AYRANLI CORBA
MALZEMELER:
1 Kg Yogurt
1 Kase dogme,
1′er Cay Bardagi Nohut,
Fasulye,
1 Kasik Un,
1 Adet Yumurta,
Yeteri Kadar Nane,
Yarpuz ve Tuz
YAPILISIogme, nohut ve fasulye ayiklanip yikandiktan sonra, 4 kase suda 40 dakika kadar kaynatilir(Suyunu cekene kadar)
Yogurt 2 olcu su ile sulandirilarak icine yumurta konularak cirpilir
Bir kasik un ilave edilerek karistirilir
Pismis olan dogme, fasulye ve nohut karisimina ayran ilave edilerek kaynayana kadar yaklasik 25 dakika kaynatilir
Nane veya yarpuz ilave edildikten sonra servise sunulur
DILIM DOLMA
MALZEMELER:
500 Gr yagsiz kiyma,
750 Gr ince bulgur,
1 bas kuru sogan,
3 ortaboy patlican,
3 adet yesil biber,
4 adet iri domates,
2 cay bardagi sumak,
Yeteri kadar margarin,
Salca,
Tuz ve karabiber
YAPILISI:
Tencereye yarim sana yagi konulup eritilir
Bir kasik salca ilave edilerek ocaktan alinir
Bir kabin icerisine cok kucuk dogranan sogan ,kiyma,kirmizi biber,tuz ve bulgur ilave edilerek az su ile yogrulup bir kenara toplanir
Patlicanlar once yuvarlak olarak 45′e bolunur
Daha sonra bolunen patlicanlar dikdortgen seklinde 1cmkalinliginda kesilir
Domates ile biber de yemeklik seklinde dogranir
Yogrulan kiymadan kucuk parcalar alinarak avuc icinde sikilir harci hazir olan tencereye dizilir
Uzerine patlican,domates ve biber serpistirilir
Kiyma bitene kadar bu isleme devam edilir Kiyma bitince sicak su ilave edilerek pisirilir
Ocaktan indirmeden sicak suya konularak sumak suzulerek bir tasim daha kaynatilir ve ocaktan alinarak servis yapilir
ERISTE CORBASI
MALZEMELER:
1 Kase eriste
1 bas sogan
1 kasik margarin
Salca, tuz ve nane
YAPILISI:
Bir tencereye sogan kucuk kucuk dogranir, bir kasik margarin veya kavurma konularak orta ateste pembelestirilir
Salca ilave edilip 4 kase su konularak kaynatilir
Eriste dokuldukten sonra 15 dakika pisirilir
Ocaktan alindiktan sonra bir tutam nane atilip tencerenin kapagi kapatilir ve 10 dakika sonra servis yapilir
ESKILI KOFTE
MALZEMELER:
500 gr kiyma,
500 gr patlican,
250 gr yesil biber,
1 corba kasigi margarin,
1 corba kasigi salca,
1 bas sogan,
1 demet maydonos,
Yeteri kadar tuz ve kirmizibiber,
YAPILISI:
Ince kiyilan sogan ,tuz, kiyma,bulgur ve salca karistirilarak 5 dakika yogrulur
Yogurulan karisim parca parca yuvarlatilarak kofteler yapilir
1 Corba kasigi yagda ince kiyilmis sogan pembelesince salca ilave edilir
Daha sonra 1 litre su ilave edilerek kaynatilir
Ayri bir kapta 2 corba kasigi sumak yarim litre su ile kaynatilip suzulur
Diger tarafta kaynayan suya kofteler atildiktan sonra sumakli su uzerine dokulur
20 Dakika kadar pisirildikten sonra servis yapilir
GAYGANA
MALZEMELER:
1 Yemek kasigi yogurt,
2 Adet yumurta,
Yeterince un,
Karbonat, tuz ve yag,
YAPILISI:
Yumurta, yogurt, tuz, karbonat, ve alabildigince un konulup cirpilir
Diger tarafta kizdirilmis yaga hazirlanmis olan karisimdan kasik kasik dokulup kizartilip,
Servis yapilir
GOMBE
MALZEMELER:
15 Kg un,
750 Gr kiyma veya kavurma,
200 Gr ceviz,
750 Gr sogan,
100 Gr tereyagi,
Bir miktar pul biberi,
Tuz
YAPILISI:
Kepekli un’a bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumusakliginda hamur yapilir
Ayri bir kapta kiyma veya kavurma bir miktar yagda kavrulur
Sogan kucuk kucuk dogranarak yine ayri bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifce pisirilir
Sogan, kavrulan kiymaya veya kavurmaya eklenerek istaga bagli olarak pul biber katilir
