemek kaşığı mayamızı katıyoruz.
- Hamuru birinci bir su bardağı un ile tomurcuklar gidene kadar elimizle eziyoruz .
- Bu süreci 3 bardak gelene kadar devam ediyoruz (bu sayede hamurunuz çok hoş olacak ve dışı çıtır içi yumuşacık bir börek olacak)
- 3 bardak unu koyup yoğurduktan sonra 1 tatlı kaşığı tuzumuzu ekliyoruz (bu sayede hamuru mayaya küstürmemiş olup hamurun midemizde rahatsız ol olmamasını sağlıyoruz).
- Diğer kalan unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- 40 dk mayalanmaya bırakıp iç gerecini yapıyoruz.
- İç gereç ben ıspanaklı yaptım dileyen istediğini koyabilir.
- Ispanakları bir parmak inceliğinde doğrayıp 5 sefer sudan geçirip yıkıyoruz.
- 3 adet soğanları piyazlık doğrayıp tavaya alıyoruz .
- Sıvı yağ koyup hafif pembe olunca kırmızı toz biberi ekleyip üzerine ıspanakları koyuyoruz.
- Hafif kavurduktan sonra karabiber, tuzunu ekleyip altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
- Sos tenceresine tereyağı alıp erittikten sonra altını kapatıp üstüne sıvı yağı ekliyoruz.
- Mayalanan hamurumuzu masaya alıp mayası gitmesi için dıştan içe gerçek bastırmadan yuvarlak form veriyoruz.
- 10 eşit kesime bölüp tek tek açmaya başlıyoruz.
- Hamurunuzu az un ile bir arada açabildiğiniz kadar ince bir biçimde açın.
- Açılan hamurumuzu yağlayıp bir kenarını içe gerçek kıvırıp tekrar yağılıyoruz.
- Sonra başka yanı içe yanlışsız katlayıp tekrar yağ sürüyoruz daha fotoğrafta ayrıntılı formda gösterdim.
- Hamurlar bitene kadar birebir sürece devam edip bitiriyoruz.
- Yağlanan hamurları bir merdane yardımı ile servis tabağı büyüklüğünde çok bastırmadan uzun geniş formda açıyoruz kenarına ıspanaklı harçtan koyup sarıyoruz.
- Aynı süreci başka hamurlara yaparak tepsiye diziyoruz.
- Ben 4 modüle kestim dileyen 6 eşit modüle bölebilir.
- Üzerine yumurta sarısı sürülüp çörek otu ile süsleyerek evvelden ısıtılmış 190 derece fırında alt üst kızarana kadar pişirilebilir.
Birde ben yumurta sarisini yağı ısıttığım sos tenceresine kırıp kalan az birşey yağ ile karıştırıp sürdüm, içinde bir tatlı kaşığı kadar yağ kalmıştı yapacaklara şimdiden afiyet olsun.
El Açması Ispanaklı Börek (Herkes Tanımını İsteyecek) Fotoğraflı Yapılışı