Ceviz havanda dovulur
Firin tepsisinin alti yaglanir Daha once hazirlanan hamurdan yumurta buyuklugunde parcalar alinarak yufka acilip tepsinin altina serilir
Uzerine hazirlanan kiyma veya kavurma soganli harctan yayilirHarcin uzerine bir yufka daha serilip bu yufkanin uzerine ise dovulmus ceviz serilir
Boylece bir harcli ,bir cevizli olmak uzere 2530 adet olacak sekilde hazirlanir
En uste gelecek yufka biraz kalinca acilip yayildiktan sonra uzeri hafifce yaglani bicakla ortadan ikikye bolunerek firina atilir
Alti ve ustu kizarinca firindan cikarilip en ustteki kalin yufka kaldirilir
Catalla kazinarak tabaga konulmadan tepsi icerisinde yenir
ICLI KOFTE
MALZEMELER:
1 Kg yagsiz kiyma,
500 gr yagli kiyma,
1 kg ince bulgur,
2 bas sogan,
100 gr cevizici,
125 gr margarin,
1 demet maydanos,
1 kasik salca,
1 yumurta,
YAPILISI:
ICININ HAZIRLANISI:
Sogan kucuk kucuk dogranir, kiyma margarinle beraber orta dereceli ateste kizartilir
Bir kasik salca ilave edilerek karistirilirMaydanos, karabiber ve cevizici dokulerek tekrar karistirilip atesten alinir ve donmaya birakilir
DISININ HAZIRLANISI:
Yagsiz kiymaya tuz atilarak biraz yogrulurHafif sulandirilan kiymaya bulgurun tamami ilave edilip yumurta kirilarak iyice yogrulur
Ceviz buyuklugunde parcalar alinarak daha once hazirlamis oldugumuz ic harctan parmak yardimiyla actigimiz koftelerin icine birer kasik konularak kapatilir
Kofte yapimi bitince genisce bir tavaya margarin konup eritilirBir kasik salca konularak karistirilir, buna 1 lt su eklenerek kaynatilir
Kaynayan salcali suya kofteler tek sira dizilerek 10 dk pisirilir
Sicak olarak servis yapilir
KABURGA DOLMASI
MALZEMELER:
25 Kg kaburga (Koyun eti,sag gogus kismi)
750 Gr pirinc,
300 Gr kiyma,
1 bas sogan,
150 Grkabugu soyulmus badem ici,
250 Gr tereyagi,
2 kasik salca,
1 demet maydanoz,
Yeteri kadar tuz,
Kirmizi biber,karabiber
YAPILISI:
Kaburganin yagli kismindan agzi acilir Tencerede kabuklari soyulmus badem ile kiyma yagda kavrulur
Sogan ilave edilip kavrulmaya devam edilir Daha sonra pirinc, baharatlar ve tuz katilarak kavurma islemi tamamlanir
Pirinc miktari kadar su ilave edilerek pirinc acilincaya kadar dusuk ateste pisirilir,uzerine maydanoz ilave edilir Hazirlanan bu pilav acilan kaburgaya doldurulur ve etin agzi dikilir
Etin iki tarafina salca surulerek yagda kizartilir
Daha sonra tencereye yaridan fazla su konularak en az 3 saat pisirilir
KESKEK
MALZEMELER:
500 grdogme
1 kasik tereyagi
1 bas sogan
Yarim kasik salca
YAPILISI:
Dogranan sogan yagda pembelesinceye kadar kavrulur
Yarim kasik salca ilave edilip karistirilir
Iki litre su konularak kaynatilir
Dogme katilarak,kapagi acilmadan suyunu cekene kadar kisik ateste pisirilir
Servis tabagina alinarak uzerine tereyagi dokulur
Sicak sicak servis yapilir
KOFIK DOLMASI
MALZEMELER:
25′er adet kofik (kurutulmus dolmalik biber ve patlicanin mahalli adi)
750 gr Pirinc
5 adet kuru sogan
2 su bardagi zeytinyagi
Yeteri kadar tuz
Karabiber, kirmizi biber
7 turlu bahar
Kus uzumu ve nane
YAPILISI:
Kofikler sicak suda haslanir
Ayri bir tencerede ince ince kiyilan soganlar pembelesince
Yikanmis pirinc ve diger baharat ve tuz karistirilarak kavrulur
Pirinc olcusu ile bir olcu su ilave edilerek suyunu cekene kadar pisirilir
Bu pilav haslanan kofiklerin icerisine doldurulur
Bir olcu suyla da kofikler pisirilir
MALZEMELER:
1 Kg Yogurt
1 Kase dogme,
1′er Cay Bardagi Nohut,
Fasulye,
1 Kasik Un,
1 Adet Yumurta,
Yeteri Kadar Nane,
Yarpuz ve Tuz
YAPILISIogme, nohut ve fasulye ayiklanip yikandiktan sonra, 4 kase suda 40 dakika kadar kaynatilir(Suyunu cekene kadar)
Yogurt 2 olcu su ile sulandirilarak icine yumurta konularak cirpilir
Bir kasik un ilave edilerek karistirilir
Pismis olan dogme, fasulye ve nohut karisimina ayran ilave edilerek kaynayana kadar yaklasik 25 dakika kaynatilir
Nane veya yarpuz ilave edildikten sonra servise sunulur
DILIM DOLMA
MALZEMELER:
500 Gr yagsiz kiyma,
750 Gr ince bulgur,
1 bas kuru sogan,
3 ortaboy patlican,
3 adet yesil biber,
4 adet iri domates,
2 cay bardagi sumak,
Yeteri kadar margarin,
Salca,
Tuz ve karabiber
YAPILISI:
Tencereye yarim sana yagi konulup eritilir
Bir kasik salca ilave edilerek ocaktan alinir
Bir kabin icerisine cok kucuk dogranan sogan ,kiyma,kirmizi biber,tuz ve bulgur ilave edilerek az su ile yogrulup bir kenara toplanir
Patlicanlar once yuvarlak olarak 45′e bolunur
Daha sonra bolunen patlicanlar dikdortgen seklinde 1cmkalinliginda kesilir
Domates ile biber de yemeklik seklinde dogranir
Yogrulan kiymadan kucuk parcalar alinarak avuc icinde sikilir harci hazir olan tencereye dizilir
Uzerine patlican,domates ve biber serpistirilir
Kiyma bitene kadar bu isleme devam edilir Kiyma bitince sicak su ilave edilerek pisirilir
Ocaktan indirmeden sicak suya konularak sumak suzulerek bir tasim daha kaynatilir ve ocaktan alinarak servis yapilir
ERISTE CORBASI
MALZEMELER:
1 Kase eriste
1 bas sogan
1 kasik margarin
Salca, tuz ve nane
YAPILISI:
Bir tencereye sogan kucuk kucuk dogranir, bir kasik margarin veya kavurma konularak orta ateste pembelestirilir
Salca ilave edilip 4 kase su konularak kaynatilir
Eriste dokuldukten sonra 15 dakika pisirilir
Ocaktan alindiktan sonra bir tutam nane atilip tencerenin kapagi kapatilir ve 10 dakika sonra servis yapilir
ESKILI KOFTE
MALZEMELER:
500 gr kiyma,
500 gr patlican,
250 gr yesil biber,
1 corba kasigi margarin,
1 corba kasigi salca,
1 bas sogan,
1 demet maydonos,
Yeteri kadar tuz ve kirmizibiber,
YAPILISI:
Ince kiyilan sogan ,tuz, kiyma,bulgur ve salca karistirilarak 5 dakika yogrulur
Yogurulan karisim parca parca yuvarlatilarak kofteler yapilir
1 Corba kasigi yagda ince kiyilmis sogan pembelesince salca ilave edilir
Daha sonra 1 litre su ilave edilerek kaynatilir
Ayri bir kapta 2 corba kasigi sumak yarim litre su ile kaynatilip suzulur
Diger tarafta kaynayan suya kofteler atildiktan sonra sumakli su uzerine dokulur
20 Dakika kadar pisirildikten sonra servis yapilir
GAYGANA
MALZEMELER:
1 Yemek kasigi yogurt,
2 Adet yumurta,
Yeterince un,
Karbonat, tuz ve yag,
YAPILISI:
Yumurta, yogurt, tuz, karbonat, ve alabildigince un konulup cirpilir
Diger tarafta kizdirilmis yaga hazirlanmis olan karisimdan kasik kasik dokulup kizartilip,
Servis yapilir
GOMBE
MALZEMELER:
15 Kg un,
750 Gr kiyma veya kavurma,
200 Gr ceviz,
750 Gr sogan,
100 Gr tereyagi,
Bir miktar pul biberi,
Tuz
YAPILISI:
Kepekli un’a bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumusakliginda hamur yapilir
Ayri bir kapta kiyma veya kavurma bir miktar yagda kavrulur
Sogan kucuk kucuk dogranarak yine ayri bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifce pisirilir
Sogan, kavrulan kiymaya veya kavurmaya eklenerek istaga bagli olarak pul biber katilir
Ceviz havanda dovulur
Firin tepsisinin alti yaglanir Daha once hazirlanan hamurdan yumurta buyuklugunde parcalar alinarak yufka acilip tepsinin altina serilir
Uzerine hazirlanan kiyma veya kavurma soganli harctan yayilirHarcin uzerine bir yufka daha serilip bu yufkanin uzerine ise dovulmus ceviz serilir
Boylece bir harcli ,bir cevizli olmak uzere 2530 adet olacak sekilde hazirlanir
En uste gelecek yufka biraz kalinca acilip yayildiktan sonra uzeri hafifce yaglani bicakla ortadan ikikye bolunerek firina atilir
Alti ve ustu kizarinca firindan cikarilip en ustteki kalin yufka kaldirilir
Catalla kazinarak tabaga konulmadan tepsi icerisinde yenir
ICLI KOFTE
MALZEMELER:
1 Kg yagsiz kiyma,
500 gr yagli kiyma,
1 kg ince bulgur,
2 bas sogan,
100 gr cevizici,
125 gr margarin,
1 demet maydanos,
1 kasik salca,
1 yumurta,
YAPILISI:
ICININ HAZIRLANISI:
Sogan kucuk kucuk dogranir, kiyma margarinle beraber orta dereceli ateste kizartilir
Bir kasik salca ilave edilerek karistirilirMaydanos, karabiber ve cevizici dokulerek tekrar karistirilip atesten alinir ve donmaya birakilir
DISININ HAZIRLANISI:
Yagsiz kiymaya tuz atilarak biraz yogrulurHafif sulandirilan kiymaya bulgurun tamami ilave edilip yumurta kirilarak iyice yogrulur
Ceviz buyuklugunde parcalar alinarak daha once hazirlamis oldugumuz ic harctan parmak yardimiyla actigimiz koftelerin icine birer kasik konularak kapatilir
Kofte yapimi bitince genisce bir tavaya margarin konup eritilirBir kasik salca konularak karistirilir, buna 1 lt su eklenerek kaynatilir
Kaynayan salcali suya kofteler tek sira dizilerek 10 dk pisirilir
Sicak olarak servis yapilir
KABURGA DOLMASI
MALZEMELER:
25 Kg kaburga (Koyun eti,sag gogus kismi)
750 Gr pirinc,
300 Gr kiyma,
1 bas sogan,
150 Grkabugu soyulmus badem ici,
250 Gr tereyagi,
2 kasik salca,
1 demet maydanoz,
Yeteri kadar tuz,
Kirmizi biber,karabiber
YAPILISI:
Kaburganin yagli kismindan agzi acilir Tencerede kabuklari soyulmus badem ile kiyma yagda kavrulur
Sogan ilave edilip kavrulmaya devam edilir Daha sonra pirinc, baharatlar ve tuz katilarak kavurma islemi tamamlanir
Pirinc miktari kadar su ilave edilerek pirinc acilincaya kadar dusuk ateste pisirilir,uzerine maydanoz ilave edilir Hazirlanan bu pilav acilan kaburgaya doldurulur ve etin agzi dikilir
Etin iki tarafina salca surulerek yagda kizartilir
Daha sonra tencereye yaridan fazla su konularak en az 3 saat pisirilir
KESKEK
MALZEMELER:
500 grdogme
1 kasik tereyagi
1 bas sogan
Yarim kasik salca
YAPILISI:
Dogranan sogan yagda pembelesinceye kadar kavrulur
Yarim kasik salca ilave edilip karistirilir
Iki litre su konularak kaynatilir
Dogme katilarak,kapagi acilmadan suyunu cekene kadar kisik ateste pisirilir
Servis tabagina alinarak uzerine tereyagi dokulur
Sicak sicak servis yapilir
KOFIK DOLMASI
MALZEMELER:
25′er adet kofik (kurutulmus dolmalik biber ve patlicanin mahalli adi)
750 gr Pirinc
5 adet kuru sogan
2 su bardagi zeytinyagi
Yeteri kadar tuz
Karabiber, kirmizi biber
7 turlu bahar
Kus uzumu ve nane
YAPILISI:
Kofikler sicak suda haslanir
Ayri bir tencerede ince ince kiyilan soganlar pembelesince
Yikanmis pirinc ve diger baharat ve tuz karistirilarak kavrulur
Pirinc olcusu ile bir olcu su ilave edilerek suyunu cekene kadar pisirilir
Bu pilav haslanan kofiklerin icerisine doldurulur
Bir olcu suyla da kofikler pisirilir